İş Yerinde Öfkenizi Kontrol Altına Almanın Yolları

İş yerinde yaşanan pek çok sıkıntı ani bir şekilde öfke duygusunu yaşamanıza sebep olabilir. Bu durum aslında son derece normal bir şeydir. Fakat bu duyguyu yaşama şekliniz, dışa vuruşunuz yanlışsa, öfke patlaması yaşıyor ve kontrol altına alamıyorsanız, öfke sorunu yaşadığınızı göstermektedir. Bu durumda, öfkenizi kontrol altına almak için uygulayabileceğiniz bazı yollar bulunmaktadır.

Öfkenizi Yenin

Öfke duygusunu kontrol edebilmeyi öğrendiğinizde, çevrenize vereceğiniz maddi ve manevi zarar, daha az olacaktır. Özellikle iş yaşamında öfkenizi kontrol edebilirseniz, başarılı iş ilişkileri kurabilirsiniz. İş yerinde kontrol edilemeyen öfke yalnızca çevrenizde bulunan çalışanlara zarar vermemektedir. En büyük zararı kendinize vermektesiniz. Bu tip öfke kontrolsüzlüğü kişilerde kronik anksiyete, depresyon, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığı gibi hastalıklara yol açabilmektedir. İş hayatı içerisinde öfkelenmenize sebep olacak biçok neden bulunabilir. Genel olarak bakıldığında, istenen terfinin alınmaması, verilen sözlerin yerine getirilmemesi, yöneticiler tarafından hedeflerin sürekli değişim halinde olması, çalışanlar için koyulan hedeflerin ulaşılamaz olması ve bu hedefe çalışanın ulaşamaması, yöneticilerin aşırı detaycı ya da müdahaleci olması, aynı pozisyonda bulunan kişiler arasında maaş farkının anlaşılması gibi durumlar baş sebepler arasında yer almaktadır. Kimi zaman öfkenin sebebi dış kaynaklı da olabilmektedir.

Ölüm, boşanma, mali baskılar, sağlık problemleri, özel hayat içerisinde yaşanan sorunlar, stres ve diğer sebepler öfke kontrolünün sağlanamamasına sebebiyet verebilmektedir. Peki bu durumlarda ne yapılması gerekmektedir? Bireylerin özellikle iş yerleri içerisinde, çok öfkeli oldukları anlarda öfke kontrolü sağlayabilmeleri için kısa süreli olarak bulundukları ortamlardan uzaklaşmaları gerekmektedir. Öfke duygusunun yaşandığı ortamdan kaçınmak, öfke kontrolünün sağlanabilmesi için ilk adımdır. Bir diğer adım ise bakış açısının değiştirilmesini sağlamaktır. Öfkelendiğiniz olaya karşı bakış açınızı değiştirebilirseniz, öfkenizi kolay bir şekilde kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için öfkelendiğiniz konunun sebebini iyice düşünün. Ardından öfkelenmeniz gerçekten mantıklı bir hareket miydi diye kendinize sorun. Sağlıklı yaşam öfke kontrolünün sağlanmasında oldukça önemlidir. Sağlıklı yaşam içerisinde bulunan bireyler öfke kontrolünü kolaylıkla sağlayabilmektedir. Gün içerisinde ufak egzersizler yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak öfke kontrolüne yardımcı olur.

Yaşam içerisinde birçok konu kendi isteğiniz dışında gerçekleşebilmektedir. Bu durum sizin kontrolünüz dışında gerçekleşir. Eğer sizin kontrolünüz dışında gerçekleşen bir olayla karşı karşıya kalırsanız “Bu durumu çözebilir miyim?” şeklinde kendinize bir soru sorun. Eğer çözemeyeceğiniz bir durumsa, öfkelenmenizin yersiz olduğunu da fark edeceksiniz. Çok öfkelendiğiniz anlarda, derin derin nefes alıp vermeyi deneyin. Beyninize sürekli olarak “sakin ol” mesajını yollayın. Bu kelimeyi sürekli olarak içinizden tekrar edin. Kendinize zaman verin. Örneğin sakinleşene kadar içinizden renkleri sayın, sizi rahatlatacak bir şarkıyı mırıldanın… Üzerinizdeki öfkeyi atmak için gerginliğinizi atmaya çalışın. En sevdiğiniz şeyleri, en sevdiğiniz insanları düşünün. Bu sayede yavaş yavaş öfkenizi kontrol altına alabilirsiniz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.