Goldman Sachs şirketinin Risk Değerlendirme ekibinin başında olan Christopher Mathie, 17 yıl boyunca finansal hizmet endüstrisinde çalışmaktadır. Bu yola ilk çıktığında herhangi bir bilgisi olmadığını söyleyen Mathie’nin 17 yıl önceki en büyük hayali, İskoçya’nın batı kıyısında uzak ve küçük bir köyde yaşarken Londra’nın canlı finans bölgesinde yer almaktı.
Mathie her zaman teknolojiye ilgi duyan biri olmuştu ki kendisi Glasgow Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olmuştu. Mezun olacağı sene zorunlu olarak staj yapması gerekiyordu ve o zamanlarda üniversiteye gelen bir grup Goldman Sachs üyesinden oldukça etkilenmişti. Onu etkileyen şey, çalışanların şirkete duymuş olduğu bağlılıktı. Bunun üzerine Mathie zorunlu staj programı için şirketle anlaşma yapmıştı ve o zamandan günümüze kadar da şirketten bir kere bile ayrılmadı.
Merak Duygusu
Mathie, 17 yıllık tutku dolu iş yaşamını üç ana temel sebebe bağlamaktadır. İlk olarak kendisinin çok meraklı biri olduğunu söyleyen, hiçbir zaman bu duygusunu köreltmediğini ve sürekli beslediğini ifade eden Goldman Sachs çalışanı, karşısına ne zorluk çıkarsa çıksın mutlaka daha verimli olmanın bir yolunu bulduğunu ve bunu da merakı sayesinde kazandığını dile getirmektedir. Ona göre bir çalışanın meraklı olması, aynı zamanda tutku dolu olmasını sağlamaktadır çünkü merak, işe dair daha fazla ilgi gösterilmesine yönelik bir his oluşturmaktadır.
Merak duygusunun ek olarak problem çözme tekniklerini de geliştirdiğini ifade etmektedir. Öğrenilen çeşitli bilgilerin bir karma haline getirilerek uygulanması, çeşitli bakış açılarının kazanılmasını sağlamaktadır. Günümüzde özellikle teknolojinin ve finans sektörünün birbirini fazlasıyla etkilediğini baz alırsak Mathie şöyle bir yorum yapmaktadır:
“Hangi kategoride olduğun önemli değil. İster bir yaz stajyeri ol ister bir şirketin yöneticisi; hepimiz problem çözebilen biri olmak zorundayız ve inan ki yıllar geçtikçe ilgilendiğimiz problemlerin zorluk derecesi de artıyor. Zamanım genellikle müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçları takımla birlikte nasıl giderebileceğimizi kararlaştırmak üzere ikiye bölünüyor.”
Etki Alanının Geniş Olması
Merak duygusu, farklı bakış açısı kazanımı tutkulu olmak için yeterli görülebilir fakat Mathie, personelin aynı zamanda kendi mesleğindeki etki alanını genişletmesi gerektiğini de belirtmektedir. Yani, iş yaşamını tutkulu hale getiren üçüncü ve önemli sebep, yaşam boyu öğrenme ve kişisel gelişim sayesinde personelin çalışma alanını zenginleştirmesidir. Bir çalışan için iş hayatı, uçsuz bucaksız deniz gibi olmalıdır. Her attığınız kulaçta karşınıza benzersiz bir manzara çıkmalıdır.
Goldman Sachs şirketinde birlikte çalışmış olduğu yazılım mühendislerinin daima daha iyi yazılımlar üretmeye yönelik hedeflerinin olduğunu ve bu hedefi gerçekleştirmek için sürekli olarak bilgilerini iyileştirdiğini ve pekiştirdiğini ifade etmektedir. Ekibi içerisindeki yazılım mühendislerinin herhangi bir çözüm yolunu uygulamadan önce risk yöneticisine danıştığını belirten Mathie, geleceğe yönelik risk faktörlerinin ve karşılaşılabilecek zorlukların tespit edilerek “etki alanı” oluşturulduğunu söylemektedir.
Bu sayede her çalışan hem olumlu hem de olumsuz yönden elde edebileceği risk faktörlerini görebilmektedir. Bu konuda yaşadığı bir örneği de dile getiren Mathie şöyle demektedir:
“Benim için en önemli adım, Bangalore, Londra ya da New York ile çalışırken kültürel nüansları göz önünde bulundurmak. Bir lider olarak perspektifimi sadece önümde duran şirkete değil dünya üstündeki tüm bölgelere yönlendirmeliyim.”