Narsist Narkissos’un Hikayesi ve Narsisizm Kişilik Bozukluğu

Bütün ağır psikolojik hastalıkların temelinde narsisizm yatar. –  Erich Fromm
Narsisizmin Antik Yunan dönemine dayanan bir hikayesi vardır. Bu hikayenin baş kahramanı olan Narkissos çok yakışıklı ve kibirli bir delikanlıdır. Çevresindeki herkesi incitir, kırmaktan çekinmez, kaba davranır, kimseyi kendine layık görmez, onu sevenleri de aşağılar. Bu davranışları ise Tanrı’ları kızdırır ve onu cezalandırırlar. Narkissos’un cezası kendisine aşık olmasıdır. Çok yakışıklı ve kibirli olan Narkissos, bir gün sudaki yansımasında kendisine bakarken, gördüğü güzelliğe vurulur. Sonrasında ise her gün o su kenarına gider ve kendine bakmaya başlar.
Sudaki yansımaya aşık olan Narkissos, yansıyamaya dokunamaz, sarılamaz yani aşkını yaşayamaz. Bu da ona öyle bir acı verir ki hastalanır ve suyun kenarında ölür. Ölümü üzerine de tanrıların tanrısı Zeus, herkese ibret olsun diye, onu nergis çiçeğine (narcissus) dönüştürür. Güzel kokulu ve güzel çiçekli ama daima yalnız olan bu çiçek Narkissos’tur.
Gel zaman git zaman, kendine tapma derecesinde değer veren kişileri hasta olarak görmüşler ve hastalığın ismine de Narkissos’dan dolayı narsisizm adını vermişler.

Narsisizm ve Narsist Kişilerin Özellikleri

Narsisizm, “özseverlik yani kişinin, kendi bedensel ve ruhsal varlığına karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık” anlamına geliyor. Narsist kişiler, başarılarından ve yeteneklerinden abartarak bahsetmekten hoşlanırlar. Başkalarının onları beğenmesinden hoşlanırlar ve beğenilmek isterler. Bunu da hak ettiklerini düşünürler.

Kendilerini özel ve eşsiz olarak tanımlarlar. Empati yapma konusunda iyi değillerdir ayrıca başkalarını da kıskanırlar. Kendi çıkarlarına ulaşmak için başkalarını kullanmaktan asla çekinmezler, olması gerekenin bu olduğunu düşünürler. İnsanlara saygısız ve kaba davranırlar ve kendilerini beğenirler. Ayrıca narsist kişiler, sonsuz güçte, başarıda, güzellikte ve zekada olduklarına inanırlar.

Bu özelliklerden en az beş tanesini taşıyan kişiler, Narsisistik Kişilik Bozukluğu hastalığına sahip olabilirler. Günümüzde sosyal medya kullanımı nedeniyle de narsistlikte artış meydana gelmiş olabilir. Bu konuda uzman kişiler, sosyal medyanın teşvik edici bir ortam yarattığını söylüyorlar. Abartılmış yorumlar ve paylaşımlar nedeniyle, kişi kendini daha üstün görmeye başlıyor. Tanıdığı kişilere karşı bile saygısız ve kaba davranışlar sergileyebiliyor.

Narsisistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu konusunda uzmanlığı bulunan İngiliz terapist Dr. Tennyson Lee, Narsisisttik Kişilik Bozukluğuna sahip olan kişiler depresyonda oldukların inandıkları bilgisine ulaşmış. Antidepresanlar da kendini depresyonda sanan aslında narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerde etkili bir tedavi yöntemi olmadığının da altını çiziyor. İngiliz bir terapist ayrıca, tedavinin kolay olmadığını da vurguluyor. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan hastalar hastalığı kabul etmiyor ve hasta olduklarına inanmıyorlar. Kişinin, kendi varlığına karşı duyduğu hayranlık hastalığı kabul etmediği için hasta olduğuna ikna etmek gerekebiliyor. Ayrıca yaş ilerledikçe hastalık da azalıyor.

Tanımlamasının özseverlik gibi bir cümle ile açıklanmasının yanı sıra ölçülmesi oldukça zor bir hastalıktır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.