İş Hayatında Karşınızdaki İnsanları İkna Etmenin Yolları

İş hayatının önemli araçlarından bir tanesi karşınızdaki kişiyi ikna etmektir. Yapılan araştırmalara göre kadınların yüz yüze görüşmelerde çabuk ikna olduğu, erkeklerin ise ikna edilmek için yüz yüze görüşmeleri gerektiği belirlenmiştir. Karşınızdaki kişiyi, sizin yapmak istediklerinize katkıda bulunmaya, sizinle işbirliği yapmaya, önerilerinizi kabul etmesine, pazarladığınız ürünleri veya hizmetleri satın almaya, verdiğinizdeki kararlarda sizin yanınızda olmaya ikna ettiğiniz sürece hayat sizden yana olur.

Peki, İş Hayatında Karşınızdaki Kişiyi Nasıl İkna Edersiniz?

– İlk olarak ne söylediğinizden ziyade nasıl söylediğinize dikkat edin. Söyleyiş tarzınız, karşınızdaki kişiyi bir olay veya düşüncede ikna etmekte çok önemlidir. Karşınızdaki kişinin anladığı dilden konuşmanız, anlatmak istediğiniz şeyin daha çabuk kabul görmesine yardımcı olur.

– Karşınızdaki kişileri değerli hissettirin ve takdir etmekten çekinmeyin. Tüm insanların içinde, takdir edilme, beğenilme arzusu vardır. Karşınızdakini daha çabuk ikna etmek isterseniz, onlara kendilerini değerli hissettirin.

– İnsanlar bir şeye inanmak için somut bir madde isterler. Karşınızdaki kişiye kanıtlar göstererek daha kolay ikna edebilirsiniz. Somut kanıtlar daha çok geçerlilik kazanır.

– Çoğu zaman insanlar, tanıdıkları ve hoşlandıkları kişilere karşı daha olumlu yaklaşırlar. Fiziksel olarak kendilerine benzeyen ve çekici insanlara olan tavırları daha nazik olur. Tesadüfen karşılaştığınız, sizinle aynı isme sahip kişilere karşı daha ılımlı yaklaşırsınız. Bu gibi durumların ikna etme kolaylığını kullanın.

– Birçok insanın düştüğü yanlışlardan bir tanesi, konuşurken mesleki terimlere yer vermektir. Konuşurken çok fazla mesleki terim kullanmanız, sizin o konuya yeterince hakim olduğunuzu gösterir. Ancak karşınızdaki bu durumdan pek hoşnut olmaz çünkü bu durum karşıdaki kişinin kendini bilgisiz veya yetersiz hissetmesine sebep olur. Bu nedenden dolayı karşınızdaki kişiyi ikna etmeye çalışırken halk dilini kullanmanız tavsiye edilir. Kolay anlaşılır, günlük konuşmaya uygun cümleler kurmak ve argo sözcüklerden kaçınmak oldukça önemlidir.

– Diyalog halinde ikna etmeye çalışırken, yalnızca siz konuşmayın. Karşınızdaki kişinin konuşmasına mutlaka önem verin. İkna etmeye çalışırken yalnızca siz konuşmak zorunda değilsiniz. Hatta ikna etmek istediğiniz konu ile alakalı sorular sorun, görüşlerini alın. Karşınızdaki kişiden aldığınız tepki ve yorumlara göre konuşmanıza yön verin. Eğer karşınızdaki kişi konu hakkında bir fikre sahip değilse, siz anlattıkça fikir sahibi olur ve o kişi yorum yaptıkça farkında olmadan bu durum karşıdakinin bilinçaltına yerleşir.

– Negatif ve olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının. Negatif cümleler karşınızdaki insana itici gelebilir ve olumsuz bir durum olarak algılanabilir. Bu sebeple karşıdaki kişiyi ikna etmek istiyorsanız, o konuyla alakalı negatif ifadeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Karşınızdaki kişiye, ikna etmek istediğiniz konunun tüm olumlu yönlerini anlatarak, o kişinin düşüncelerini pozitif yönde değiştirebilirsiniz. Bu şekilde karşıdaki kişiyi ikna etmeniz kolaylaşacaktır.

– Konuşurken belirsiz ve karmaşık ögelere yer vermeyin. Anlattığınız projeden emin olun. Kafa karıştırarak konuştuğunuz kişinin kafasını karıştırmayın. Emin olduğunuz takdirde karşıdaki kişi verimi bir şekilde dinleyecektir.

-Mümkün olduğunca kısa cümleler kurun. Uzun uzun bir olayı anlatmanız, konunun sapmasına sebep olur. Cümle kurarken de düzgün cümleler kurmaya özen gösterin. Düşük cümleler karşıdaki kişinin dikkatinin dağılmasına sebep olabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.