İş Yerinde Daha Verimli Olmanızı Sağlayacak İpuçları!

İş yaşamında kimi günler yoğun bir tempoda çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta bazı zamanlar başınızı kaldırmaya zaman bile bulamayabilirsiniz. Peki bu zamanlarda ne kadar verimlisiniz? İşlerinizi gerçekten verimli bir şekilde yapabiliyor musunuz? Eğer verimli olmadığınızı düşünüyorsanız işte size verimli olmanızı sağlayacak ipuçları!

Dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin verimli olarak çalışamadığı yapılan araştırmalarla da tespit edilmiştir. Eğer sizlerde iş yerinde çalışırken dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız, işlerinizde aksaklık yaşıyorsunuz demektir. Yavaş tempoda çalışmanıza da sebep olabilmektedir bu durum. Bu nedenle dikkat dağınıklığınızı önlemek için yaptığınız işe odaklanmaya özen gösterin. Her 30 dakika da bir olmak şartıyla ufak molalar verebilirsiniz. Bu sayede dikkat dağınıklığınızı önlemiş olacaksınız. Kendinize 30 dakika boyunca verimli çalışma hedefi ve ardından 3 dakikalık bir mola verin. Bu taktik ile çok başarılı olabilirsiniz.

İş yerinizde yapacağınız fiziksel aktiviteler bulmanız, sizlerin gün içerisinde canlı olmanızı sağlayacaktır. İş yeri içerisinde dolaşmak, asansör yerine merdiven kullanmak vücudunuzun mutluluk hormonu salgılamasını sağlar. Mutluluk hormonunuz siz hareket ettikçe sağlanır ve bir birey ne kadar mutlu olursa, o kadar da verimli çalışır. Eğer verimli çalışmak istiyorsanız mutlaka iş yeri içerisinde hareket etmeye özen gösterin.

İş yerinde çalışırken rahatlatıcı müzikler yerine tempolu müzikler tercih edin. Bu müzikler insanı harekete geçirmeye yönelik olduğu için sizlerin de daha verimli olmasını sağlayacaktır. İçgüdüsel olarak iş yapma hızınızda bir değişiklik olduğunu sizler de fark edeceksiniz.

Aksiyon filmleri izlemek kan akışını hızlandırmaktadır. Çünkü filmi izlerken, ister istemez heyecanlanırsınız. Kan akışınızı hızlandırmak, duygu yoğunluğu yaşamanıza da sebep olur. Aynı zamanda vücudunuzun daha hızlı hareket etmesini ve reflekslerinizi iyileştirmeyi sağlar. İş yerinde hızlı performans göstermek istiyorsanız (ya da sürekli olarak ayakta çalışan bir elemansanız) bu ipucu işinize oldukça yarayacaktır.

Kum Saati Alın ve Ödül Verin

Eski bir taktik olsa da çalışma masanız üzerinde duran kum saati, daha verimli çalışmanızı sağlayabilmektedir. Kum saatleri, görsel olarak insanlara dinginlik vermektedir. Her işi yaparken kum saatinizi çevirin ve zaman tükenmeden önce elinizdeki işi bitirmeye çalışın. Bu sizin daha verimli bir şekilde çalışmanızı sağlayacaktır. Örneğin yapacağınız işin boyutuna göre kendinize 5 dakikalık kum saati süresi verebilirsiniz. İşinizin boyutuna göre bu zamanı ayarlayabilirsiniz.

Önemli bir iş, proje ya da sunum üzerinde çalışıyor, fakat kendinizi hep başlangıç noktasında buluyorsanız, belki de ödül taktiğini uygulamanızın zamanı gelmiştir. İşinizi doğru ve başarılı bir şekilde yaptığınız takdirde kendinize bir ödül vermeyi deneyin. Bir parça çikolata, bir bardak kahve ya da ufak bir mola… Kendi kendinize ödül vererek ilerlerseniz, daha verimli bir çalışma ortamı elde edebilirsiniz. Fakat bu taktiği uygularken kendinize karşı adaletli olmalısınız. Başarısız bir iş çıkartırsanız, kendinizi cezalandırmayı da bilmelisiniz. Örneğin bir gün boyunca hiç mola vermemek gibi…

Rekabet ortamı daima insanların daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. İş arkadaşlarınızla kendi içinizden yarışmaya çalışın. Haftanın en iyi performans gösteren kişisi kimse ona karşı kendi içinizden meydan okuyun ve onu alt etmeyi deneyin. Dostça edeceğiniz rekabetten kimse zarar görmeyecektir.

Hedefler Koyun

Verimliliğinizi arttırmak için yapmanız gereken ilk şey kendinize hedefler koymanızdır. Örneğin “Verileri bilgisayara geçirmek için kendime 20 dakikalık bir hedef koyuyorum.” demelisiniz. İş yerinde ve kişisel yaşamınız içerisinde sürekli olarak kendinize hedefler koymanız, daha verimli olmanızı sağlar. Aynı zamanda sorumluluklarınızı yerine getirmek için pratik çözümler bulmanıza yardımcı olur.

İkinci şey, zamanı bölmektir. Gün içerisindeki zamanınızı sürekli olarak zaman dilimlerine bölmelisiniz. Yemek yemek için 10 dakika, mola vermek için 5 dakika, çalışmak için 30 dakika zaman dilimleri oluşturmanız, verimliliğinizi arttırır. Aslında bu durum bir nevi ilkokul ve orta öğretim çağındaki çocukların 40 dakika ders işlemesi ve 10 dakika teneffüs zamanında dinlenmesine benzer. Bir işi üst seviye performans ve verimlilik ile gerçekleştirmek istiyorsanız 30 dakika çalışmalı 5 dakika mola vermelisiniz. Yapacağınız işi küçük zaman dilimlerine ayırarak gerçekleştirirseniz hem fiziki hem de zihin açısında yorgunluk hissetmezsiniz. Bu sayede daha başarılı olursunuz.

“Albert Einstein Penceresi” metodunu uygulamaya başlamak da verimliliğinizi arttıracak üçüncü şeydir. Bu pencere, elde edebileceğiniz deneyimlerin muhtemel olabileceğini düşünmeniz, yani hedeflerinize geniş bir pencereden bakmanızdır. Her şey hayal ederek başlar. Büyük resmi görmek için hedeflerinizin başlangıç ve bitiş noktası olmalıdır. Bu zaman aralığında karşılaşabileceğiniz tüm riskleri, fırsatları bilmelisiniz. Dolayısıyla bu durum bir pencereden dış dünyaya bakmaya benzer. Bu metot, üretkenliğinizi üst seviyeye çıkarmanız için size belli zaman dilimlerinde başarılı olduğunuz alanları bulmanızda da yardımcı olur.

Bir “yapılacaklar listesi” oluşturmayı, alışkanlık haline getirmeniz de dördüncü kuraldır. Yapılacaklar listesini oluştururken dikkat etmeniz gereken iki temel şey; öncelik derecesi ve zamandır. Bunun için listenizi ikiye ayırmalısınız. Acil olarak yerine getirmeniz gereken işler arasında bir derece belirlemelisiniz. Ardından size en çok yük olarak gözüken işi gerçekleştirmek için bu sorumluluğu üst sıralara yerleştirmelisiniz. Böylelikle en sevmediğiniz ya da yapmaktan hoşlanmadığınız işleri önceden halledecek, ardından keyif aldığınız işlere yoğunlaşabileceksiniz. Listenizin ikinci bölümünde de uzun vadeli planlarınız yer almalıdır. Kısa vadeli planlarınız ile uzun vadeli planlarınız arasında bir bağ kurmalısınız. Bu sayede verimliliğiniz iki katına çıkacaktır.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.