Hayata bir defa geliyor, bir defa yaşayabiliyor ve ömrümüzü ne zaman tamamlayacağımızı bilmiyoruz. Kimimiz bu dünyadan çok erken ayrılıyor kimimiz ise “100’ü devirmeden gitmem” diyecek kadar hayatta kalabiliyoruz.
Kaç yaşında olursak olalım, hayatımızda mutlaka bir “Yapılacaklar Listesi” olmalıdır. Bu liste gerek hayallerimizle gerek hedeflerimizle doldurulmalıdır. Hayatı dolu dolu yaşamanın altın kuralı, hayallerimizi gerçekleştirmekten ibarettir. Elbette bu liste oldukça uzun olacaktır fakat, liste içerisinde bazı önemli maddeler bulunmaktadır. Bunlar, hayatınız boyunca bir defa da olsa mutlaka yaşamanız gereken şeylerdir. Peki bunlar neler?
1. Hayal Ettiğiniz O Yere Gidin
Herkesin hayalinde süslemiş olduğu bir mekan, bir ülke, bir şehir ya da bir tatil yeri mutlaka vardır. Burası bir göl kıyısında kamp yapma alanı da olabilir, Alaska’ya giderek sincapları beslemek de. Henüz gidecek vaktiniz var ise hayal ettiğiniz o yere gitmelisiniz. Gerekli tüm koşulları sağladıktan sonra, gideceğiniz yerde kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz. Üstelik henüz yola çıkmadan önce bu hissi yaşamaya başlayacaksınız. Fazlası ile motive olmak, kendinizi güçlü hissetmek için daha fazla ertelemeyin. Ayrıca seyahat etmenin insan ruhuna ve bedenine de oldukça faydalı olduğunu unutmayın. (Bkz: Seyahat Etmenin 6 Faydası)
2. Evlenin
Evlilik, hayatın en büyük dönüm noktalarından biridir. Hayatınız da bir kere de olsa evliliği yaşamalısınız. Çünkü evlilik ne aynı evde birlikte yaşamaya benzer ne nişanlı olmaya ne de flört dönemine. Kapınız kapandıktan sonra dört duvar içerisinde yalnızca eşiniz ve siz kalırsınız. Yeni aileniz eşinizdir. Eşinizin ailesi de artık ailenizdir. Yaşamınızdaki en büyük değişimlerden biri tüm bunlar nedeniyle evlilik olacaktır. Elbette hemen evlenin demiyoruz fakat mutlaka bir gün bu duyguyu yaşayın. Hayatınızı tamamen birine bağlayacak kadar sorumluluk altına girmenin ne demek olduğunu öğrenin. Sonu iyi ya da kötü bitse bile…
3. Üniversiteye Gidin
İnsanın hayatındaki temel dönüm noktalarından ikincisi üniversiteye gitmektir. Evlilikten daha az bir etkiye sahiptir fakat evinizden uzakta kalacağınız bir üniversite yaşamı geçirmek, hayatın acı ve tatlı gerçekleri ile yüzleşmenizi sağlar. Hele ki üniversite döneminde kendinize ait bir eviniz olursa, bu durum daha farklı bir boyuta ulaşır. “50 TL ile bir ay nasıl geçirilir?” sorusuna yanıt bulurken, gelen kira ve fatura ödemelerini üstlenmek, tüm bunlarla birlikte aşk ve arkadaşlık hayatınızdan geri kalmamak, sosyal aktivitelere katılmak ve derslerinizi başarı ile tamamlamak da tek başınızayken yapmanız gereken şeylerdir. Hasta olduğunuzda bir sıcak çorba yapanınızın olmadığını ya da evde ses olsun diye televizyonu açmanın ne demek olduğu, üniversite hayatında öğrenilir. Bir de insanların çeşit çeşit olduğu tabii ki! Çünkü üniversiteye farklı şehirlerden, kültürlerden, hatta ve hatta ülkelerden gelen pek çok insan vardır. Kötüyü de iyiyi de görmenin yeri, üniversitedir.