İş Hayatı İnsana Ne Kazandırır?

Hayatı öğrenme konusunda yapılabilecek en iyi şeylerden biri iş hayatını tecrübe etmektir. İş hayatı, insanların ufkunu genişletir ve pek çok şeyin deneyim edilmesini sağlar. Yani, bir öğreti biçimidir. Elde edilen başarılar, başarısızlıklar, düşmanlıklar, yaşanan entrikalar ve talihsiz kazalar… Hepsi birer tecrübedir.

İş hayatı yaşanan stres, tükenmişlik sendromu, depresyon ve çeşitli ruhsal problemlerle de mücadele edilmesi gereken bir ortamdır. Yaşanan sorunlar, duyulan endişe ve stres, yoğun bir baskının hissedilmesi insan zihnini ve ruhsal olarak bedeni yorar. Her ne kadar pek çok zorluğu içerisinde barındırsa da alışkanlık haline gelen bir iş hayatı, insanın hayata tutunmasını ve bağlanmasını sağlar. İnsanın her gün ne için, ne şekilde ayakta kalması gerektiğini hatırlatır.

Dolayısıyla iş yaşamı ruhsal, maddi ve fiziki alanda insanlara pek çok katkı sağlar. Bu katkıların başında sabır gelir. Sabır, iş yaşamında en önemli kişisel özelliklerden biridir. Hangi sektör ya da pozisyon olduğu fark etmeksizin gün içerisinde susmayan telefonlar, sorun yaşan müşteriler, revize edilmesi gereken işlemler ya da sinirli yöneticiler karşısında personellerin daima sabırlı olması gerekir. Fakat sabır bir tek bu konular üzerine yoğunlaşılmaması gereken bir özelliktir. Birey, kariyer hedeflerini yerine getirmek ve kendisini geliştirmek için de sabırlı olmalıdır.

Gülümsetir

İş yaşamının insanları mutlu ve huzurlu hissettirdiğini biliyor muydunuz? Yapılan psikolojik araştırmalara göre depresyona giren insanların bir çoğu düzensiz iş yaşamından ya da iş yaşamındaki problemlerden etkileniyor. Depresyonun temel sebeplerinden biri olarak görülen düzensiz iş yaşamı ya da bir iş yaşamına sahip olunmaması, bireyin motivasyon düşüşü yaşamasına ve hayata dair bir amaç gütmemesine neden oluyor.

Dolayısıyla iş yaşamının insana sunduğu en önemli katkılardan biri gülümsetmesi! Her ne kadar sorunlar yaşansa da günü gelince, “Böyle bir hata yapmıştım” diye gülmenizi sağlayan bir iş ortamına sahip olmanız, huzurlu ve mutlu olmanızı sağlıyor. Üstelik bireyin günden güne kendisine güvenmesini ve cesaret elde etmesine de yardımcı oluyor.

İş hayatında elde edilen arkadaşlıklar da bireyin huzurlu ve mutlu olmasına katkıda bulunan faktörler arasında yer alıyor. Takım arkadaşları ile kurulan iletişim, iş dışı arkadaşlıklar edinilmesini sağlıyor ve dolayısıyla birey kendini daha “değerli” hissediyor. Bu da psikolojik açıdan bireyin ayakta kalmasını ve daha dirençli olmasını sağlıyor.

Çok Zamanlı Olabilmek

“Multitasking” olarak da bilinen “çok zamanlı/işlevli” olabilmek, iş hayatı sayesinde kazanılan en önemli yeteneklerden biri. Bir elinizde telefon varken diğer elinizle imzalamanız gereken belgeleri okuyor, etkili iletişim becerilerinizi kullanarak telefondaki kişiyi etkilemeye ya da ikna etmeye çalışıyor bu sırada da belgeleri kontrol edebiliyorsanız, tebrikler! Multitasking yeteneğine sahip olmuşsunuz demektir. Pek çok personel, çok zamanlı ya da işlevsel olma konusunda problem yaşar. Bu problemin üstesinden gelmek isteyenlerin mutlaka iş hayatına katılması gerekir. Çünkü yüksek performans gösterebilmek, zaman yönetiminde başarılı olmak ve kariyer hedeflerini bir bir tırmanabilmek için çok zamanlı ya da işlevsel olmak yani multitasking becerisine sahip olmak gerekir. Bunu kazandıran yer de çalışma hayatıdır.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.