Plan yapmak her zaman iyi değildir. Zaman zaman çıkmaza giriyoruz, bu her konuda olabiliyor. “Bu plan işe yaramazsa, şu planı uygularım, o da olmadı yapacak bir şey yok.” diyeniniz yoktur sanıyorum. Çünkü sürekli yeni kapılar açılıyor ve ne zaman hayatımız güzel gitse, cezbedici başka bir teklifle karşılaşıyoruz.
Teklifler karşımıza çıkmadan ve onu yaşamadan iyi olup olmadığını bilemiyoruz. Bu şey gibi, uzun süre hayatınızda kimse yoktur ama aynı anda iki kişi girmeye çalışır ve iki kişinin de özellikleri istediğiniz gibidir. O noktada da X ile birlikte olayım, olmazsa Y ile olurum diyemiyorsunuz. Ama X ile olmazsa Y ile olur, diyebiliyorsunuz.
Sadece sevgi anlamında değil, diğer tüm kavramlarla bu süreci işletebiliyorsunuz. Bu iş olmazsa, şu iş; o görmezse, bu görür; şu giderse, o gelir gibi…
Plan B
Plansız bir hayatım var gibi görünse de aslında oldukça yedek planlı bir insanımdır. Şöyle yaparım, olmazsa böyle, o da olmazsa şöyle, o da mı olmadı, şöyle… Devam edip gider. Bu planların, bu zamana kadar yaşadıklarıma etkisi olmadığını düşünüyorum. Roosevelt’in kurduğu şu cümle ile yeniden aydınlandım. “İnsan bütün hataları kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor.”
Aslında B, C ya da Z planlarına olması gerekenden fazla güvenmiyorum ancak, garanti bir durum varsa A planına karşı hislerimin azaldığını fark ettim. Yaptığınız herhangi plan ister C ister M olsun, ilk planınıza karşı olan güveninizi azaltıyor olabilir mi?
Belki küçük bir ihtimal ama ya diğer planlara güvenip, mevcut plana olan ilgimizi azaltıyorsak? Kulağa mümkün geliyor. Zaten çaba, “bir işi yapmak, başarmak için sürekli olarak harcanan güç ya da güç harcama işi” demek değil mi?
Cebimizde diğer plan varken, nasıl gerçekleştirmeye çalıştığımız plana sadık kalabiliriz? Belki benim hayatımda oldukça fazla plan olduğu ve detaylı düşündüğüm için bu, fikri ortaya atıyorumdur.
Yemek Yeme Sıralaması
Gelgelelim, yemek yemenin bile bir sırası var, günlük hayatta sürekli uygulanmasa da. İlk olarak çorba içilir mesela, sonra ara sıcaklar ve börek. Ana yemekten sonra ise tatlı gelir. Tatlı neden en son yenir ki? Plan yapmak da böyle işte. Çorba aslında sadece yemek süresinin uzatmamız ve iştahımızı azaltmak için tüketiliyor.
Hayatın üzerinden devam edecek olursak, ilk planımız asla çorba olmaz. Gerçekten istediğimiz ve bizi doyuracak bir öğün ya da yemek seçeriz. Çünkü her şeyi ilk adımda başarabilmeyi isteriz. Demek istediğim, zaten planlarımız arasından, olabilirliği en yüksek ve en çok istediğimizi seçmişken, neden güvensiz olup diğerlerini yaparız ki?
Hayatınıza asla tek bir plan olmamalı ama onlara da güvenip, asıl istediklerinize göz yummamalısınız. Diğer planlardan ziyade hayata geçirmek istediğinize yoğunlaşmalısınız. Garanti planlarınız mutlaka cebinizde kalmalı ve ilk planın son noktasına gelmediği takdirde çıkarmamalısınız.
Önce karnınızı doyurmak için uğraşmalı, yeterli olmadığı zaman çorba ile de yetinmeyi bilmelisiniz.