Kariyerinizi Neden Tek Mesleğe Bağlamamalısınız?

Kariyerinizi yalnızca tek bir mesleğe odaklı olarak geçirmek, belli bir zaman zarfından sonra bu mesleğe karşı duyduğunuz heyecanı azaltabilir, motivasyon düşüklüğü yaşatabilir ya da kendinizi yeterince geliştirmemiş olduğunuz yönünde baskı altında hissetmenize neden olabilir. Tüm bu durumlar, iş yaşamındaki enerjinizi düşürecek ve sizleri kötü etkileyecek, performans ve verimliliğinizi azaltacak durumlardır.

Günümüzdeki gençlere bakarsanız, aynı anda pek çok mesleğe sahip olduklarını görebilirsiniz ya da Ferhat Göçer gibi doktor olmasına rağmen sanatçı olan kişilere de rastlayabilirsiniz. Bu durum pek çok kişiye göre oldukça zor görünmektedir. Aynı anda iki veya daha fazla mesleğe sahip olmak, imkansız ya da ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Oysa sanılanın aksine her bireyin mutlaka sahip olması gereken bir özelliktir.

Her ne kadar bu durumu pek az kişi başarıyor olsa da kariyerinizdeki farklı noktaları keşfetmek, hayal gücünüzü genişletmek ve ufkunuzu açmak için birden fazla mesleğe sahip olmak iş yaşamındaki tükenmişlik sendromuna girmenizi de önleyecek bir durum olacaktır.

Günden Güne Tükenmenizi Önleyecek

İki farklı mesleği aynı anda yürütmek ya da bu iki mesleği birleştirerek iş alanınızı daha zevkli bir hale getirmek tıpkı kulağınızdaki telefonla konuşurken ocak başında yemek yapmaya benzemektedir. Farklı iki adet veya daha fazla kariyere sahip olmak daha fazla tatmin olma, başarı elde etme ve çeşitli faydalar sağlayarak farklı sektörleri daha çabuk keşfetme olanağı da sağlamaktadır.

Günümüzde farklı kariyerlere sahip olan ve bunları yerine getiren pek çok kişi görebilirsiniz. Örneğin; kurumsal stratejist, ABD Deniz Kuvvetleri Subayı, kitap yazarı ve plak yapımcısı olan Kabir Sehgal, insanların ona sıkça ne kadar uyuduğunu ya da tüm bunları yapmak için nasıl vakit bulduğunu sorduğunu ifade etmektedir. Oysa Sehgal yeterince uyumakta ve tüm bu zamanlar içerisinde her şeyi yapmak için fazlasıyla zamanı olduğunu da belirtmektedir. Hatta Sehgal bu duruma yönelik şöyle bir açıklama yapmıştır:

“Bu sorular nedenlerimin ve motivasyonlarımın kalbine ulaşmıyor. Bunun yerine şöyle daha açıklayıcı bir soru harika olurdu: ‘Neden birden fazla kariyeriniz var?’ Oldukça basit, birçok işte çalışmak beni daha mutlu ve daha tatmin ediyor. Ayrıca her işte daha iyi performans göstermeme yardımcı oluyor.

Kurumsal işim kariyerimi sübvanse ediyor. Bir yapımcı olarak hiç bir referansa sahip olmadığından, hiç kimse bana müziğini yapmam için para vermeyecekti ve ilk etapta yapımcı olmam için beni motive eden para değildi. Bu caz ve klasik müzik tutkumdu. Bu nedenle, bu yeni sektörde deneyim kazanabilmek için gönüllü oldum.

Gündelik mesleğim bana sadece albüm yapma ayrıcalığı kazandırmakla kalmadı aynı zamanda yapımcı olarak başarılı olabilme becerilerimi de verdi. Çünkü bu işi yapmak aynı zamanda iyi bir üretici olmayı, vizyon oluşturmayı, bir personel işe almayı, zaman çizelgesi oluşturmayı, para kazanmayı gerektiriyor. Bir düzineden fazla albüm çıkardıktan ve birkaç Grammy kazandıktan sonra yapımcılar ve müzisyenler beni prodüktör olarak işe alıp alamayacaklarını görmeye başladılar.”

Mikro Beceriler, Geniş Arkadaş Çevresi ve Hep Daha Fazlası!

Birden fazla mesleğe sahip olmak iş alanında sahip olunan yeteneklerin daha çabuk keşfedilmesine de yardımcı olmaktadır. Günümüzde pek çok şirket mikro becerilere sahip olan personelleri istihdam etmeyi tercih eder. Tek bir alanda yoğunlaşmak yerine farklı pek çok beceriye sahip olan ve bu becerileri geliştirmeye yönelik olan adaylar daha ilgi çekici gelmektedir. Çünkü insanın tek bir yönde ilgisinin olması ve o alanda uzmanlaşması her ne kadar itibar, saygınlık ve profesyonellik olarak karşılansa da günümüz iş koşulları çerçevesinde yeterli bulunmamaktadır.

Doktor olarak pop müziğine adım atan Ferhat Göçer ya da oyuncu, yazar ve sanatçı olan Gülse Birsel gibi ülkemizden de pek çok örneğin bu konu içerisinde yer aldığını görürsek, network ağlarının bir tek ünlü olmalarından yana değil, çeşitli meslek alanlarına sahip olmalarından kaynaklandığını da görebiliriz. İş yaşamının altın anahtarı olan network ağının genişlemesi, aynı zamanda sektörler içerisinde fırsatları, girişimleri ve inovasyonları takip etmeyi de kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla başarılı girişimler ve doğru yatırımlar yapılabilmesi için önem kazanmaktadır.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.