Karar Alma Sürecinde Etkili Olan Bakış Açıları

Karar verme süreci, oldukça önemli bir dönemdir. Karar alma süreci iki aşamalı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü kararlar anlık ve sonradan ortaya çıkan kararlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Alınan karar anlık da olsa sonradan ortaya çıksa da alınacak kararların sonucunda fırsatlar, deneyimler, riskler, avantajlar ve dezavantajlar yaratacaktır. Karar alan kişinin de tüm bu durumlara karşı hazırlıklı olması gerekir. Çünkü bu dönem, oldukça streslidir.

Karar verme sürecinde kararların olumlu sonuçlar doğurabilmesi için bireylerim kendi bakış açıları haricinde çeşitli bakış açılarını kazanması gerekir. Bireyin tüm stratejileri ve alternatifleri değerlendirip kendisi için en iyi olanı seçmesi önemlidir. Dolayısıyla karar verme sürecinin aşamaları, karar verme sürecinde etkili olan bakış açıları, başvurulabilecek süreç yöntemleri ve hem profesyonel hem de kişisel alanda alınabilecek kararlar arasındaki uyum derecelerini öğrenmek gerekir.

Öncelikle bireyin karar verme sürecindeyken hangi kararları alması gerektiğini belirlemesi gerekir. Bir karar alınmadan önce o karar tamamen bireye ait olmalıdır. Eğer başkasına ait olan bir karar alınacaksa çalışanlar belli zaman zarfından sonra alınan karar için “zorundalık” hissedecektir. Bu durumda  çalışan bireyin karar alma süreci tamamen değişecek ve birey karar alacağı konunun neden önemli olduğunu, alacağı karar sonucunda kimlerin etkileneceğini ya da bu karar sonucundaki değerlerinin değişip değişmeyeceğini fark etmeyecektir.

Karar alma sürecinde farklı bakış açıları kazanılabilmesi için oldukça basit püf noktalar vardır. Öncelikle elinize bir kalem kağıt almalı ve karar almak istediğiniz tüm konularla ilgili kararlarınızı belirlemelisiniz. Ardından bu kararlara ait alabileceğiniz alternatif kararları oluşturmalı ve hayal gücünüzü de kullanarak her karar ve karar alternatifi için yaşayabileceklerinizi olumlu-olumsuz olarak tahmin etmelisiniz.

Kendi kendinizi yargılamazsanız, aldığınız karar sonucunda yaşayacaklarınızı tahmin etmezseniz, olası risklere ve tehditlere karşı kendinizi hazırlayamazsınız. Bu nedenle kararlarınızla ilgili her türlü detayı belirtmeli, ek seçeneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak tam bir beyin fırtınası oluşturmalısınız. Yaptığınız beyin fırtınasından sonra, alternatifler arasından da belirleme yapmalısınız.

Belirlemiş olduğunuz kararlar ve alternatifler arasından da kişiliğinize, çalışma hayatınıza en çok uyum sağlayabilen ya da uyum sağlayacağını düşündüğünüz karar üzerinde durmayı öğrenerek, alacağınız kararlarda vazgeçmemek konusunda pek çok bakış açısı kazanabilirsiniz. Kazandığınız bakış açıları ileride çocuğunuz olduğu zamanlarda işe yarayacaktır.

Ve elbette son olarak, kontrollerinizin sonucunda kararların gerçekleşme ve gerçekleşmeme durumları kontrol edilmelidir. Böylelikle en sağlıklı kararlar alınabilecektir. Sonunun uçurum olduğu kararlar almak yerine, sizi en iyi, en rahat ve en güvende hissettirecek olan kararı uygulamalısınız. Aklınızın karışmaması için de sektör içerisindeki piyasa takibinin yapılması ve güncel olayların takip edilmesi önemlidir. Güncel bilgiler doğrultusunda kararlar almak, bilginin gücünden faydalanılmasını sağlayacak, adaya daha net bir karar alma ortamı oluşturacaktır.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.