Hayata karşı herhangi bir mutluluk duygunuzun kalmaması, isteksiz yaşamak – apati rahatsızlığının bir habercisi olabilmektedir. Birçok insan ne yazık ki bu durumu fark etmemekte ve hayatlarına monoton bir şekilde devam etmektedir. Bazıları ise durumun farkında olmasına rağmen hayatına devam ettiğini de söylemektedir. Hisleri, düşünceleri gizlemek de apati rahatsızlığını arttıran durumlardan yalnızca biridir. Beraberinde motivasyon eksikliği, özgüven eksikliği, hayal kırıklığı, depresyon vb. insan aklını yöneten ve insanı dengesiz ve kararsız hale getiren sorunlar da yaşanabilmektedir.
İsteksiz Yaşamak Büyük Bir Zorluktur
Kendinize şunu sorun, “Sağlıklı bir beyne sahipken uyanmak oldukça zor geliyor ise depresyondaki biri için nasıldır?”
Depresyondaki biri için her sabah uyanmak, her yeni bir günün diğerinden daha kötü olması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla; hayattaki sorumlulukları yerine getirmek, görevlerini tamamlamak, günlük rutin işlerini yapmak da zor bir hale dönüşmektedir. Günden güne artan isteksizlik, basit hedeflere ulaşılmasını da zorlaştırmaktadır. Kahvaltı etmek, duş almak ya da daha basit bir hedef olan tuvalete gitmek gibi…
İsteksiz olmak o kadar çok iç karartıcı bir durumdur ki hayattaki tüm emellerinizi, hedeflerinizi, gerçekleri sizlerden uzaklaştıracaktır. Apatiyi fark etmek tüm bu nedenlerden ötürü de kolay olmayabilmektedir. Bunun nedeni bir insanın hayata karşı isteksiz yaşamak istediğini zor fark etmesinden kaynaklanmaktadır. İsteksiz olmak ya da duygusal acıyı fark etmemek, çoğu zaman daha da zorlaşabilmektedir.
Apatiyi Fark Etmek ya da Etmemek
Duygusal olarak dönüm noktası olarak sayabileceğimiz durumlar, kendimize ya da çevremize ilgi gösteremeyeceğimiz veya göstermek istemeyeceğimiz zamanlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Ev, iş ve sosyal yaşam çerçevesinde görevleri yerine getirmeye çalışmak zorlaştığında, apatiyi fark etmek daha da güç bir durum olacaktır. Bunun nedeni, isteksizce yaşama isteğinin insanın kendi içerisinde saklaması, bir başkasının onu anlamayacağı düşüncesine girmesidir.
Bu gibi durumlarda kendinizi sakinleştirmek için “Neşelen biraz, herkesin sorunları var, merak etme hepsi geçecek” tarzı cümleler kurmak, yalnızca kendinizi kandırmanıza neden olacaktır. Aksine, durumu kabullenmek ya da depresyonda olduğunuzu bilmek, bu alanda farkındalık kazanmak apati rahatsızlığını önlemenize yardımcı olabilmektedir. Üzülüyorsanız da üzüldüğünüzü göstermeniz, rahatlatıcı olmaktan ziyade gerçekleri kabullendiğiniz için sorunlarınızı da kabullenmenizi sağlayacaktır.
İsteksiz yaşamak konusunda kendinizi bilinçlendirmek için aktif dinleme özelliğini kazanmanız gerekir. Bir başkalarının değil, kendi kendinize destek olmayı öğrenmelisiniz. Bir başkasına güvenmekten önce, kendinize güvenmelisiniz. Bu nedenle aktif dinleme konusunda önce kendinizi dinlemeyi öğrenmelisiniz. Eğer isteksiz yaşamayı hayatınızdan uzaklaştırmak istiyorsanız kendinizi dinledikten sonra, sizin gibi aynı sorunları paylaşan insanları da dinlemeye çalışabilirsiniz.
Dinlemek, konuşmaktan önce gelir ve iyi bir dinleyici olursanız, hayatınızdaki tüm sorunların neden kaynaklandığını da bulmak da kolaylaşacaktır.