Her yeni yıl, hayatınızı yeniden şekillendirmek için birer fırsattır ve bu fırsatı iyi bir şekilde değerlendirmek de tamamen sizin elinizdedir. Hedefleriniz ulaşılamayacak bir noktaya sahip değildir ve bu hayatta da imkansız diye bir şey yoktur. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan şey “Kişisel Eylem Planı”dır.
Bir eylem planına sahip olmak, yapacağınız hareketleri önceden belirleyerek bir noktaya ulaşmanızı sağlar. Bu tıpkı geleceği belirlemek için geçmişi kullanmaya benzer. Inception filmini izleyenler, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaktır. Eğer geleceğe dair büyük bir adım atmak istiyorsanız, şimdiden küçük adımlar atarak ilerlemeniz gerekir. Örneğin bir yılda 20 kilo kaybetmek istiyorsanız ve gelecek yıla 70 kilo yerine 50 kilo olarak girmek istiyorsanız, ayda 1,5 kilo vermeyi hedef haline getirebilir ve bir yılda 20 kilo hedefinize ulaşabilirsiniz.
Sizin için oldukça özel olan bu eylem planını hazırlamanız aynı zamanda motivasyonunuzu da arttıracaktır. Bir plana bağlı olarak hareket etmek, o planı gerçekleştirmek amacıyla çaba sarf etmek demektir. İnsan beyni otomatik bir şekilde plana bağlı kalmanızı sağlayacaktır. Dolayısıyla herhangi bir şekilde tereddüt etmeden beyniniz o planı gerçekleştirmek için sizi zorlayacaktır.
Kişisel eylem planı için ihtiyacınız olan ilk şey kalem ya da kağıt değil, bir “neden” olmalıdır. Neden bu eylem planını oluşturmak istediğinizi belirlemelisiniz. Bir yabancı dil mi öğrenmek istiyorsunuz? Yaz tatilinde yurt dışına gitmek için birikim mi yapmak istiyorsunuz? Fazlalık olan kilolarınızdan mı kurtulacaksınız? Sizin için ne yapmanız gerekiyorsa o bir nedendir. Geçmişte belirlemiş olduğunuz hedeflerin yüzde kaçını yerine getirdiğinizi kendinize hatırlatmayı da ihmal etmemelisiniz. Ulaştığınız, ulaşamadığınız, vazgeçtiğini tüm hedefler… Ulaşamadığınız hedeflerin ana özelliği neydi? Bir nedeniniz olduğunu hatırlamamak ve plana sadık kalmamaktı! İşte bu yüzden bir “neden” oluşturmak ilk ihtiyacınızdır. Neden bu eyleme başladığınızı belirlediyseniz sıra kağıt ve kalemdedir. Kağıdınızı ve kaleminizi çıkarın, kafanızdaki planı ayrıntılı bir şekilde taslak haline getirin. Ardından bu taslağınızı belirli bir periyot oluşturarak düzenli hale getirin. Örneğin her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü 60 dakikanızı spor salonunda geçirin. Pazar günlerini de dışarıda yürüyüş yapmayı tercih edin. Böylelikle haftanın üç günü spor salonunda olurken bir günü dışarıda olarak aktivitede bulunacak ve ayda tam 16 gün spor yaparak istediğiniz görüntüye ulaşabileceksiniz.
A Noktasından B Noktasına
A noktasından B noktasına ulaşabilmeniz için bir adım atmanız yetersizdir. Birbirini takip eden ve bir öncekinden daha iyi olan adımlarınız olmalıdır. Örneğin ilk ay 60 dakika spor salonunda vakit geçiriyorsanız ikinci ay bunu 70 dakikaya çıkarmanız gerekir. Nasıl ki vücudunuz hep daha fazlasını istiyorsa, hedeflerinize ulaşmak için de bu gereklidir. Bir plan yapıyorsanız, o planın değiştirilebilir ya da güncellenebilir olduğunu fark etmelisiniz. Stratejik ve analitik düşünerek planınızı geliştirmek her zaman için daha iyi olacaktır. Bir fikri geliştirmek, zaman içerisinde o fikri daha iyi bir hale getirmek için planınıza hem sadık kalmalı hem de planınızı daha proaktif bir şekle getirmeye özen göstermelisiniz. Neden istediğiniz kiloya ulaşmak bir yıl değil de 6 ayda gerçekleşmesin? Değil mi?
Bu durumda eylem adımlarınızı takip etmeli, listenizi düzenli olarak gözden geçirmeli ve görevlerinizi anlamlı birer hale getirmelisiniz. İlk başta elbette 60 dakika spor yapmak bünyenize zor gelecektir. Alışkanlık edinmek için bir eylemi en az 21 gün boyunca tekrar etmeniz gerekir. Bu durumda sürekli olarak aynı etkiyi yaratabilmeniz için her bir güne bir “neden” ve “sonuç” koymanız motivasyonunuzu arttıracaktır. Örneğin her Pazartesi günü 60 dakikalık spor sonrasında kendinize bir adet çikolata ödülü vermeniz gibi… Bu durum alışkanlık kazanmanızı ve görevlerinizi anlamlı bir şekilde yerine getirmenizi kolaylaştırır.