Harvard Üniversitesi’nde Psikiyatrist olan Helen Riess, iş hayatında, ikili ilişkilerde başarılı olmak ve etkin bir lider olarak yer almak isteyen kişilere “Empati Etkisi: Nörobilim Temelli 7 Anahtar” adlı yazısını sunmaktadır. Formülün kısaca “EMPATHY” olarak kısaltılabildiğini söylemektedir. Empati kelimesinin İngilizce yazımından yola çıkan Riess, bu kelimelerin baş harfinden türetmiş olduğu formülle insanların beğenilen birine dönüşebileceğini söylemektedir.
Eye Contact (E) – Göz Teması
Özellikle ikili ilişkilerde göz temasının oldukça önemli olduğunu belirten Psikiyatrist Riess, samimi ilişkiler kurmak isteniyorsa göz teması kurulması gerektiğinin altını çizmektedir. İnsanların duygularını ve hissettiklerini bakışlarıyla da anlatabileceğini belirten Riess, iki insan arasındaki dengenin uyumlu olabilmesi için göz temasının kurulması gerektiğini belirtiyor.
Muscles for Facial Expression (M) – Mimiklerinizi Yansıtan Kas Grupları
İnsan yapısal özellikleri gereği yüz ifadelerini kullanırken bazı kas gruplarını da otomatik olarak kullanır. Kimi zaman bu kas grupları “ayna nöronlar” adı verilen nöronlar aracılığıyla taklit edilerek otomatik bir şekilde kullanılır. Örneğin esneyen bir insan gördüğünüzde birden esnemeye başlamanız gibi… Gülümsemek, ağlamak, esnemek, üzülmek ya da daha birçok yüz ifadelerinizle yansıtabileceğiniz hareket ve duygu, ayna nöronlar sayesinde başkası tarafından taklit edilebilmektedir. Eğer karşınızdaki insana gülümserseniz, o da size gülümseyecektir ve ikili ilişkilerde başarılı bir iletişim kurmak istiyorsanız yüzünüzden gülümsemenizi eksik etmemeniz gerekiyor.
Posture (P) – Duruş
Farkında olmasanız da her insanın bir duruşu vardır ve dışarıdan bakıldığında bu duruş, ilk izleniminizi yaratmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dik durmak ya da oturmak, karşılıklı konuşma içerisindeyken jest ve mimiklerinizi kullanmak, karşınızdaki kişide size dair bir duruş algısı oluşturmaktadır. Samimi, güvenilir ya da sıcak kanlı görünmenizi sağlayan şey, duruştur. İnsanların size saygı duymasını istiyorsanız, duruşunuz saygınlık uyandırmalıdır. Etkili bir lider olmanın sırrı, duruştadır.
Affect (A) – Etki
İnsanlar karşılaştıkları etkiye yönelik tepki vermektedir. Hiçbir insan durduk yere tepki göstermemektedir. Karşılaşılan etki ne ise, tepki de o doğrultuda olacaktır. Özellikle duygusal durumlarda “etki-tepki” olayı daha sık yaşanmaktadır. Bir insanın üzgün mü, mutlu mu ya da panik içerisinde mi olup olmadığını verdiği etkiler yoluyla çözümleyebilirsiniz. Etkinin farkında olursanız, iletişim yönünüzün kuvvetlendiğini görebilirsiniz.
Tone of Voice (T) – Ses Tonu
Ses tonu, vokal hızı, ses ritmi gibi terimlerin dilbilimciler tarafından “prosody” olarak adlandırıldığını vurgulayan Riess, tüm bu terimlerin iletişim esnasında etkili olduğunu söylemektedir. Riess, “Konuştuğunuz her kelime aslında kendi anlamının önüne geçen başka bir duygu katmanına sahip.” demektedir.
Hearing the Whole Person (H) – Herkesi Duymak
İletişim tek yönlü olarak gerçekleşmez. Karşınızdaki insanı aktif bir şekilde dinlediğiniz müddetçe, başarılı bir iletişim elde edersiniz. Riess’e göre “Empatik dinleme, başka bir kişiye tamamen dikkatinizi vermek, şefkatle ve yargılamadan yanıt vermek anlamına gelir.”
Your Response (Y) – Cevabınız
Son maddenin tüm formül içerisinde en önemli unsur olduğunu dile getiren Riess, “Paylaşılan sinir ağları aracılığıyla başkaları hakkındaki duygularınız, söyledikleriniz ve yaptıklarınız, başkalarının söylediklerinizi nasıl deneyimlediği hakkında çok önemli bilgiler iletebilir.” demektedir.