Sürekli kendi kendimize zaten konuşuyoruz. İçimizdeki ses bize, sürekli ne yapmamız gerektiğini, nasıl hareket etmemiz gerektiğini, doğruları ve yanlışları söylüyor. Endişelendiğimiz zaman ise içimizdeki ses “endişe”ye odaklanarak, mevcut durumu daha kötü bir hale getiriyor.
Normalde olumlu şeyler yaşadığınız sırada sizi destekleyen bu ses, olumsuz bir olay karşısında daha derine çekiyor. Peki bu sesi kontrol altına almak için ne yapmamız gerekiyor? Tabii ki, gereken cesaret konuşmasını yapmanız.
En basit örnek, pek çok spor dalında gerçekleşen müsabakaları öncesi teknik direktörler motive edici kısa bir konuşma yaparlar. İlk yarı sonunda, takımın endişesi artabilir. Bu noktada da teknik direktörler tüm endişenin üstesinden gelecek bir motivasyon konuşması daha yapar. Gereken moral verici konuşma sayesinde oyuncuların endişelerinin azalmasının yanı sıra yaşadıkları durumu çözmeye odaklanırlar, daha yapıcı bir tutum sergilerler.
Endişe anında böyle bir konuşma yapabilmeniz için, kendi özelliklerinizin ve gücünüzün farkında olmanız gerekir. Başarılarınızın bir listesini oluşturabilir, kendinizi olduğunuz gibi kabul edebilir ve de değerli olduğunuzu unutmamanız gerekir.
Kendinizi Nasıl Kabul Edebilirsiniz?
Öncelikle sizi siz yapan olumlu ya da olumsuz şeyler, diğer özellikleriniz, gücünüz ve niteliklerinize odaklanabilmeniz gerekiyor. Kendinize odaklandığınız takdirde, hem özsaygınız hem de güveniniz artacaktır. Hatalar yapıyor olabilirsiniz, unutmayın ki herkes hata yapıyor. Dış görünüşünüzden hoşlanmıyor olabilirsiniz, unutmayın ki herkes er ya da geç böyle bir süreç yaşıyor.
Biz insanlar güçlerimiz yerine çoğunlukla zayıflıklarımıza odaklanmayı tercih ediyoruz. Bu süreçte çevrenizde de kendi zayıflıklarına odaklanmış insanlara da yardım eli uzatmanız, hem sizin için hem de karşı taraf için epey faydalı olacaktır. Zayıflıklarınız tabii ki olacaktır, önemli olan onları kabul edebilmek ve diğer yönlerinizi de fark edebilmenizdir.
Bir tohum toprakla ilk kez buluştuğunda, köklerini yavaş yavaş ortaya çıkarır ve belirli bir süre sonunda güzel bir fidan haline gelir. Gerçek kendiniz ile tanışmaktan çekinmeyin.
Kendinize Nasıl Değer Verebilirsiniz?
İnsan herkese ve her şeye değer verirken bonkör davranır ama kendisine gelince biraz nankördür. Nankör diyorum çünkü yaptığı başarıların ve kazanımların önemi yokmuş gibi davranır insan. Oysa geçmişten bu güne başarabildiklerini fark edebilse insan, kendi ile gurur duyabilir ve gereken değerliliği hissedebilirdi. Hayatınızda bu zaman kadar başarabildikleriniz üzerine biraz düşünürseniz, kendinize duyduğunuz saygı ve güven kesinlikle artacaktır.
Bu iki başlık ile endişe anında yapılması gereken moral konuşmasını yapmalı ve örnekler ile de kendinizi ikna etmelisiniz. Endişe dışında da zaman zaman kendiniz ile konuşmanız günlük motivasyonunuzu da olumlu yönde etkiler. Bu içsel sohbet, sizi daima motive edeceği için belki de duyacağınız endişeleri henüz gerçekleşmeden durdurabilir.
Bir teknik direktör oyuncuların nasıl motive olacağını biliyor ve ona göre konuşuyorsa, sizin de öncelikle kendiniz ile tanışmanız ve gereken konuşmayı her zaman yapabiliyor olmanız gerekiyor.