Herkes kendi hakkında olumlu ve olumsuz düşüncelere sahiptir. İyi biri olduğunu düşünen kişiye, “Ne kadar kötüsün” demek, zaman zaman özgüven zedeleyebilir. Böyle durumların artması ile insanın kendine karşı duyduğu sevgi ve saygı zamanla azalır. Bu durumun önüne geçebilmek için ve diğer insanların sizi şekillendirmesine izin vermemek için yapmanız gerekenler;
Kendinize Saygı Duymalısınız
Kendimizi boş laflarla kandırdığımız zaman kolaylıkla yıkılırız. Çünkü insanlar kendilerine yalanlar söylerken daha cömert olurlar ve gerçeklerle yüzleşmek olduğundan daha zor bir hal alır. “Canım kendim” diyerek etrafta dolanan insanlara bir bakın derim. Bir ispat, bir çaba içinde savrulan bu insanlar işlerine geldiği şekilde davranıyorlardır. Eleştiriler karşısında değişmezler, kendi yalanlarının arkasına saklanırlar ve doğru olduğunu düşündüklerinin peşinden giderler.
Bu insanları muhtemelen öven insanlar olmadığı için bir şekilde kendilerini saygın hissetmeye çalışırlar. Ama hepsi yalandan ibarettir ve tüm gerçekler bir gün tokat gibi yüzlerine vurur.
Tabii ki insan kendi motivasyonunu ve saygısını belirli bir noktaya kadar tolere edebilir. Önemli olan yalan yanlış cümlelerle değil, doğru kelimeler ile yapılmasıdır. İnsanların kendilerine biraz daha realist yaklaşmaları, oluşabilecek saygısızlıkları etkisiz hale getirir de diyebiliriz.
Kendinizi Besleyebilmelisiniz
İnsanların yaşamları boyunca öğrendikleri bilgiler, hayatın hiçbir noktasında yeterli olmaz. Olmaz ama çevrenizden daha fazla şeyleri bilmek size her zaman iyi gelir. Çünkü diğer insanlar kendi hayatlarında göremediklerini sizin hayatınıza bakarak yaşar ve öğrenirler. Bu konuda yararlanılabilir en temel şeyler, eleştirilerdir. İster olumlu, ister olumsuz olsun; Eleştiriler hiçbir zaman saldırı olarak algılanmamalıdır.
Çoğu insan eleştirildiği takdirde saldırmaya başlar. Böyle noktalarda asıl olması gereken, durup kısa bir süre düşünmektir. Bunu sizi neden ve nasıl söylediğini fark ettiğinizde düzeltebilmek için fırsat bulursunuz. Kendinizi başkalarının eleştirileri ile de geliştirebilirsiniz. Tabii ki bu noktada eleştirene de bakmak gerekir. Kim ve sizi hangi sıfatla yargılıyor? Gerçekten haklı olabilir mi? Bunu düzeltebilir misiniz? Eğer bu sorularınızın cevabı gelişmenizi sağlayacak ve sizi besleyecekse durmayın! Değişimin zamanı yoktur.
Duygusal Anlamda Bağışıklık Geliştirmelisiniz
Çoğu insan hasta olacağını önceden anlayabiliyorlar ve hemen önlemler alıyor. Ihlamur, adaçayı, bal, ilaç… Hatta rüzgarlı bir havada da hasta olmamak için yanına ceketini almayı ihmal etmiyor. Bağışıklık sistemini korumak için yapılmış tüm eylemleri duygusal açıdan da yapmalısınız. Çünkü duygusal açıdan hasta olduğunuz zaman içinizde derin yaralar oluşabilir. Açılan her yara ile sistem giderek kötüleşir.
Daha önce biri sizi aldattıysa kimseyi hayatınıza almayın demiyorum. Asla eski ilişkinizi, yenisi ile kıyaslamayın. Daha dikkatli olmanız yararlıdır ancak gelen kişi giden kişiden daha kötü ya da kat kat daha iyi olabilir. Önemli olan sizsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin ki, kolay geçilmesin.
- “hayır” demeyi öğrenin.
- En çok kendinizi sevin.
- Olaylara güzel tarafından bakmayı ihmal etmeyin.
- Çok sert olursanız, darbeler de sert olur, biraz esneyin.
- Önyargılarınızdan sıyrılın.
- Kendinizi beslemeyi unutmayın.
- Kendinize inanın.
- Hobi edinin, motivasyon yapın ve sevdiğiniz insanlara vakit ayırın.