İş Toplantılarında Doğru Konuşma Nasıl Yapılır?

Çalışma hayatının olmazsa olmazları arasında yer alan iş toplantılarında, kendimizi doğru ifade etmek, çalışmalarımızı anlatmak ve etrafımızdaki diğer insanları etkimiz altına almak için mükemmel konuşmalar yapmak istiyoruz. Doğru konuşmacılara hayran kalarak, neden mükemmel konuşmalar yapmadığımızı düşünüyoruz. Daha etkili konuşabilmek için bu işin sırlarını öğrenmek istiyoruz. Hayranlıkla izlediğimiz ve bir şeyler öğrenmek için çırpındığımız TEDx konuşmaları da bizlere yeni şeyler öğretiyor. Bir gün iş hayatında kendi TED Talk’umuzu nasıl yapabileceğimizi öğrenebiliriz. Peki iş hayatında katıldığımız iş toplantılarında daha iyi konuşmacılar olmak için nasıl hareket edebiliriz?

Toplantıda Kişilerin Dikkatini Kazanın!

Toplantıda bir konuşma yapacaksanız mutlaka karşı tarafla göz teması kurmaya çalışın. Göz teması karşınızdakileri ciddiye aldığınızı ve samimi olduğunuzu gösterebilirsiniz. Konuşma sırasında gülümsemeyi ihmal etmeyin. Bu durum gergin olmadığınızı ve kendinize güvendiğinizi gösterecektir. Fikirlerinizi açık bir şekilde dile getirin. Karşı tarafı fikirlerinizle etkiniz altına alın. Dinleyicilerin dikkatini ve zamanını kazanmak için uğraş verin. Böylece bir süre sonra karşı tarafta sizin güveninizi ve dikkatinizi kazanmak için harekete geçecektir.

Fikirleriniz Tutkulu Ancak Güvenilir Olsun

İş hayatında ilerleme sağlayabilmek için tutkunuzu asla kaybetmeyin. Bu noktada karşı tarafa fikirlerinizi iletirken tutkulu olduğunuzu yansıtın. Ancak tek başına tutku işe yaramayacaktır. Bu noktada mutlaka güvenilir bir fikir olduğundan da emin olmalısınız.

Toplantıda savunduğumuz fikirlerimiz konuşmaktan zevk aldığımız ve karşı tarafı da etki altına alabileceğimiz fikirler olmalı. Konuştuğunuz konuda ve savunduğunuz fikirlerde otoriterinizi mutlaka kurmalısınız. Ancak otoriterinizi eğitim, araştırma ve deyimleriniz ile birlikte sağlamalısınız. Güvenilir olmayan bir kişiyi kimse dinlemek istemeyeceği için etkili olmayacaktır.

Savunduğunuz Konuyu İrdeleyin

Toplantıda anlatmak istediğiniz konu ya da savunmak istediğiniz fikrinizi detaylarıyla birlikte irdeleyin. Düşünün ki, konu yalnızca sizin için önemliyse karşı tarafın ilgisini çekmeniz pek mümkün olmayacaktır. Toplantıda savunduğunuz ya da anlattığınız fikrin karşı tarafta bir yansıması olmalı. Dinleyiciler kendi yaşantılarından bir parça bulmalı. Aksi halde konuşmalarınız sadece kısa süreli bir etki sağlayacaktır.

Toplantıdan Önce Mutlaka Prova Yapın

Bazen toplantıya saatlerce hazırlanırız ve hazır olduğumuzu düşünürüz. Ancak toplantı esnasında birden titremeye ve kekelemeye başlarız. Bu durumda vücudumuzun bize ihanet ettiğiniz görebiliriz. Bu gibi durumlar sık sık yaşanan durumlar arasında yer almaktadır.

Bu gibi durumlar karşısında kendinizi hafif strese maruz bırakarak işe başlayabilirsiniz. Pek çok kişi yalnızken ayna karşısında prova yapmanın doğru olduğu düşünülür. Ancak bunun yerine ailenize konuşmanızı sunabilirsiniz. Kendinizi rahat hissettiğiniz yakın arkadaşlarınıza da sunumunuzu yapabilirsiniz. Aslında çok sık prova yapmak da iyi bir şey değildir. Böyle bir durumda yaptığınız hataların değiştiğini görebilirsiniz. Yanlış giden şeylerle başa çıkmaya kendinizi hazırladığınız zaman konuşma yapmak için de hazır sayılabilirsiniz. Bu sayede iyi bir konuşmacı olarak dinleyicileri etkiniz altına alabilirsiniz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.