İş Hayatında Mükemmeliyetçilik Nedir? Mükemmeliyetçilikten Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Bir işi yaparken iyi yapmakla, mükemmeliyetçi bir bakış açısıyla yapmak arasında büyük bir fark vardır. Mükemmeli hedeflemek gerçek dışı bir beklentidir ve iyi iş çıkarmanızı engeller. Bir işi iyi ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak sizi başarıya götürür. Ancak kusursuz yapmaya çalışırken, yaptığınız bir hata, eksik bırakmak veya en mükemmelini yapma çabası sizi başarısızlığa götürür.

İş Hayatında Mükemmeliyetçilik Nedir?

İş hayatında mükemmeliyetçi olan kişiler çok titizlikle iş yaparlar. Sürekli denetleme ve onay alma ihtiyacı duyarlar. Mükemmeliyetçilik hissi ile sürekli aynı şeyi tekrar etmeler ve düzeltmeler ortaya çıkar. Karar vermede güçlük çeker ve yapacağı işleri sık sık ertelemek zorunda kalırlar. Eğer hata yapmayı kabullenemeyecek duruma geldiyseniz mükemmeliyetçi olma yolundasınız.

Tüm çalışanlar işlerinin yolunda gitmesini ve başarılı olmayı ister. İdeallerinizin peşinde koşmak, mükemmeli istemek doğaldır fakat bu durum mükemmeliyetçiliğe doğru yol alıyorsa işler aksine dönebilir. Performans düşüklüğü, tüm yetkilerin sizde olması gerektiği arzusu gibi sorunlara yol açar.

Yapılan araştırmalara göre, mükemmeliyetçi olan insanların iş hayatına bu durumu yansıttıkları ve performanslarında büyük ölçüde düşüş olduğunu göstermekle birlikte; stres hormonunun fazla salgılanması, daha hızlı bir şekilde sinirlenme, daha çok ve daha çabuk yorulma, normalden daha fazla zaman kaybı gibi sonuçlarda doğurduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte yapılan diğer araştırmalar sonucunda da; iş yerinde çalışan mükemmeliyetçi kişilerin, bir karar alırken, üstlendiği bir işi başlayıp bitirirken ve kendilerinde olan yetkileri paylaşmak konusunda zorlandıkları da ortaya çıkmıştır.

Mükemmeliyetçi insanlar kendilerinin bu durumlarından daha çok başkalarının nasıl davrandıklarıyla da ilgilenirler. Başka kişileri de mükemmeliyetçi olmaya itmek isterler ancak bu en zor durumdur. Mükemmeliyetçi kişiler yaşamları boyunca birçok konu üzerinde yargıda bulunurlar. Bu durumunda altında yatan sebep hata yapma ve başarısız olmak korkusu olarak değerlendirilebilir.

Mükemmeliyetçilikten Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Mükemmeliyetçilikten kurtulmak isteyen kişilerin yapması gereken ilk şey, hiç kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmek olmalıdır. Ancak bu durum onlar için zor kabul edilir bir adımdır. Bu adım cesaret isteyebilir. Bu konuda yapılabilecek en güzel aktivite bir kağıt kalem alıp, bu durumun eksilerini ve artılarını yazmak olacaktır. Mükemmeliyetçiliğin size olan katkıları nelerdir? Mükemmeliyetçilik duygusu sizi, ne gibi zorluklarla savaşmanıza sebep oluyor? Bu gibi sorulara cevap verdikten sonra ortaya çıkan somut sonuca göre kararınızı verebilirsiniz.

Doğru eleştiri yapmak, çevrenizdeki kişilere geri bildirim yapma konusunda çok önemlidir. Ancak mükemmeliyetçi kişiler her konuda, doğru veya yanlış düşünmeden eleştiri yaparlar. Sürekli eleştirip mükemmele odaklanmak yerine, daha somut hedefler belirleyerek bu hedefe ulaşmaya çalışın. Bu eylemi günlük rutin haline getirin ve alışmaya çalışın. Çevrenizde olan bitenlere eleştirel yaklaşmak yerine olumlu taraflarını görmeye çalışın.

Mükemmeliyetçi duruşunuzun sebep olduğu olumsuz durumları tekrar gözden geçirin. Bu durumun gerçekten sandığınız kadar kötü olmadığını farkına varmaya çalışın. Kendinizi yargılayın ve bunu yaparken kendinize nazik davranın.

Mükemmeliyetçi kişilerin unutmaması gereken en önemli şey, herkes hata yapabilir. Önemli olan bir sonraki adımı nasıl daha iyi yapacağınızı düşünmek olmalıdır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.