LibriVox ve Pressbooks’un kurucusu olan Hugh McGuire, bu iki şirkete hayatını vermiş olan McGuire birkaç sene öncesine kadar kitaplara adanmış bu iki şirkete rağmen kitap okumak için zaman ayıramayan insanlardan yalnızca biriydi. Pek çoğumuz çeşitli yoğunluklarımızdan dolayı kitap okumak için zaman ayıramıyorsak birçoğumuz da kitap okumak için zaman harcamanın yersiz olduğunu düşünmekte.
McGuire de kitap okumak için zaman bulamayan insanlardan biriydi. Ta ki eline aldığı bir kitap ile geçirmiş olduğu sessiz zamanı özlediğini, her zaman yorgun olduğunu, yaşamın her alanına odaklanmak için sürekli mücadele vermesi gerektiğini anladığı zamana kadar… Bunun üzerine McGuire kitapların aşırı bilgi yüklemesine karşılık bir panzehir oluşturduğunu buldu. Bu sayede kitapları tekrardan hayatının bir parçası yaptı.
Sinir bilimci Daniel Levitin de kitap okumanın saatte yaklaşık 42 kalori yaktığını fakat yeni bilgileri okumaya kalktığımız zaman (Örneğin Instagram gönderilerini okumak istediğimizde) saatte yaklaşık 65 kalori yaktığımızı tespit etti. Tüm bu bilgiler doğrultusunda kitap okumanın da zihnimizi yenilediği bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Peki kitap okumak zihnimizi nasıl yeniler ve biz ne yapmalıyız?
1. Akıllı Cihazlardan Uzak Durun
Akıllı cihazlar (akıllı telefon, tablet, bilgisayar vb.) günümüzde 6. duyu organımız haline geldi. Onlara karşı büyük bir bağlılık hissediyoruz. Çünkü bu cihazlar insanlar üzerinde bağımlılık ve alışkanlık yaratacak etkiye sahip olarak tasarlanmıştır. Kitap okumak için akıllı cihazlardan uzak durmanız gerekiyor. Telefonunuzu ya da tabletinizi kitap okuyacağınız alanın dışında bırakmanız, kesintisiz bir şekilde kitaba odaklanmanızı sağlar. Odak seviyenizi ne kadar arttırırsanız, zihniniz de o kadar arınır ve yenilenir. Çünkü zihnin yeniden tazelenebilmesi için odaklanması gerekir.
2. Küçük Aralıklar ile Okuma Alışkanlığı Edinin
Wharton Üniversitesi’nde profesör olan Adam Grant der ki, “Okumak için zamanı olmayan liderler, öğrenmeye vakti olmayan liderlerdir.”. Yani, kitap okumak için bir zaman ayırmıyorsanız, hayatınızda çeşitli aktiviteleri yapmak için de zamanınızı ayıramıyor daha da kötüsü zaman yönetimi yapamıyorsunuz demektir. Hayatınızda etkili bir lider, etkili bir girişimci olmak istiyorsanız zamanınızı yönetmeniz gerekir. Yoğun iş temposu içerisinde 5 dakikalık kısa molalar verirken bu zamanı kitap okuyarak değerlendirebilirsiniz. En iyi mola, zihninizi başka bir noktaya odakladığınız moladır.
3. Sizi İfade Eden Kitaplar ile Başlayın
Sizi ifade eden kitaplar ile başlamanız, alışkanlığınızı takip etmenizi kolaylaştıracaktır. Gizem çözmekten hoşlanıyorsanız bilim – kurgu ve polisiye romanlarını tercih edin. Romantizmden hoşlanıyorsanız, dram kitaplarını tercih edin. Belli bir alışkanlık edinmeniz, daha fazla odak kazanmanızın yanında hayatınızı da bir düzene oturtmanızı sağlayacaktır. Herhangi bir alanda başarılı olmamız, zihnimizde de olumlu etkiler bırakmaktadır. Biraz olsun rahatlamak, zihnimizi tazelemek için kitap okuma alışkanlığı elde etmemiz en doğru seçim olacaktır. Üretken ve zeki olmak istiyorsanız, en iyi çıkış yolu budur.