Kitap Okumanın Zihindeki 4 Mucizevi Etkisi

Kitap okumak, bir tek kişisel gelişim için faydalı değildir. Aynı zamanda ruhen ve fiziksel olarak etkileri mevcuttur. Psikolojik yönden olumlu etkilerinin yanı sıra; beynimizin gelişmesini, sözcük dağarcığımızın artmasını, konuşma dili bakımından akıcı bir Türkçe’ye sahip olunmasını sağlar. Sıkıntılı ya da huzursuz olduğumuz günlerde bizlere sakin ve huzurlu bir ortam yaratılmasına ortak olur. Kendimizi farklı bir dünyada bulmamızı sağlar ve hayal gücümüzle imkansızlara ulaşmamızda bizleri destekler.

Dolayısıyla tüm bu nedenler doğrultusunda zihnimiz üzerinde de oldukça büyük etkilere sahiptir. Kitap okumanın bilgiyi arttırması ve hayal dünyamızı geliştirmesi, zihnimizi direkt olarak etkiler. Üstelik bu etkiler bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. İşte kitap okumanın zihindeki 4 mucizevi etkisi!

1)     Stresi Azaltır

2009 yılında İngiltere’deki Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kitap okumak kalbin atış hızı ile kas gerginliği üzerinde bir etkiye sahip. Yapılan araştırmada sadece 6 dakika boyunca kitap ya da gazete okuyan kişilerin stres seviyesinde yüzde 68 oranında düşüş yaşandığı görülmüştür. Böylelikle kitap okumak stresi azaltan diğer faaliyetlere göre (yürümek yüzde 42, kahve içmek yüzde 54, müzik dinlemek yüzde 61) daha güçlü bir etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır.

2)      Yaşam Süresini Uzatır

Yale Üniversitesi tarafından 12 yıl boyunca gerçekleştirilen bir araştırmada da görülmüştür ki 50 yaş ve üzerinde olan kişilerin günde 30 dakika kitap okuduğunda yaşam ömürleri yaklaşık iki yıl daha uzun olmaktadır. Araştırma 3 bin 600 kişi üzerinde gerçekleştirilmiş ve haftada üç buçuk saatten fazla okuyanların yüzde 23 oranında daha az ölüme sahip olduğunu ortaya koymuştur. Üç buçuk saatten az okuyanlarda ise bu oran yüzde 17 olarak yer almıştır.

3)      Kültürel Bilgiyi Arttırıyor

1990’lı yılarda Keith Stanovich ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen araştırmada kitap okumanın bilişsel beceriler, kelime dağarcığı ve bazı kurgusal ve kurgusal olmayan yazarları okuma arasındaki ilişkisi tespit edilmek istenmiştir. Araştırma sonucunda okuma becerisi yüksek olan kişilerin yüzde 50 oranında daha güçlü bir kelime dağarcığına sahip olduğu görülmüştür. Aynı zamanda dil geliştirme konusunda da yine aynı oranda daha güçlü oldukları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda varılan sonuç ise kitap okumanın dil bilgisini geliştirme konusunda olan etkisidir. Herhangi bir dil öğrenmek isteyen kişinin kitap okuyarak bunu elde etmesinin, eğitim alarak öğrenmesinden daha hızlı olacağı ortaya çıkmıştır.

4)      Empati Yeteneğini Geliştiriyor

Harvard Üniversitesi tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen araştırmada ise bir grup gönüllü insana üç farklı kurgu romanı okutuldu. Bu romanlar; Alice Munro’nun “Corrie” eseri (edebi kurgu), Robert Heinlein’in “Uzay Jokeyi” (popüler kurgu) ve Charles Mann’ın “Patates Dünyayı Nasıl Değiştirdi?” (kurgusal olmayan kurgu) olarak yer aldı. Katılımcılardan bazılarına ise bu romanlardan hiçbiri okutulmadı. Roman okutulan ve okutulmayan kişilerin karakterlerinde nasıl bir değişim olacağı merak edildi. Roman okuyan katılımcıların yüz ifadelerinde duygularını belirleme konusunda daha başarılı olduğu görüldü. Empati yetenekleri ise diğer katılımcılara göre yüzde 37 oranında daha gelişmişti.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.