İlham Kaynağı Edinmeniz İçin: Larry Page’in Hikayesi

Günümüz teknoloji dünyası içerisinde sektörün devleri olarak Apple, Google ve Samsung görülebilir. Bu şirketler içerisinden Google’ın, şaşırtıcı ve kariyer yaşamında ilham kaynağı edinmek isteyenlerin ilginç bir hikayesi vardır. İlk olarak arama motoru olarak kullanılmaya başlanan fakat günümüzde her türlü teknolojinin merkezi olarak görülen Google’ın kurucusu Larry Page’in hikayesine birlikte göz atalım…

Günümüzde pek çok insan artık Google’ı “İnternet” olarak düşünmektedir. Pek çoğumuz acaba internet var mı diye Google ana sayfasını açarız… Peki bizi bu hale getiren şirketin hikayesi nedir? 26 Mart 1973 tarihinde dünyaya gelen Larry Page’in hikayesi annesi ve babasının bilgisayar bilimi dalında öğretim görevlisi olması ve evlerinde çocuklarının ilgisini çekmesi için bilgisayar ve teknoloji dergilerini bulundurmasıyla başlamaktadır.

Çok küçük yaşlarda teknoloji ile yakından bir bağ kuran Page, Montessori olarak bilinen fakat eğitim sistemi olarak özgür ve yaratıcı olan bir okula giderek eğitim hayatına başlamıştır. 12 yaşındayken Nikola Tesla’nın hayat hikayesini anlatan kitabını bitirdiğinde, bir insanın borç ve sefalet içerisinde çok zeki ve başarılı olmasına rağmen öldüğü için ağlamıştır. Bu kitaptan oldukça etkilenen Larry, henüz 12 yaşında olmasına rağmen Tesla’nın icat etmek ya da yaratmak ile kaldığını “dünyaya yayılamadığı” için başarısız kaldığını fark etmiştir.

Üniversiteyi Standford Üniversitesi’nde okuyan Page, bu yıllarında müzikle ilgilenmeye başlamıştır. Saksafon çalmayı öğrenen ve doktora adayı olduğu zamanlarda “Google Guys” olarak anılmalarını sağlayan Sergey Brin ile arkadaş olmuştur. Günümüzde Brin, Page’in “iş ortağı” olarak yer almaktadır. Google’ın ismini, bir matematik teriminden üretmişlerdir. “1” sayısının yanına 100 tane “0” konulduğu zaman bu terime Gogool denmektedir. Bu terimi “Google” olarak değiştiren iki arkadaş, gruplarına da “Google Guys” adını vermiştir.

Page ve Brin, Stanford Üniversitesi’nde sayfaların popülerlik üzerine sıralandığını gösteren bir arama robotuna imza atınca, Google’ın da ilk tohumları atılmıştır. Yaptıkları araştırma kapsamında 4 Eylül 1998 tarihinde “Google Guys” şirketini kurmuş ve 19 Ağustos 2004 yılında Google şirketinin halka arzını gerçekleştirmiştir.

İlk yıllarında slogan olarak “Don’t Be Evil” yani, “Şeytan Olma” seçmişlerdir. “Google.com” olarak domain aldıklarında tarih 1997 yılını göstermekte ve Eric Schmidt’i Google şirketinin CEO’su olarak göreve aldıklarında ise yıl 2001 olarak tarihe geçmiştir. Günümüzde şirketin merkezi ABD California’da yer almaktadır. Şirket, “Fortune’s 100 Listesi” içerisinde tam tamına 7 kez birinci olmuştur.

2011 yılına gelindiğinde Page tekrar CEO olmuş ve beraberinde Google+, Google Fiber, Google Glass ve Chromebook’u piyasaya sunmuştur. 2015 yılında Google, Google X, Google Fiber, Google Ventures, Google Capital, Calico ve Nest Labs firmalarını Alphabet şirketi ile bağlamıştır. Böylelikle CEO koltuğuna Alphabet şirketi geçmiştir.

Günümüzde Larry Page’in kendi çabası ile 44 milyar dolarlık serveti bulunmaktadır. Lucy Southworth ile evlenmiş, iki çocuk babası olmuştur. TED Talks bünyesinde konuşma yaptığında ve kendisine “Neden Google hala tamamlanmıyor?” sorusu geldiğinde şu cevabı vermiştir:

“Misyonumuz, dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bilgiyi evrensel düzeyde ulaşılabilir ve kullanışlı kılmak… Dünyadaki bilgiyi anlamak gerekiyor ve biz bu süreçlerin daha başındayız. 15 yıldır bu işin üzerindeyiz fakat iş daha tamamlanmış değil… Çünkü bir tür yığıntı ile uğraşıyorsunuz. Bilgisayarınız sizin nerede olduğunuzu bilmiyor, ne yaptığınızı bilmiyor, sizin ne bildiğinizi bilmiyor. Son zamanlarda yapmaya çalıştığımız şey, cihazlarınızın sizi anlamasını sağlamak. Bildiğiniz üzere, Google Now sizin nerede olduğunuzu ve neye ihtiyaç duyduğunuzu biliyor.”

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.