Girişimci ve Ticarileştirme Uzmanı olan Paul Freet işletmeleri şöyle tanımlamaktadır:
“Bir işletme para kazandıran tekrarlanabilir bir süreçtir. Her şey bir hobidir. ”
Her işletme, temel parçalar üzerine kuruludur. Bu parçalar, işletmenin bir sinerji oluşturmasını sağlar. “2+2=5” kuralı da işletmeler için oldukça önemlidir. İşletmeler bu temel parçalar doğrultusunda bir sinerji yakalayabildiği müddetçe hayatta kalabilir, yaşamlarını sürdürebilirler. İşletmenin 5 temel parçasını sıralamak gerekirse:
- Değer Yaratma
- Pazarlama
- Satış yapma
- Değer Teslim
- Finansman
olacaktır. Girişimci olmak isteyen bireylerin bu 5 temel parçaya dikkat etmesi gerekir. Bu parçalardan birine sahip olmak, işletme kurmak için iyi bir sebeptir. Lakin tek bir parça ile işletmeyi bütün hale getirmek, sürdürülebilir bir işletme elde etmek imkansızdır.
Neden 5 Temel Parça?
İnsanlar sürekli olarak bir şeylere ihtiyaç duyar. İşletmelerin ürün ve hizmet sunması için insanların ihtiyaçlarını tespit etmesi yani bir hedef kitle belirlemesi gerekir. İnsanların ihtiyaç duymadığı bir ürün ya da hizmeti sunmak, bitik bir işletme sahibi olmak demektir. İnsanların neye ihtiyaç duyduğunu tespit etmek ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda ürün ya da hizmet sunmak, yaratmak işletmenin “değer yaratma” temelidir. Bir işletme insanlarda “değer” algısı oluşturabildiği müddetçe ayaktadır. Örneğin, günümüzde Nokia markasının 3310 modelini kullanan çok az bir insan bulunmaktadır. İnsanlar, 1990’lı yıllarda o marka ve model telefona ihtiyaç duymuştur lakin günümüzde akıllı cep telefonları revaçtadır. Bu durumda akıllı cep telefonları ile uyumlu cihazlara ait ürünlerin yer aldığı bir mağaza kurmak mı işletmeyi ayakta tutar yoksa yeniden 3310 model Nokia cep telefonu için yedek parça üreten bir işletme mi?
Oluşturulan değerin aynı zamanda pazarlanabilir olması gerekir. İhtiyaçlara yönelik sunulan ürün ve hizmet işletmenin “pazarlama” temelini oluşturur. Dikkat çekmek ve talep oluşturmak, işletme deyimiyle mala yönelik talep-arz oluşturmak, işletmenin geniş kitlelere yayılmasını kolaylaştırır. Bu da direkt olarak “satış yapma” alanını etkiler. Potansiyel müşteriler elde etmek, işletmenin kazanç/kar sağlaması için önemlidir.
Reklam yapabilmenin en kolay yolu, potansiyel ve sadık müşteriler elde etmektir. Müşteriler ürün ve hizmetlerden memnun ve tatmin olduğu müddetçe “Değer Teslim” temelini oluşturacaktır. Yani, müşteriler sürekli olarak sizi tercih etmek isteyecektir. Apple ürünlerine alışan bir insanın Microsoft sistemine geri dönüş yapamaması ya da bu sistemi kullanamaması, kullanmak da istememesi “Değer Teslim” faktöründen kaynaklanır.
İşletme tüm bu temelleri oluşturduğunda hayatına devam edebilmek, gerekli yatırımları yapabilmek ve işletmeyi değerli kılabilmek için bir “finansman” oluşturur. En önemli temel finansmandır. Finansman olmadığı takdirde işletmenin hayatını sürdürmesi mümkün değildir.
Bu temellerin sağlam bir işletme, sağlam bir sinerji oluşturabilmesi için sağlam stratejiler oluşturmak gerekir. Temellerin hepsine sahip olunması gerekmez. İhtiyaca yönelik ürün ve hizmete sahip olduğunuza inanıyorsanız, işletme kurabilirsiniz. Zaman içerisinde potansiyel müşterileri kısa zamanda kazanacaksınız demektir ve yine zaman içerisinde potansiyel müşteri elde ederek diğer temelleri de oluşturacağınız anlamına gelir. Acele etmeyin ama temelleri atlamayın!