İş Arama Sürecinde Başarılı Olma Yolları

İş arama sürecinde adaylar daha stresli ve kendilerini daha gergin hissederler. Bazı adaylar bu süreci oldukça başarısız, motivasyon eksikliği yaşayarak geçirebilir. İş arama sürecinin uzun olması, başvurulan şirketler ve işletmeler tarafından da olumsuz bir durum olarak karşılanmaktadır. Ek olarak bu süreç içerisinde aday ne kadar ret cevabı alırsa, o kadar tercih edilmeyeceği anlamına da gelir. Peki bu durumda adayın iş arama sürecinde başarılı olması için ne yapması gerekir? İş arama sürecinde başarılı olma yolları var mıdır?

Hazırlıklı Olun

Öncelikle çalışabileceğiniz sektörleri ve pozisyonları belirleyerek iş arama sürecine başlamalısınız. Eğer bir kariyer hedefiniz yoksa, belirlemelisiniz. Kararsızlık ve belirsizlik iş arama sürecinizi daha da uzatacaktır. Zaman ve enerji kaybetmemek adına sektörleri ve pozisyonları belirlemeniz, aralarında bir öncelik sıralaması yapmanız gerekir.

Kendinizi çalışma hayatına hazırlamanız da bu süreçte sizlere yardımcı olur. Erken uyanmaya ve düzenli, sağlıklı beslenmeye başlayarak bu sürece hazırlık yapabilirsiniz. İş başvurularınızı mutlaka sabah saatleri içerisinde gerçekleştirmelisiniz. Saat en geç 11’e kadar başvurularınızı tamamlamalı, eğer başvurunuz varsa ve tarafınıza mail yolu ile geri bildirim yapıldıysa yine aynı saate kadar cevaplandırmalısınız. Bu şekilde bir davranış biçimi sergilemeniz, profesyonel bir görünüm algısı oluşturmanızı sağlar. İK yetkilisi ile birebir görüşmeden önce bu özelliğinizi yansıtmanız, iş arama sürecini kısaltır.

Organize olmalı ve belli bir strateji de oluşturmalısınız. Başvurularınızı yaptıktan sonra başvuru yaptığınız şirketleri ve pozisyonları not almalı, hangi tarihlerde başvurunuzu gerçekleştirdiğinizi kayıt etmelisiniz. Ardından şirketler ve pozisyonlar hakkında araştırma yapmalısınız. Topladığınız bilgileri kayıt altına alarak olası iş görüşmelerine hazırlık yapmış olursunuz.

Süreçleri Takip Edin

İş görüşmelerinin gerçekleştiği aşamalar, işe alındığınızı gösteren bir süreç değildir. Bir iş başvurusu almanız, kesinlikle o işe sizin alınacağınızı göstermez. Dolayısıyla süreç takibi yapmanız gerekir. Sadece iş görüşmelerine gitmek yeterli olmayacaktır. İşe alım sürecindeki mülakat aşamalarını, sonuçlarını detaylı bir şekilde takip etmelisiniz. Mülakat sonrasında da mutlaka İK yetkilisine bir teşekkür mektubu yazmalısınız. Bu oldukça profesyonel bir davranıştır. İşi ciddiye aldığınızı ve bu pozisyonda, iş yerinde çalışmak için ne kadar hevesli olduğunuzu göstermek için iyi bir yoldur.

Süreç takibi yaparken sizin gibi pek çok iş arama sürecinde olan adayla karşılaşabilirsiniz. Bu adaylardan etkilenmemelisiniz. Olumlu ya da olumsuz olarak fark etmeksizin, kendinizi adaylardan saf dışı bırakmalısınız. Kişisel özelliklerinizi ve bilgilerinizi paylaşmamalısınız. Siz ne kadar çok paylaşım yaparsanız, bir başka aday o kadar çok motivasyonunuzu düşürmeye ya da size yanlış bir bilgi iletmeye çalışacaktır. Motivasyonunuzun düşmesi de mülakat sürecinizi etkileyecektir. Bu nedenle karşınıza gelebilecek her türlü negatif olasılığı düşünerek hareket etmelisiniz. Size destek verecek ve yol gösterecek insanlarla bu süreç içerisinde iletişim halinde olmanız, enerjinizi ve motivasyonunuzu arttıracaktır. Hiçbir adayın ya da çevrenizdeki insanların moralinizi, motivasyonunuzu düşürmeye izin vermeyin.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.