Motivasyon ve Verimlilik Pozitif İçsel Konuşmalar ile Artar mı?

Genel olarak pek çok psikolog, kariyer danışmanı ve mentor, insanın kendisiyle içsel konuşmalar yapmasını, kendini telkin etmesini önermektedir. Bu konuşmalar genellikle başarısız olduğumuz bir konu varsa artar. Örneğin yeni biri ile tanıştığınızda ve kendinizi yeterince ifade edemediğinizde iç sesiniz şöyle diyecektir: “Ah! Keşke öyle konuşmasaydım, ben ne yaptım?”, “Bir ben başaramıyorum böyle işleri, pes!” ya da “Neden hep kötü şeyler benim başıma geliyor?”…

Eğer sizlerin iç sesi de böyle konuşuyorsa, önceliğiniz kendinizi sakinleştirmek olmalıdır. Yapılan araştırmalara göre içsel konuşmalar, iş hayatında insanın motivasyon ve verimlilik seviyesini etkilemektedir. Genel olarak çalışanlar, içsel konuşmalarında negatif olması sebebiyle iş yaşamında adaptasyon problemi ile kariyer hedeflerini yerine getirememe sorunu yaşamaktadır.

Pozitif Konuşmalar Yapılmalı

İnsan, dış çevresine karşı ne kadar pozitif olursa olsun kendisine karşı negatif ve sert olabilmektedir. Bunun sebebi özgüven eksikliği, öz saygı ve öz disiplinden kaynaklanmaktadır. Kişinin kendisini yetersiz hissetmesi sebebiyle içsel konuşmalar giderek negatifleşen bir hal alabilmektedir.

Gerek iş yaşamı gerek özel yaşam dahilinde insanın öncelikle kendisine karşı pozitif olması gereklidir. Kendinizi işe yaramaz ve yetersiz görmek, dış çevrenizi değil en çok sizi etkileyecektir. Yaşam boyunca pek çok olumsuzluk başınıza gelecektir. Bu olumsuzluklara karşı stratejik çözümler üretmek ve üstesinden gelmek bir tek motivasyon ve verimliliğinizi değil, iş yaşamındaki iletişim becerilerinizi ve performansınızı da olumlu yönde etkileyecektir.

Korktuğunuz, umutsuzluğa kapıldığınız ve yahut kendinizi gerçekten güçsüz hissettiğiniz noktalar elbette olabilir. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız bu hislerden de negatif etkilenebilir. İş yaşamındaki tükenmişlik sendromu, anksiyete, depresyon ve çeşitli rahatsızlıklar negatif olmaktan kaynaklanmaktadır. Sürekli olarak kendinizi olumsuzluğa sürüklemek, dipsiz bir kuyuya düşmekten farklı olmayacaktır.

Bu nedenler dolayısıyla, insanın içsel olarak kendisiyle pozitif konuşmalar gerçekleştirmesi gerekir. Kendinize yardım edecek olan kişi, yine kendinizdir. Sizden başkası, duygularınızı ve düşüncelerini tam olarak anlayamaz. Hangi psikoloğa, koça ya da mentore giderseniz gidin, sizi en iyi tanıyan ve bilen insan yine kendiniz olacaktır.

Faydası Nedir?

Pozitif içsel konuşmalar yapmak öncelikle kendinize duyduğunuz güveni, saygıyı ve inancı arttıracaktır. Herhangi bir problemle karşılaştığınızda “Ben bunun üstesinden de gelirim” diyebilmeniz için gereklidir. Özgüveniniz artacak ve dolayısıyla iş yaşamında sahip olduğunuz görev ve sorumluluklar karşısındaki korkularınızı da yenmiş olacaksınız.

Zihinsel rahatsızlıkları önlemenize etki edecektir. Anksiyete, depresyon, kişilik bozukluğu vb. zihinsel ve ruhsal problemler karşısında daha esnek bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Düşüncelerinizin pozitif olması; kendinizle ilgilenmeniz, kendinize saygı duymanız ve kendi değerinizin farkında olmanız hakkında sizleri bilinçlendirir.

İş yerinde üst düzey performans, verimlilik, üretkenlik ve motivasyon sahibi olmanıza etki eder. Her şirket bünyesinde bu temel özelliklere sahip olan çalışanların yer almasını ister. Yeri geldiğinde etkili bir lider olabilmeniz için bu özelliklere sahip olmanız gerekir.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.