Kaygı Hissettiren Kitapları ve Korku Filmlerini İzlememeyi Tercih Edebilmek

Kaygı bozukluğunun oldukça yoğun bir problem olmasının nedeni gün içinde yaşadığımız sorunlarla bağlantılıdır. Kaygılanmak aslında vücudumuzun bizi, yaşayabileceğimiz durumlara karşı hazır hale getirmesi içindir.Kaygıyı, bir kitabın içindekiler bölümü gibi düşünebilirsiniz. Başlıklar ve alt başlıklardan oluşur ve sayfa sayıları yer alır. Okuyacağımız kitap hakkında bilgi sahibi olmak için içindekiler kısmına ya da en arka sayfaya bakarız. Tabii ki kitabın dış görünüşünün de bizim dikkatimizi çekmiş olması gerekiyor.Şunu sormak istiyorum, korkacağınızı bile bile korku filmi izlemekten keyif alıyor musunuz? Cevabınız evet ise, korku filmlerini tüm olumsuz etkilerine rağmen izlemeyi seviyorsunuzdur. Ama hayırsa, kaygılarınızı da bu şekilde yönetebilirsiniz. Korku filmi izleyelim mi sorusuna, hayır diye cevap verdikten sonra en fazla açıklama yaparsınız ve konu kapanır. Karşı tarafın sizi ikna etmeye çalışması ile daha da uzayabilir. Böyle bir durumda nasıl aksiyon alırsınız?

Bulunduğunuz yeri terk edebilirsiniz. O kişi ile aranıza mesafe koyabilirsiniz. Sınırlarınız ile ilgili bir yanlışlık yaptığınızı fark edebilirsiniz.

Çünkü, o konu üzerine düşünmek sizin elinizdedir. Filmi her şeye rağmen izlemeye can da atabilirsiniz, konuyu da değiştirebilir bir komedi filmi açabilirsiniz.

Kaygı Yaratan Kitap Kapağı

Bu durum kitaplar için de geçerlidir. Eğer garip ve sizi içine çeken bir kitap varsa ona yönelirsiniz, kapak görseli ne kadar korkunç olursa olsun. Sonrasında arkasına, yazarına, ortasından birkaç cümleye belki de önsözüne bakarsınız. İçindekiler kısmında ise her maddede içiniz kararır.

Kitap hakkında sahip olduğunuz bilgilere bakarak, keyif almayacağınız bir şeye ödeme yapar mısınız? İnsan meraklıdır, henüz yaşamadığı şeylere bile ilgi, hasret duyabilir. Korku da öfke de cesaret de buna dahildir. Hatta başkalarının üzüntülerini bile alır kendi heybemize koyarız. Sebebi ise bizim de yaşayabilme ihtimalimizdir. Sonra da çıkarımlar yapmaya başlarız.

  • Sevgilisinden ayrılınca o çok ağlamıştı.
  • Annesi evden kovunca sokaklara düşmüştü.
  • Her gün dedesinin mezarına gitmişti.
  • Tarihi geçmiş çikolata yemişti, midesi yıkanmıştı.
  • Takip etmemişti, aldatılmıştı.
  • O sevdiğini söyleyememişti, onlar da yakın arkadaşı ile sevgili oldular.
  • Otobüse yalnız binince başına bir şey gelmişti.

Başkalarının başına gelmiş olan her şey sizin başınıza gelmek zorunda değil. Her olay da kötü sonuçlanmayabilir. Hatta her kötü olay aslında çok güzel bir başka olayla bağlantılı olabilir. Kaygı problemlerinin nedeni henüz yaşanmadan en kötüsünün olacağına inanmakla başlar. Daha önce düşmüştür bir uçak, uçağa her binişinde düşmesini beklersin. Ama uçak düşmedi ve bu yazıyı okuyorsun.

Bunu kendine neden yapıyorsun? Bu zamana kadar kaygılandığın hangi olayı tam olarak düşündüğün gibi deneyimledin. Elinde 3-5 tane olay ya vardır ya yoktur. Senin içinde seni olumsuz düşünmeye sevk eden şeyi bulmalısın. Korkularının üstüne gitmelisin. Eğer gerçekten korkup korkmayacağın noktaya ulaşmak istiyorsan, o filmi izlemeli o kitabı okumalısın. Eğer bunları yapmayacaksan, üzerine düşünmeni gerektirecek de hiçbir şey yok demektir.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.