Japonlar, dünyadaki çoğu metodun geliştiricisi olabilir. İşlerini daima belli bir düzen ve sistem içerisinde yapan Japonlardan öğreneceğimiz çok şey var! Dünyayı kasıp kuran metotları sayesinde daha başarılı ve kaliteli bir hayata sahip olabiliriz.
5S metodu olarak adlandırılan bu sistem sayesinde, hayatınızdaki kaliteyi arttırabilirsiniz. Düzen ve temizliğe vurgu yapan prensipleri kapsayan 5 maddeden oluşan bu metot, son zamanların en çok uygulanan tekniklerinden biri haline de gelmiştir.
Çalışanlar tarafından sıklıkla uygulanan 5S metodu, verimliliği arttırmakta, profesyonellik kazandırmakta, performans ve başarı kriterlerini etkilemektedir. Günümüzde bu tekniği kullanan şirketlerden biri Toyota’dır. 5S metodunu kullanan Toyota, bu tekniği 1960’lı yılların başındayken benimsemiştir. Toyota şirketinin daha temiz, aktif, verimli ve düzenli bir hale gelmesi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu metotla çalışanların tembellikten uzaklaştığı da görülmüş bu nedenle 1960 yılından bu yana uygulanmaya devam etmiştir.
5S metodunun ilk basamağı “Seiri” yani sınıflandırmadır. Hayatımızda vaktimizi çalan birçok unsur vardır. Önemli olan tüm bu unsurları sınıflandırabilmektedir. Fakat bu durum bir tek zaman açısından düşünülmemelidir. Çevrenizde bulunan nesneler, insanlar, etkinlikler ve nicesi! Hayatınızda yer kaplayan ne kadar çok şey varsa hepsi sınıflandırılmalıdır.
Bu durumu tespit etmenin en basit yolu ise en son kullandığınız eşyaların ya da en son iletişime geçtiğiniz insanların bir listesini çıkarmaktır. Bu sayede sınıflandırma yapmanız kolaylaşacaktır. Hiç iletişime geçmediğiniz kişileri belli bir gruba, hiç kullanmadığınız eşyaları ise başka bir odaya taşımanın vakti gelmiş, geçiyor olabilir! Hem özel hem de iş yaşamında temizlik şarttır…
İkinci prensip “Seiton” yani düzenlemedir. Sınıflandırdığınız şeyleri düzenlemeniz gerekir. Bu durumu evinizi yeni bir eve taşımak gibi düşünebilirsiniz. Kolilerin içine koyacağınız eşyaları önce sınıflandırır sonra da düzenlersiniz. Daima hayatınızda var olan olayları, durumları ve kişileri önem derecesine göre uygun yerlere yerleştirmelisiniz. Zaman, kazanılmayacak tek şeydir. Kaybedilen zaman ise asla ulaşılamayacak olan şeydir. Bu nedenle daha pratik olmalı, verimliliği arttırmalı ve zamanınızı kaybetmemeyi öğrenmelisiniz.
“Seiso” yani temizlemek üçüncü prensiptir. Sınıflandırdınız, düzenlediniz, geriye kullanmadığınız eşyalar ya da hayatınız yer kaplayan şeyler kaldı. Ne yapacaksınız? Tabii ki temizleme! Bunu bilgisayarınızda artık durması gerekmeyen dosyaları, geri dönüşüm kutusuna atmak gibi düşünebilirsiniz. Temizlik, bir düzenin temelidir. Düzenli bir yerde çalışma isteğinin arttığı yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.
Dördüncü prensip “Seiketsu” yani sürekliliktir. Bir işte başarılı olmak için onu alışkanlık haline getirmeniz gerekir. Yani yaptığınız iş süreklilik sağlamalıdır. Aksi takdirde başarılı olmanız ve hayatınızın kalitesini arttırmanız imkansızdır. Hedefleriniz belli bir standartta olmalı ve standartların altında kalmamalıdır. Yaptığınız işe değişiklikler katmalı, sürekli ve gelişir hale gelmelidir.
5S metodunun son basamağı “Shitsuke” yani disiplindir. Bu metodun hayat kalitesini arttırması için yani devamlı olabilmesi için disiplin sağlanması gerekir. Hem iş hem de özel hayatınızdaki hedefleri düşünün. Bu hedefler, hayal ederek başlar. Hayallerinizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek ise size bağlıdır. Zaman, hayalleri gerçekleştirmek için en büyük destekçidir!