İş yaşamı ortaya çıkan problemler, üzüntü, mutsuzluk, baskı ve çeşitli birçok talihsiz olay sebebiyle psikolojik yönden bireylerin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilmektedir. İnsanlar, ofis ortamı içerisinde kendisini güvensiz hissetmeye başladığı için çeşitli psikolojik travmalar sebebiyle olumsuz duyguların esiri olabiliyor ve dolayısıyla da başarılarında, performanslarında ve verimlilik seviyelerinde düşüş meydana gelebiliyor.
Ofis ortamı içerisinde pek çok karakterin yer alması, her bireyin farklı özelliklere ve yeteneklere sahip olması karmaşanın daha da artmasına neden olabilmektedir. Pek çok insan çok uluslu şirketlerde çalışırken ya da şirket içerisinde hızlı bir şekilde kariyer adımlarını takip etmek isterken, sahte kimlik yaratabilmekte ve dolayısıyla, kimlik karmaşası yaşarken yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Tüm bu olumsuz duyguları da engelleyecek bir yöntem bulunmaktadır. Bu yöntem iş yaşamındaki tüm olumsuz duygulara karşı mücadele etmenizi ve onlarla yüzleşmenizi sağlamaktadır.
R.A.I.N Metodu
Bu metodun temelinde güven duygusu yatıyor. Duygularınız ile karşı karşıya kaldığınızda öncelikle kendinize bir güven alanı oluşturmanız ve bu alan içerisinde kendinizi güvende hissetmeniz gerekiyor. Bu alan içerisinde sizi destekleyen ve seven kişiler, huzur veren mekanlar ya da şans getirdiğiniz eşyalar bulunabilir. Tamamen sizi güvende hissettirecek her türlü canlı ve cansız unsur, güven alanınıza dahil olmaktadır.
R.A.I.N metodu, baş harflerinden de anlayabileceğiniz gibi İngilizce’den gelen dört temel kelimenin birleşimidir. Açılımı, “Recognize, Allow, Investigate and Non-identification” olarak geçer. Türkçe olarak “Farkına varmak, İzin vermek/Kabullenmek, Analiz etmek ve Kimlik yaratmasına izin vermemek” şeklinde çevrilebilmektedir.
İlk etap, Recognize yani farkına varmak aşamasıdır. Bu aşamada çevrenizde olan biten her şeyin farkına varmanız gerekir. Tüm duygulara ve olaylara karşı ön yargılı olmadan yaklaşmalı ve sizi mutsuz eden, endişe duymanıza sebep olan ve size stres, baskı, korku yaratan olay ve durumları incelemeniz gerektiğini anlatan aşamadır. Bu aşamayı, Allow, yani izin vermek/kabullenmek takip eder. Genel olarak insanlar sorumluluklarından ve çeşitli kötü duygulardan kaçmak ister. Kaçmak, aynı zamanda yaşanan olayları inkar etmek demektir. İçinizde sürekli olarak bir şeyleri bastırmak, sürekli olarak aynı kötülük döngüsü içerisinde yer almanıza neden olacaktır. Duygularınızı köreltmeden, olan bitene izin vermeli, farkına vardığınız duygu, düşünce, olay ve durumları ise kabullenmelisiniz. Kabullenmek kendinize olan güveni arttıracağı gibi aynı zamanda iletişim yönünüzü kuvvetlendirecek bir aşama olacaktır.
Üçüncü aşama, investigate, yani analiz etmek, iyi bir gözlem yeteneğine sahip olmanızı sağlayacaktır. Hissettiğiniz duyguların, zihninizin içerisinde dönen düşüncelerin sizde nasıl bir etki yarattığını analiz etmelisiniz. Neye ihtiyacınız olduğunu, nasıl bir çözüm yolu bulmanız gerektiğini tespit etmeniz gereken aşamadır. Alternatif çözüm yolları üretmek, olanları daha net görmenizi ve gerçekten ne hissettiğinizi anlamanızı sağlayacaktır. Bu aşamadayken duygu ve düşüncelerinizi kontrol edemezseniz, bir kimlik karmaşası yaşayabilirsiniz. Bu karmaşa, iş yaşamında isteyeceğiniz son şey olacaktır. Dolayısıyla olumsuz duyguların bedeninizi, zihninizi ve kimliğinizi ele geçirmesine izin vermemelisiniz. Kendinizi stres altında hissediyor olmanız, “Ben stresli bir insanım” demenizi gerektirmez. Bu duygunun ya da yaşadığınız olayın sizi hapsetmesine neden olur. Bunun yerine, ilkk aşamada farkındalık kazandığınız duygu ve düşüncelere yönelmelisiniz.