İş Hayatında Hangi Zorbalıklar ile Karşılaşabilirsiniz?

Zorbalık her sektör içerisinde karşılaşılan durumlardan biridir. Kibar bir şekilde “mobbing uygulaması” dense de gerçekleri konuşmak gerekirse yapılan her türlü taciz ve psikolojik şiddet, zorbalıktır. Workplace Bullying Institute tarafından yapılan ankete göre iş hayatında karşılaşılan zorbalıklar oldukça çeşitli olabilmektedir. Peki bu zorbalık türleri neler?

İş Hayatındaki Popüler 9 Zorbalık Şekli

  • Yapılan anket içerisindeki personellerin yüzde 70’i, sürekli olarak çalışma arkadaşları tarafından “sahte suçlama” yöntemi ile zorbalığa uğradığını dile getirmektedir. Bu kişilerin söylemediklerini söylemiş, yapmadıklarını yapmış gibi anlatmaları üzerine de zor durumda kaldığını belirten personeller kendilerini kanıtlamak adına ofis kameralarına başvurduklarını belirtmektedir.
  • Küçümseyici bakışlar, küçümseyici mimikler… “Sözsüz küçümseme” yine iş hayatında karşılaşılan popüler zorbalık yöntemlerinden biri olarak yer alıyor. Sözlü iletişimin sözsüz iletişime göre daha hafif kaldığı bilinirse, sözsüz olarak yapılan küçümsemenin özgüven üzerine oldukça yıkıcı bir etkiye sahip olduğu anlaşılmaktadır.
  • Listeye üçüncü sıradan gelen bir diğer zorbalık “görmezden gelmek” olarak yer alıyor. Patronları ya da takım arkadaşları tarafından görmezden gelinen kişiler, kariyer yaşamlarında başarısız oluyor çünkü kariyer hedeflerini tamamlayamıyor.
  • “Öfke tehdidi” almak ankete katılanların yüzde 61’i tarafından görülen bir zorbalık türü. Bir nevi gözdağı vermek amacıyla yapılan bu tehdit, ani olaylara karşı ani tepkiler vererek, çalışma arkadaşlarının verimlilik ve performanslarını kısıtlamaktan ibaret…
  • Listeye beşinci sıradan giren “başarıları küçümsemek” en sık karşılaşılan mobbing uygulamalarından biri! Ankete katılan yüzde 63’lük bölüm, bu zorbalık ile karşılaştığını dile getiriyor. Kimi yöneticiler ya da takım arkadaşları, her ne kadar şirket vizyon, misyon ve değerlerine uygun bir proje geliştirmiş olsanız da sizi engellemek adına yeterli olmadığınızı ve başarısız olduğunuzu söyleyebilir. Bunun amacı da sizin başarınızı engelleyip, kendi başarısı olarak projeyi üzerine almak!
  • “Dedikodu yapmak” nasıl bir zorbalık olabilir diye düşünebilirsiniz fakat özel ya da mesleki yaşamanızla ilgili bir dedikodunun gözünüzün içine bakıla bakıla yapıldığını düşünürseniz, bir süre sonra iş hayatındaki huzurunuzun kaçtığını da fark edebilirsiniz. Bu durum hem mesleki hem de sosyal yaşantınızı etkileyecek bir zorbalıktır.
  • Yedinci sırada “fiziksel olarak aşağılamak” yer alıyor. Bu zorbalık türüne en çok kadınlar maruz kalıyor. Gerekli etkinliklere, şirket toplantılarına fazla kilonuz ya da diğer fiziksel durumlarınız nedeniyle katılmamanız gerektiği söyleniyorsa, zorbalığa maruz kalıyorsunuz demektir.
  • “Karalama kampanyaları” yine en sık karşılaşılan popüler zorbalıklar arasında yer alıyor. İnsanların sizin hakkınızdaki fikirlerini ve algısını değiştirmek adına yapılan bu çalışma, kısa zaman içerisinde herkesin size karşı düşman olmasına neden olabilir. İşinizden atılmanıza bile sebep olabilir.
  • İş hayatındaki iş gücüne kadınların katılım sağlaması “cinsiyetçilik” yapılmasına da ortam hazırlıyor. Pek çok kadın çalışan, erkeklerin işsiz kalma korkusu, statü kaybetme endişesi sebebiyle cinsiyet ayrımı olarak yapılan zorbalığa maruz kalabiliyor.
Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.