Çevrenizde mutlaka şu sözleri sarf eden insanlardan vardır:
“Yahu bunlar da hep benim başıma geliyor!”
“Sanki mıknatıs gibiyim belayı üzerime çekiyorum.”
“Hep benim başıma geliyor böyle şeyler…”
Bu sözleri sarf eden biri sorumluluk almak istemeyen kişidir ve kurban rolünü oynuyordur. Sorumluluklardan uzak kalma seviyesi arttıkça kişinin kurban psikolojisini oynama rolü de artar. Bir noktadan sonra bu kişi sürekli olarak isyan eden, şikayetçi olan biri haline gelir. Ne hikmetse bu kişinin yakasından şanssızlıklar, belalar, olumsuz tüm durumlar eksik olmaz. Asla hatayı kendisinde aramaz. Hep bir başkasının suçu vardır, hep sorumluluk bir başkasına aittir.
Bu durumda kişi kendisini anlaşılamayan, sürekli olarak insanlar tarafından kandırılan ve dışlanan biri gibi hisseder. Duygusal olarak büyük bir yoksunluk içerisindedir fakat bunu dışarıya da yansıtmamak için gayret eder. Nitekim, bunu başaramaz. Dışarıdan tamamen hayatında sorunları olan ve bu sorunları hiç eksik olmayan biri gibi görülür.
Kurban Psikoloji İçerisinde Olan Kişi Empatiden Yoksundur
Kurban psikolojisi içerisine olan kişi empatiden yoksun olur. Her ortam içerisinde ilgi odağı haline gelmek ister. Kendisinin sahiplenilmesi gerektiğini düşünür ve korunma iç güdüsü ile herkese yaklaşır. Bu psikolojide olan bir bireyin başka insanların sorunlarını anlaması da düşüktür. Çünkü bir başkasının gözünde kurbanı oynamayı sever, kurbanı oynayan kişiyi sevmez. Kendisine ilgi gösteren, değer veren kişilerin yanında olmaktan hoşlanır. Genellikle ona çok değer verildiğini hissettiği kişilerle sohbet etmek ister. Aynı zamanda bu kişilerin verdiği değeri, sevgiyi ve ilgiyi bazı zamanlarda sahte olarak görür. Çünkü kendisinin kullanılacağına dair bir algıya kapılı ve sömürülmekten hoşlanmaz.
Sürekli olarak bir kısır döngü içerisindedir. Bu kısır döngü şu şekilde ilerler:
- Yeni bir insan ile tanışmak
- Bu insana sorunlarından bahsetmek
- Sorunlarını gören kişiden görülen değer, sevgi ve ilgi
- Görülen değer, sevgi ve ilgiye inanmamak
- Tanışılan kişi ile araya mesafe koymak
- Kurban psikolojisine girmek
- Yeni bir insan ile tanışmak
Döngü sürekli olarak başa saracaktır. Kişi mutlaka her tanıştığı insandan bir vurgun yediğini düşünecek, tanıştığı diğer insana da bunu anlatma gereksiniminde bulunacaktır.
Hata Yapmak Korkar Kurban Psikolojisindeki İnsan
Sürekli olarak çaresizlik içerisinde olmaları nedeniyle hata yapmaktan korkan bir yapıları vardır. Bütün olumsuzlukları üzerlerine çektiklerini düşündükleri için bu korku zamanla onlarda yaygın kuruntu bozukluğunu meydana getirebilmektedir. Her şeyden şüphelenen yapıları, sürekli olarak güvensizlik duymaları da bu nedenden kaynaklanabilmektedir.
Kurban psikolojisinden kurtulmanın ilk adımı, hata yapmanın insan hayatındaki en doğal durumlardan biri olduğunu kabullenmektir. Herkesin hata yapabileceğini kabullenmek, bu durumun bir felaketi beraberinde getirmeyeceğini, hataların düzeltilebileceğini anlamak gerekir. Hiç kimsenin mükemmel olmadığını ve olamayacağını benimsemek önemlidir. Tüm bunlar kabul edildiğinde, yapılan hataların sorumluluklarını kabul etme evresine de geçiş yapılmış olunur.