Günlük hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayan minimalist yaşam tarzı, bireyleri oldukça etkilemekte ve basit yaşamaya yöneltmektedir. Minimalist yaşam tarzını benimseyen kişilerin, stresten uzak olduğu ve daha pozitif bir hayat geçirdikleri görülüyor.
Minimalizm Nedir?
Minimalizm, sadeliği ve nesnelliği ön plana çıkaran, 1960’lara dayanan bir akımdır. Minimalizm, küçük yaşam alanları oluşturmak, daha az eşya kullanmak, tüketimi azaltmak, zamanı etkili bir şekilde ve ihtiyaçların dışına çıkmamak olarak özetlenebilir. Bu akım, kendinizi daha çok özgürleştirmeye yöneliktir. Hayatınızdaki yüklerden sıyrılıp, suçluluk duygusundan, korkudan, pişmanlıktan, depresyon gibi olumsuz hislerden kurtulmanızı sağlar.
Minimalizmde önemli olan, eşyalardan ziyade eşyalara yüklediğiniz anlamdan sıyrılmanızdır. Hayallerinizi bir kenara bırakarak, günlük yaşamın akıntısına kapılmanıza engel olur. Bireyin, somut maddelere verdikleri anlamlardan kurtulmasına ve daha azıyla da bilinçli bir şekilde doğu tercihler yapmasına yardımcı olan bir felsefedir. Minimalizm akımını benimsemiş kişilerin, birbirlerinden farklı alışkanlıkları, yaşam tarzı ve değerleri vardır. Bu bireylerin ortak olan tek noktası, hedeflerine odaklanarak yaşamlarını sürdürmeleridir. Çünkü bu akımın önemi, bireylerin kendileri için önemli olan noktayı hedef almalarıdır.
Herkes yaşamı boyunca mutlu olmayı ister. Bu akımda, mutluluğu yaşamla bağdaştırarak, sizin için nelerin önemli nelerin önemsiz olduğunun kararını vermenizi ister. Minimalizmin belirlenmiş sınırları yoktur. Bu akımı hayat tarzı olarak benimsemek istediğinizde büyük kararlar vermenize gerek yoktur. Küçük alışkanlıklarınızı değiştirerek, hayatınızı değiştirmeye başlayabilirsiniz. Hayatın anlamı sizin için ne ise, ona yönelin.
Minimalizm, yaşadığınız anın ne kadar değerli olduğunun farkına varmanıza yardımcı olur. Bulunduğunuz zaman dilimini istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Arzularınızın peşinden giderek, ne için yaşadığınızı, hayattan beklentinizi keşfedebilirsiniz. Kişisel gelişime ve daha çok üretip daha az tüketmenize yardımcı olur. Minimalist yaşam, iş hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır.
İş Hayatında Minimalizm Nasıl Kullanılır?
- Çalışma alanınızdaki işinize yaramayan nesneleri kaldırarak işe başlayabilirsiniz. Dolabınızda, çekmecenizdeki gereksiz eşyaları yok edin. Bu işlemi bilgisayarlarınızda da yapabilirsiniz. İşinize yaramayacak olan dosyaları çöp kutusuna atın. Gördüğünüz alanlarla da ki yığıntı ne kadar çok olursa, düşüncelerinizde bir o kadar tıkanır. Tüm bu kalabalık dikkatinizin dağılmasına sebep olur ve bu durum performansınızı düşürür. Başarı için, minimalist yaşamaya özen gösterin.
- Sektörde büyümek için, büyük çerçeveden önce küçük çerçeveye odaklanın. Büyüme hedefleriniz için küçük adımlar atın. Bu durum sizin özgürlüğünüzü kısıtlamadan, iş yükünün stresine sokmadan doğru adımlarla büyümenize yardımcı olacaktır.
- Yeni açılan bir işyeriniz varsa veya küçük işletmeciyseniz, tüm sorumluluğu yüklenmeyin. İşinizde hevesli olmanız elbette güzeldir ancak çok iş yükü, beraberinde çok fazla sorumluluk getirir. Mümkün olduğunca çalışanlarınıza sorumluluk yükleyin ve bunun rahatlığına erişin. Yetkinin tek kişide toplanması kontrolü kolaylaştırıyor gibi görünse de, başarısızlıkla birlikte stresi ve mutsuzluğu getirir.
- Günümüz teknolojisinin beraberinde getirdiği ve artık birçok iş alanında kullanılan sosyal medyayı doğru kullanın. Her alanda hesabınız olmasındansa yetişebileceğiniz kadar uygulama kullanın. Fazlasını kullanmanız ve yetişemediğiniz takdirde, şirketinizin bir referansı olan sosyal medya hesaplarınız sizler için olumsuzluk teşkil edecektir. Bu durum hem sizin strese girmenize hem de şirketinizin başarısızlığa sürüklenmesine sebep olur.