İş Hayatında 80/20 Kuralı Nedir ve Nasıl Uygulanır?

İş sahipleri bazen iş hayatında ilerleme fırsatları varken, bu fırsatları yanlış kararları sonucunda ellerinin tersi ile itebilirler. Günde bin lira kazanma şansları varken yanlış tercihleri sebebiyle kazançlarını 100 liraya kadar düşürebilirler. Bunun için öncelikli işlerini tamamlamaya ya da işlerini geliştirebilecek fırsatları değerlendirmeye zaman bulamayabilirler. Başarılı girişimcilerin uyguladığı 80/20 kuralı iş hayatında başarının anahtarı olarak değerlendirilebilir.

80/20 kuralı zaman ve fırsat yaratmak olarak değerlendirilebilir. Başarılı olmak isteyen girişimciler ve iş sahipleri bazen her işi kendileri yapmak isteyebilirler. Ancak çok küçük işlere dahi zaman yaratmaya çalışırken, asıl işlerinin aksamaya başladığı görülebilir. İlk zamanlarda her işi kendinizin yapmasında bir sakınca yok ancak zaman geçtikte üzerinize binen yükü biraz olsun hafifletmeniz gerekmektedir. Özellikle daha fazla kazanmak istiyorsanız bir numaralı göreviniz müşteri bulmak ve bulduğunuz müşterilerle ilgilenmek olmalıdır.

Pek çok iş sahibi ve çalışan angarya olarak adlandırılabilecek işlerle vakit kaybettikleri için içlerindeki potansiyeli tam olarak dışarı çıkaramamaktan şikayetçiler. Peki 80/20 kuralını uygulamak için nasıl hareket etmelisiniz?

Yardım Almayı İhmal Etmeyin!

Yetişemediğiniz işler için mutlaka bir yardımcı alın. Bu bir çalışan olabileceği gibi ailenizden ya da sevdiklerinizden birisi de olabilir. Böylece işinizi geliştirmek ve daha fazla başarı göstermek için kendinize ayırdığınız vakit artacaktır. Aynı zamanda başka bir kişiye iş imkanı sağladığınız için istihdam yaratmış olursunuz. Hem başkaları hem de siz bu işten karlı çıkabilirsiniz.

Az Kazandıran İşleri Başkaları Yapsın

80/20 kuralını tam olarak uygulamak istiyorsanız size az kazanç sağlayan işlerden vazgeçmeniz gerekir. Çünkü hedefimiz daha fazla kazanmak ve işleri geliştirmek üzerine kurulu. Bu durumda hem zamanınızı alan hem de karşılığını tam olarak alamadığınız işleri başka kişilere ya da şirketlere yönlendirebilirsiniz. Böylece daha karlı işlere yönelebilirsiniz.

İşlerinizi Koordine Eden Bir Asistana İhtiyacınız Var

Yoğun çalışma temponuzu kontrol edebilecek bir asistan işlerinizi atlamadan yapmanızı ve üzerinizdeki yükü almanızı sağlayabilir. Doğru bir araştırma sonrasında sizin için en iyi asistanı rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu asistanın mutlaka yanınızda çalışmasına gerek yok. Sanal bir asistan da edinebilirsiniz. Uçak biletlerinizi almak, faturaları kontrol etmek, toplantılarınızı organize etmek, e maillerinizi yanıtlamak gibi pek çok kolay ancak vakit alan işlerinizi yapabilir. Doğru asistanla çalışmaya başladıktan sonra aslında ne kadar zaman kazandığınızı görebilirsiniz.

Dinlenmeyi Zaman Kaybı Olarak Görmeyin

Yoğun çalışma temposu herkesi yorabilir. Pek çok işin arasında koşuşturmak üretken olmak konusunda sizi zorlayabilir. 80/20 kuralına göre bir çalışma performansı sergilediğiniz zaman, sıkı bir çalışma sonrasında bir haftalık kazancı sadece birkaç saat içerisinde elde etmeniz mümkün. Bu yüzden kendinize zaman ayırın ve hem bedeninizi hem de zihninizi zaman zaman dinlendirmekten çekinmeyin. Bu durum zaman kaybı değil, aksine daha etkili bir çalışma için etkili bir süreç olabilir.

Verimli Olduğunuz Zamanları Değerlendirin

Biyolojik saat herkes için farklı işler. Bazı insanlar kendilerini sabahın ilk ışıklarıyla daha verimli bulabilir. Bazı insanlar ise gece saatlerinde daha üretken olduklarını fark ederler. Bu tamamen kişisel bir durumdur. Kendini doğru analiz eden bir kişi en üretken olduğu zamanı bularak bu konuda bir çalışma yapabilir.

80/20 kuralına göre yapılan bir çalışma sonrasında hem işlerinizi geliştirebilir hem de daha fazla para kazanabilirsiniz. Angarya sayılan işlerden kurtulup, asıl yapmak istediklerinize yönelmeniz için bir fırsat olabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.