İngilizce adı ile “Super Learner (Hızlı öğrenici)” olarak bilinen kişiler, dönemimiz içerisinde hızlı öğrenme alışkanlıklarına sahip olan insanları kapsamaktadır. Teknoloji çağında olduğumuzu kabul etmekte ve kendilerini sürekli geliştirmektedirler. Hızlı değişen dünya içerisinde bu beceriye sahip olmak neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir. Çünkü hızlı öğrenmek, yaşamımız içerisinde bizleri bir adım ön plana çıkarmaktadır. Örneğin iş hayatında rakiplerimiz arasında bilgiyi hızlı edinen ve uygulamaya geçen taraf olduğumuz için rekabet şansımızı arttırabiliriz. Sosyal yaşamımız içerisinde sürekli olarak kendimizi geliştirme fırsatı bulduğumuz için yeni insanları tanımak ve anlamak daha kolay olabilir.
Bu becerinin en iyi yanının çok zeki olunmasını ya da doğuştan bu beceriye sahip olunmasını gerektirmemesidir. Charles Darwin, Leonardo da Vinci ve Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman gibi kişilerin bu insanlardan biri olduğu söylenmektedir. Olağanüstü bir zekaya sahip oldukları iddia edilmektedir fakat onların isimlerinin anılmasını sağlayan en büyük sebeplerden biri hızlı öğrenme alışkanlıklarına sahip olmalarıdır. Peki bu alışkanlıklar nelerdir?
1. Hızlı Öğrenme = Çok Okumak
Hızlı bir şekilde öğrenme ve bilgileri edinmek istiyorsanız öncelikle çok okumanız gerekir. Çünkü okumak, farklı dünyalara giriş yapmanın ilk yoludur. Duygular, bilgiler, fikirler ve düşünceler zihnimize yerleşir. Edinilen her bilgi bizlere yeni bir bakış açısı yaratır. Üstelik kitap okumak hafızayı geliştirir. Hızlı öğrenici olmak için iyi bir hafızaya sahip olmak önemlidir.
2. Öğrenmek Bir Süreçtir
Öğrenmeyi bir süreç olarak görmek gerekir. Her yeni bilgi, yeni bir seyahat, yolculuk demektir. Bir bilgi edindiğiniz zaman varış noktasına ulaşmış olmazsınız. Keyifli bir yolculuğu hayatınıza dahil etmiş olursunuz. Çünkü bilgiler teknoloji, bilim, kültür, siyaset ve politika gibi unsurlar nedeniyle değişebilmektedir. Sonia Malik şöyle der, “Bir öğrenme yolculuğu, belirli bir rol ve / veya teknoloji alanı için beceri kazanmak amacıyla kullanılabilecek resmi ve gayri resmi öğrenme varlıklarından oluşan derlenmiş bir koleksiyondur.”
3. Hızlı Öğrenme İçin Bildiklerini Öğretmelisin
Yapılan araştırmalara göre hızlı öğrenme için bildiğiniz bir kavramı ya da bilgiyi başkasına öğretmek önemlidir. Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalar, onların öğretirken veya pratikte denerken öğrenmiş olduklarının yaklaşık olarak yüzde 90’ını kalıcı hale getirdiklerini ortaya koymuştur. Bu durum aynı zamanda yeni bilgileri öğrenme ve hatırlama konusunda da etkilidir. Psikologlara göre bilgiyi geri çağırma pratiği yapılmasını sağlamaktadır. Daha güçlü bir bellek, hızlı öğrenmenin ilk yollarından biridir.
4. Beslenmeye Dikkat Edilmeli
Beyni beslemek de hızlı öğrenmek için önem taşımaktadır. Hafızayı fazlası ile güçlendiren vitaminler, sebzeler ve meyveler tüketilmesi gerekir. Örneğin ceviz, B12 açısından oldukça faydalıdır. Bir şeyleri unutmak istemiyorsanız, sağlığınıza önem vermelisiniz. Beyin sağlığı kadar beden sağlığınıza da dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Haftada 3 gün 45 dakika yapılacak bir yürüyüş, zihniniz içerisinde düşüncelerin oluşmasını, edindiğiniz bilgileri yorumlamayı sağlar.