Hayatınız boyunca mutlu kalmak, motive olmak, huzura kavuşmak ve başarılı olmak için evrensel olarak kabul edilen fakat yazılı olmayan bazı kurallara uymanız gerekir. Bu kurallar aslında hemen hemen her gün yaşamınız içerisinde karşılaştığınız olayları sizlere hatırlatacaktır. Basit kurallardır fakat uygulama söz konusu olduğunda da bir olgunluk gerektirir. İşte o kurallar!
1. 90-10 Kuralı
Kendinize sık sık hatırlatmanız gereken kuralların başındadır. Hayatın yüzde 10’luk kısmı başınıza gelen olayları, kalan yüzde 90’luk kısmı ise bu olaylara karşı nasıl tepki verdiğiniz ile geçmektedir. Eğer hayatınız boyunca mutlu olmak istiyorsanız, olaylara karşı nasıl tepki vereceğinizi kontrol etmelisiniz. Yaşamınızı doğru ve profesyonel bir şekilde yönlendirebilirseniz, olumlu olayları da üzerinize çekmiş olursunuz.
2. Hep Daha Fazlasını Ver
Yeni tanıştığınız bir insanla el sıkışmanız gerektiği kadar basit bir kuraldır. Yaşamınız boyunca ne kadar şey tüketiyorsanız, tüketiminizden daha fazlasını dünyaya, doğaya ve çevrenize geri vermelisiniz. Bu anlayışı alışkanlık haline getirmek, size yeni bağlantılar kazandıracaktır. Aynı zamanda belli bir süre sonrasında zenginleştiğinizi de göreceksiniz. Kazandığınızın fazlasını vermek, daha fazlasına sahip olmak demektir.
3. Ucuz Şeyler Kısa Vadelidir
Her zaman için aklınızdan bu kuralı çıkarmamalısınız. Ucuz şeyler, kısa vadelidir. Ucuz şeyler satın almak sizi daha akıllı ya da zengin yapmaz. Bu ürünlerin kısa vadeli olması, sizi mali yönden daha çok yorar. Çünkü ömürleri uzun değildir! Dolayısıyla her zaman ucuz şeyler alacak kadar zengin olamazsınız. Yüksek kaliteli ürünler daima daha maliyetlidir fakat uzun ömürlüdür. Bu durum iş ve sosyal yaşamınız için de geçerlidir. Ucuz insanlar yerine kaliteli insanlarla iletişim kurmanız, işlerinizi başarıyla tamamlamanızı sağlayacak uzun vadeli yatırımlardır.
4. Yaşamak İçin Çalış ama Çalışmak İçin Yaşama
İşte en önemli kural… İş hayatınız ile sosyal yaşamınızı dengede tuttuğunuz müddetçe yaşam içerisinde başarılı olabilirsiniz. Hayatınızın sonlarına doğru sadece çalışmış olduğunuzu fark etmek sizce de çok acı verici olmayacak mı? O halde yaşamak için çalışın fakat çalışmak için yaşamayın. Çünkü unutmamalısınız ki insan ömrü oldukça kısa… Bu vakti çalışma saatleriyle doldurmak ve sürekli iş düşünmek yerine kendinize, çevrenize ve bedeninize de zaman ayırmalısınız.
5. Ya Tam Yap ya da Hiç Yapma
Eğer bir şeyi yapacaksanız, o şeyin mükemmel olmasına özen gösterin. Mutluluk, kimi zaman haz ve başarı duygularında saklıdır. Hayatınızda alabileceğiniz en iyi karar da bir şeyleri dört dörtlük yapmaya çalışmak olmalıdır. Eğer bir şeyi tam olarak yapmıyorsanız, hiçbir zaman başarılı olamazsınız. İçinizden o şeyi yapmak gelmiyorsa yapmayın. Spora gitmek istemiyorsanız gitmeyin. Evde oturmak istemiyorsanız oturmayın. Sonunda pişman olacağınız şeyleri yaparak ömrünüzü doldurmak, bir gün duyacağınız pişmanlığı arttırır ve hayat; sonunda mutluluk ve gurur duymayacağınız şeyleri yapmak için harcayacağınız zaman kadar uzun değildir.
6. En Güçlü Para Birimi İyiliktir
İster kabul edin ister etmeyin hayatınızda sahip olabileceğiniz en büyük zenginlik, iyilik yapmış olduğunuz insanlardan duyduğunuz saygı, sevgi, güven ve mutluluktur. Bu kural hem profesyonel yaşamınız hem de sosyal yaşamınız için geçerlidir. Parasal anlamda karşılığını alamayacağınız ve hiçbir zaman da gücünüzün yetmeyeceği şey, iyiliktir. Çünkü birine değer, zaman ve emek gösterdiğinizi belli etmenin en iyi yoludur ve bu şeyler asla para ile satın alınamayan şeylerdir. Bu nedenle paha biçilemez bir ederdir.