İnsanlığın yapısında değişimden korkma duygusu vardır. Kimimiz değişime karşı büyük bir direnç gösterirken kimimiz hafif bir tepki göstererek değişimlere daha kolay adapte olabilmekteyiz. Her ne kadar değişime direnç konusu kişiden kişiye ölçüde farklılık gösterse de hepimizde bir değişimden korku duygusu var.
Kaç yaşında olursak olalım her gün kişiliğimizi geliştirmek ile meşgulüz. Farkında olsak da olmasak da… Şu an bile kişisel gelişim konusunda bir mücadele içerisindeyiz. Okuduğumuz, öğrendiğimiz ve duyduğumuz bilgiler beynimizde yer eder. Bu bilgiler bize mantıklı geldikçe ve üzerinde düşündükçe kalıplaşmaya başlar. Sonucunda bize o eylemi yapmaya karşı gerekli olan cesareti sunar. Yenilikleri hayatımıza sokmak istesek de gerekli olan cesareti kendimizde bulsak da kimi zaman o istediğimiz adımı bir türlü atmayız. İşte bu en önemli olan ilk adımı atmamızı zorlaştıran: ruhumuzun derinliklerinde saklı olan değişime karşı tepkidir.
Direnci Yumuşatmak İçin Direnç Tespiti
Kişisel gelişim konusunda yaşadığınız bir tıkanıklık varsa bunu çözebilmeniz için temeline inmeniz gerekiyor. Muhakkak istediğinizi zorlaştıran bir direnç vardır ve bu direnci bulmak gerekir. Eğer farkında olmadan göstermekte olduğunuz direncin kaynağını tespit edebilirseniz o direnci kırmak ve ortadan kaldırmak son derece kolay bir hal alacaktır.
Direnç gösterdiğiniz birçok konu olabilir. Örneğin iş değiştirmek istiyorsunuzdur. Mevcut işinizden çok daha iş bulabileceğinize içten içe de inanıyorsunuzdur. Ama bir türlü o ilk adımı atamıyor olabilirsiniz. Yeni iş ilanlarına bakmaya başlasanız biliyorsunuz ki hak ettiğiniz o kalbinize göre olan işi bulacaksınız. Ama araştırma dahi yapamazsınız. İşte içinizdeki direnç bu noktada sizi tutar. Sebebi ise genellikle korkulardır. Korktuğunuz bir durum vardır. Belki yeni bir düzen kurmak, yeni iş arkadaşları edinmek ya da yeni bir ortamda çalışmak sizi korkutuyor olabilir. Korkunuzu ve direnç gösterdiğiniz konuyu tespit ederseniz korkunuzun gereksizliğini kendi kendinize ispat ederek hayatınızdaki sürprizler ile dolu değişimlere kendinizi özgür bırakabilirsiniz.
Neden Değişim Bizi Korkutur?
Değişim, bazı durumlarda bize son derece korkutucu gelebilmektedir. Alışıla gelmiş düzeni bozmak, sil baştan başlamak ve yeni şeyler için efor sarf etmek çoğu zaman temelindeki korkuları da ortaya çıkarır. Bu korkular ise değişim konusunda bizi durduran en temel engellerimizdir. Genellikle içimizde yaşarız ancak bunların farkında bile olmayız. Kendimizi sorgulayarak, düzenli olarak neden – sonuç ilişkisi arayarak bu çıkmazımızdan kurtulabiliriz.
Değişimin bizi korkuttuğu en temel durumları şu şekilde özetleyebiliriz.
- Emeklilik ve iş değişimi gibi yeni düzen isteyen durumlar,
- Yeni gelecek olaylarda içten hissettiğimiz ancak su yüzüne çıkmayan yetersizlik duygumuz,
- Hiçbir çıkarımızın ya da beklentimizin olmadı hayatımızı tek düze ve zorunlu bir şekilde sürdürdüğümüz dönemlerin içerisinde bulunuyor olmak,
- Haksız bir şekilde sahip olduğumuz tüm kazançlar. Maddi, parasal konular olabileceği gibi, bir insanın güvenini boşa çıkarmak, karşımızdaki insana haksızlık yapmak gibi manevi konularda da olabilir. En basit örnek ile şu şekilde açıklayabiliriz. Söylediğimiz bir yalanın ortaya çıkarak sonrasında meydana gelecek olan değişim ile yüzleşme korkusu…
Yukarıda listelemiş olduğumuz değişim korkuları genellikle en çok yaşanmakta olan direnç yani engeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizler de yeniliklerden, kişisel anlamda değişimden korkuyorsanız ya da nedenini bilmeden de olsa hep engeller ile karşılaşıyorsanız bu maddeleri ele alabilir ve kendinize bir sebep – sonuç ilişkisi kurabilirsiniz. Kısa süre içerisinde değişime göstereceğiniz isteğe sizler de şaşıracaksınız.