İş Hayatında Eleştirel Düşünme Yeteneği

İş hayatında personellerin sahip olması gereken temel becerilerden biri de eleştirilen düşünme yeteneğidir. Çevrenizdeki insanların söylediklerini detaylı bir şekilde inceleyebilmeniz, doğru ve yanlışı ayırt edebilmeniz, insanlar hakkında tanımadan doğru düşünceye erişebilmeniz açısından oldukça önemlidir.

Eleştirel düşünme yeteneğine sahip olmanın genellikle sadece yanlış bilgileri tespit etmek amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir. Fakat doğru kararlar alabilmek için de personellerin, liderlerin ya da üst düzey yöneticilerinin eleştiriler düşünme yeteneğine sahip olması gerekir.

Eleştirel düşünme yeteneğine sahip olmak için iki farklı yaklaşım bulunmaktadır. İlki akıl yürütme hakkında daha iyi kararlar alabilmek için bir bağlam yaratmak, ikincisi de dünya hakkındaki çok fazla bilgiyi özümsemek ve daha pratik kararlar alabilmek için bilgileri hayata entegre etmek ya da başka bir deyişle akıllı davranmaktır.

Bağlamlar Oluşturmak

İlk yaklaşımı dikkate almak gerekirse, öncelikle bunu nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz. Kararlarınız farklı alanlarda olacağı için farklı yerlerden, farklı kişilerden etkilenecektir. Dolayısıyla alacağınız kararları birilerine danışmak, doğru kararlar almanız konusunda yardımcı olmayı ve bir nebze de olsa kendinizi eleştirmenizi sağlayacaktır.

Hata yapmaktan kaçınmak yerine, aynı probleme dair farklı çözüm yolları üretmeyi denemek, farklı bağlamlar oluşturmak demektir. Bu sayede eleştirel düşünce yeteneği kazanılabilmektedir. İnsanların yorumlarına, düşüncelerine ve hissettiklerine kararlarınızda yer vermek, çeşitli tartışmalar içerisinde dahil olmak akıl yürütme konusunda zenginleşmenizi de sağlar. Bu sayede teorik bilgiler edinmeye ve bu bilgileri doğru mu yoksa yanlış mı şeklinde ayırt etmeye başlarsınız.

Risk Almayı Deneyin

İş hayatında risk almak ya büyük bir başarı ile sonuçlanacak ya da kötü bir şekilde zarara uğramanıza neden olacak demektir. Risk alırken itibarınızı düşünmelisiniz. Eleştirel düşündüğünüz zaman alacağınız risklerin boyutunu da bilirsiniz. Bu sayede risk alırken küçük adımlar atmayı öğrenirsiniz.

Risk alırken bir tek kendinizi düşünmemeniz gerekir. Şirketi, şirket çalışanları ya da kendi özel yaşamınızdaki bireyleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir tek kendinizi değil, çevrenizdeki bireylerin de yaşamlarını dikkate almanız, düşünce yapınızı geliştirir. Bir tek kendinize bakmadığınız, kendinizi haklı görmediğiniz ya da sizi baltalayan fikirler içerisinde kalmadığınız bir düşünceye sahip olmanızı sağlar.

Bu sayede farklı düşünceleri de savunabilme potansiyeline sahip olursunuz. Konumunuzu, itibarınızı korumak için de savunabilmeye ihtiyacınız vardır. Gerek kendinizi, gerek iş arkadaşlarınızı gerekse de şirketinizi savunabilmek için eleştirel düşünmek oldukça faydalıdır.

Dünya Hakkında Çok Fazla Bilgi Edinmek

Dünyanın teknoloji ile birlikte hızlı bir şekilde geliştiğini ve yenilendiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Değişen sistemler, özellikle iş dünyasını etkilemektedir. Dünya hakkında ne kadar bilgiye sahip olursanız, o kadar çok farklı bakış açısı elde etmiş olursunuz. Bir şey hakkında ne kadar bilgili olursanız, o kadar çok tartışmaya katılabilirsiniz. Her şey doğru orantıda yer alır. Bu da ikinci yaklaşımın temelini oluşturur.

Akıllı kararlar alabilmek için de bilgi edinmeniz gerekir. Bir şeyler bilmek ya da bir konuda detaylı bir bilgiye sahip olmak uzmanlık alanınızı geliştirirken daha fazla akıl yürütmenizi sağlar. Bu da olaylara, insanlara ve durumlara karşı daha eleştirel olmanıza yardımcı olur. Birkaç cümle ile sınırlı kalmaktansa, herkese yetecek kadar bilgiye sahip olmayı kim istemez ki?

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.