Gördüğümüzü sanıyor, bir türlü bulamıyoruz. İsteyip de göremediğimiz pek çok şey var. Gözümüzün önünde duran eşyayı, fırsatı, insanı göremiyoruz. Bu duruma psikolojide ve tıpta “Scotoma Sendromu” denmektedir. Bu sendrom, günlük yaşamımız içerisinde karşımızda duran fırsatları geri tepmemize neden olur. İstemsiz bir şekilde beynimize o şeyi görmemek için sinyal veririz. Beyin bu sinyaller sonucunda görmemizi engeller. Bir diğer şekilde açıklamak gerekirse, gördüğümüz yerde o şeye dair bir “boşluk” meydana gelir.
Scotoma Sendromu Nedir?
Tıptaki asıl ismi Scotomata Syndrome olarak geçmektedir. Görme alanımız içerisinde herhangi bir boşluğun oluşmasıdır. Bu sendroma sahip olan kişiler gözün boşluk yarattığı noktalardaki eşyaları, cisimleri, insanları göremezler. Psikolojide de bu duruma bir sendrom gözüyle bakılmaktadır. Eğer karşınızdaki fırsatları görmüyor, görmezlikten geliyorsanız Scotomata Sendromu yaşıyorsunuz demektir.
Bir örnekle açıklamak gerekir ise “Çantamın nerede olduğunu bulamıyorum” dediğinizde beyninize çantayı görmemek için sinyal vermiş olursunuz. Çantanız gözünüzün önünde olur fakat beyniniz bunu görmeyi engeller. Bu durum günlük yaşantımız içerisinde de geçerlidir. Karşımıza gelen fırsatları, şansları beynimiz kimi zaman engeller. Aşk, iş, para ve daha nice konuda bu durumu yaşayabiliriz. Pek çok kişi bu sendromu yaşadığını fark etmez fakat hayatınızın aşkını, geleceğinizde sizi çok iyi finansal konuma getirecek işi ya da mükemmel bir dostluğu kendi isteğinizle geri çevirebilirsiniz. Üstelik bu size çok normal bir durum gibi gelebilmektedir.
Nasıl Üstesinden Geliriz?
Scotoma Sendromu’nun üstesinden gelebilmenin en iyi yolu, alınması gereken kararlardan önce düşünmektir. Hem olumlu hem de olumsuz yönde düşünülmesi gerekmektedir. Pek çok kişide ani ve hızlı kararlar alındığı ve bu nedenle sonucunda pişmanlık, üzüntü, öfke yaşandığı görülmektedir.
Eğer bir şeyi gerçekten görmek istiyorsanız ve o şeyi görmeniz engelleniyorsa, bunu ilahi bir güce bağlamamalısınız. Zihninizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekir. Bunun için gün içerisinde ufak zihin egzersizleri yapmanızda fayda vardır. Zihninizi kontrol etmek, beyninizi kontrol etmek demektir. Hayatınızdaki tüm kararları duygusal ve mantıksal çerçevede almanızı sağlar. Beyninizi kontrol edemiyorsanız hareketlerinizi de kontrol edemezsiniz. Bu durumda insanların toplum içerisinde “dengesiz” olarak sıfatlandırdığı kişilerden biri olabilirsiniz.
Duygularınıza da Fikrini Sorun
Scotoma Sendromu beraberinde depresyon ve anksiyeteyi de getirebilmektedir. Herhangi bir konuda durduk yere huzursuzluk yaşıyor, karşınıza gelen fırsatları hiç düşünmeden reddediyor, yeni insanlarla tanışmaktan korkuyorsanız ve her şeyden de öte aldığınız kararlar sonucunda sürekli pişman oluyorsanız bu sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Gözünüzle ve kalbinizle görmeyi öğrenmelisiniz. İkisinden biri görmüyor, ikisinden birini dinlemiyorsanız alacağınız kararlar sonucunda daima yanılırsınız. Daima pişman olur, üzülürsünüz.
Sizlere her zaman için mantıklı davranmanız, mantıklı kararlar almanız söylenebilir. Fakat bu sendromun duygusal zeka ile yakından ilişkisi vardır. Duygusal zekasını kullanamayan ya da kullanmakta zorlanan kişilerin bu sendromu yaşama olasılığı yüzde 57’dir. Yani, bir karar alırken duygularınıza da fikrini sormalısınız ve bazen duygularınıza göre de hareket etmelisiniz.