Neden Dijital Sektör İçerisinde Yer Alan Her İki İnsandan Biri Yurt Dışına Çıkıyor?

En kapsamlı küresel araştırmalardan biri olarak yer alan “Dijital Yeteneğin Şifresi” adlı araştırma, The Network tarafından gerçekleştirildi. Araştırma içerisinde 180 ülkeden 27 bin adet dijital sektör personeli yer aldı.

Türkiye’den de katılım sağlanan araştırmaya, “Kariyer.net” iş arama, kariyer rehberi ve kariyer geliştirme sitesi iş birliği gerçekleştirdi. Dijital sektör içerisinde bir uzman haline gelen yetenekli bireylerinin kariyer yaşamlarını kapsayan araştırma içerisinde, uzmanların yüzde 67’sinin kariyer hedeflerini bir başka ülkeye taşımak istediği ve buna hazır olduğu görüldü. Türkiye’den yurt dışına açılmak isteyen ve buna hazır olduğunu söyleyen kişilerin oranı ise yüzde 54 olarak yer aldı.

27 Bin Dijital Sektör Uzmanı

Dijital Yeteneğin Şifresi araştırmasına dahil olan mesleki alanlar arasında; veri madenciliği, kullanıcı deneyimi (UX) ve kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı, programlama & web geliştirme, mobil uygulama geliştirme, makine öğrenmesi, yapay zekâ, çevik (agile) çalışma yöntemleri ve robotik mühendisliği bulunmaktadır. Bu mesleklerde uzmanlaşmış olan 27 bin adet uzmana yönelik yapılan anket sonucunda da ilginç veriler elde edilmiş, elde edilen veriler de bir rapor halinde yayımlanmıştır.

Yapılan araştırma sonucunda Türkiye’den yurt dışına açılan dijital yeteneklerin hangi ülkelere gittiği, neden bu ülkelerde yer almak istediği ve tercih ettiği verilerine ulaşılıyor. Bu verilere göre:

  • Türkiye’den yurt dışına açılan yeteneklerin en çok tercih ettiği ilk 10 ülkenin 7’si Avrupa ülkesi olarak yer alıyor. En çok tercih edilen ülke %13’lük dilimle ABD ve listenin devamı ise sırayla Almanya (%12), İtalya (%6), İsviçre (%5,4) ve Kanada (%5,2) şeklinde bulunuyor.
  • Yurt dışına çıkış sebepleri ise değişiyor. Yurt dışında çalışmak ve yurt dışına açılmak isteme sebeplerinin başında “Kişisel deneyimi geliştirmek (%23)” yer alıyor. Bu isteği sırası ile; “Daha iyi kariyer olanakları elde etmek” (%22), “Çalışma deneyimi elde etmek”(%19), “Daha iyi yaşam standartlarına ulaşmak” (%19) ve “Yeni bir dil öğrenmek” (%17) takip ediyor.
  • Yurt dışında çalışmak isteyen ve kendisini geliştirmek isteyen bireylerin yaş oranlarına bakıldığında 21 ile 30 yaş arasında olan grubun %57’si, 31 ile 40 yaş arasında yer alan grubun %30’u yer aldığı görülüyor. Bu yaş grupları içerisinde bulunan yeteneklerin %67’sinin lisans ve üzeri eğitim derecesine sahip olduğu da görülüyor.

Türkiye’ye Gelmek İsteyen Dijital Yetenekler Var mı?

Yapılan araştırmada Türkiye’ye gelmek isteyen ve eğitimlerini tamamladıktan sonra dijital uzmanlık alanlarını Türkiye’de geliştirmek isteyen ülke vatandaşları da bulunuyor. Türkiye’ye yurt dışından gelmek isteyen vatandaşların en çok Kırgızistan’da (%10)  yer aldığı görülüyor. Kırgızistan’ı sırası ile Mısır (%8), İran (%6) ve Pakistan (%6) takip ediyor.

Bu vatandaşların Türkiye’ye gelmek isteme sebeplerinin arasında ise kişisel deneyimini geliştirmek (%23), daha iyi kariyer olanaklarına sahip olmak (%22), çalışma deneyimi kazanmak (%21), daha iyi yaşam standartlarına ulaşmak (%17) ve daha yüksek maaş elde etmek (%17) olduğu görülüyor.

Türkiye’de yaşamak ve kendilerini dijital alanda geliştirmek isteyen kişilerin cinsiyet oranları ise %51 oranında kadın, %47 oranında erkek olduğu da dikkat çekiyor. Yaş oranlarına bakıldığında 21 ile 30 yaş arasında olan kişilerin %44’ü, 31 ile 40 yaş arasında olan kişilerin ise %27’si bu grupta yer alıyor. Aynı şekilde bu kişilerin %73’ü, lisans ve üzeri eğitim derecesine sahip!

Türkiye’den yurt dışına giden ve Türkiye’ye gelmek isteyen dijital sektör uzmanlarının beklentilerinin ise aynı olması, araştırmanın en şaşırtıcı sonuçlarını ortaya koyuyor. Türkiye’den giden ve Türkiye’ye gelen uzmanlar için en önemli unsur, %20 oranla şirket değeri ve %19 oranla şirket itibarı olarak yer alıyor. Bu durumu finansal istikrar da takip ediyor. Yani, dijital sektör alanında başarılı olan kişiler için üç temel unsur bulunuyor. İlki şirketin piyasa içerisinde sahip olduğu değer, ikincisi şirketin itibarı ve son olarak da şirketin sağladığı finansal istikrar…

Araştırmayla ilgili olarak açıklamada bulunan Kariyer.net platformunun Genel Müdürü Fatih Uysal şu sözleri sarf etti:

“Araştırmada;  ürün tasarımı ve yönetimi, mobil uygulama geliştirme, dijital pazarlama, arama motoru optimizasyonu gibi alanlarda uzmanlaşan kişiler, dijital yetenekler olarak tanımlanıyor.  180 ülkeden 27 bin yeteneğin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Dijital Yeteneğin Şifresi’ araştırmasının sonuçları, dijital uzmanların kendi ülkelerini terk etme konusunda diğer kitlelere göre daha istekli olduğunu gösterdi. Araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu da gelişmekte olan ülkelerde yaşayan dijital yeteneklerin, mesleklerinde ilerlemek için kendilerine daha iyi iş fırsatları sunan ülkelere taşınmaya çok daha fazla istekli olduğu.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital yetenek anlamında bir açık var. Dijital yetenek açığını kapatmanın; kısa vadede dijital becerileri yüksek insan kaynağının Türkiye’ye çekilmesi, uzun vadede ise eğitim politikalarında gerekli reformun yapılmasıyla mümkün olacağını düşünüyorum.

Araştırma sonuçları, bölgemizdeki pek çok ülkeden dijital alanda yetişmiş iş gücünün Türkiye’ye gelmek istediğini ortaya koyuyor. Bu da dijital yetenekler ve bilişim sektörü için Türkiye’nin bulunduğu bölgede bir hub noktası haline gelme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Diğer yandan bireylerin kariyerleri açısından değerlendirildiğinde; iş hayatında talep gören dijital yetenekler arasına girmek, kariyer gelişimi ve daha fazla iş fırsatı yakalayabilmek için kısa bir yol gibi değerlendirilebilir.

Bireylerin bu dijital yetenekler arasında yer alabilmeleri için dijital beceriler biriktirmeleri, esnek olmaları ve yeniliğe çabuk adapte olabilmeleri gerekiyor. Bu da ancak sürekli öğrenmeye açık olmakla mümkün!”

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.