Notre Dame Katedrali’ndeki Yangın 160 Yıl Önce Biliniyor muydu?

Dünya üzerinde yaşanan en talihsiz olaylardan biri de 15 Nisan günü gerçekleşen Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangındı. Yangın tün dünya üzerinde en çok konuşulan olaylardan biri haline gelmiş ve sosyal medya aracılığıyla birçok kişi üzüntüsünü dile getirmişti.

Yaşanan yangın sonrasında birçok kişi olay hakkında ilginç detaylar paylaştı. Birçok kişi de bu olayın 160 yıl öncesinden bilindiğini savundu. Teoriyi kanıtlar nitelikte gerçekleşen olaylar, yangının bir tesadüf olmadığını da akıllara getirdi. Henüz 18. yüzyılda iken hazırlanan ve katedralin olası bir yangın ya da afet sırasında nasıl tahliye edileceğini gösteren bir protokolün sosyal medya üzerinden yayımlanması, bu ilginç teorinin gerçekliğini daha da arttırmış oldu.

Yayımlanan ve 18. yüzyılda hazırlanan protokole göre, olası bir doğal afet ya da yangında katedral içerisinden yapılacak tahliyenin şu şekilde gerçekleşmesi gerekiyordu:

  1. Tüm canlıları kurtar.
  2. Sanat eserlerini kurtar.
  3. Altar’ı kurtar.
  4. Mobilyaları kurtar.
  5. Yapıyı kurtar.

Yaşanan yangında Fransız İtfaiyesinin bu protokolü uygulaması ve protokolün Fransız İhtilali sonrasında gerçekleşen yıkımda belirlenmiş olması, dikkatleri üzerine çekti. 160 yıl önce oluşturulan protokolün mantığına bakıldığında ilk iki maddede yer alan unsurların yenilenemez olduğu dikkat çekiyor. Yenilenemez olduğu için ilk iki madde öncelikle kurtarılması gereken unsurlar olarak yer alıyor.

Üçüncü ve dördüncü maddelerde yer alanlara bakıldığında Altar’ın katedralde yer alan en büyük haç olduğu, Altar’ın ve mobilyaların kısmen yenilenebilir düzeyde olduğu biliniyor. Son maddede yer alan “Yapıyı kurtar” ise direkt olarak yenilenebilecek unsur olarak protokolde yer alıyor.

Protokolün bir diğer dikkat çeken yanı ise olası yangına karşı, Versay Sarayı’ndaki bahçelerdeki meşe ağaçlarının kullanılmasını söylemesi. Versay Sarayı’nın bahçesine dikilen binlerce meşe ağacı bulunuyor. Protokolde de olası bir yangında yapının yenilenmesi için meşe ağaçlarının kullanılması öneriliyor.

Protokolde öngörüldüğü gibi olası bir yangın çıktığında ve çatı yandığında Versay Sarayı bahçesinde bulunan meşe ağaçlarının, çatının tekrar onarılması için yeterli düzeyde bir kaynak olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda bahçede bulunan meşe ağaçlarının da tam tamına 160 yaşında olduğu biliniyor…

Birçok kişi, Fransız İtfaiyesinin bu protokolü gerçekleştirdiğine dikkat çekerken yangında ilk etapta su atılmamasının da sebebini öğrenmek istedi. Bunun sebebi tamamen 160 yıl önce oluşturulan protokole bağlı kalınmasıydı. Uygulanan protokol sonucunda da en doğru müdahalenin gerçekleşmesi sağlandı.

Yaşanan olaydan sonra Versay Sarayı’nın bahçesindeki meşe ağaçları kesilmeye başlandı. Katedralin kirişlerini yeniden inşa etmek için bu meşelerin kullanılacağı bildirildi. Kesilen meşe ağaçlarının kullanılması için yapının restorasyon şemasının hazırlanması bekleniyor. Fransız Cumhurbaşkanı tarafından açılan bağış fonunun da katedralin iç tasarımında kullanılacağı belirtiliyor.

Tüm bunlar dışında sosyal medya üzerinde yayılan protokol halen daha eleştirilere maruz kalıyor. Fakat yüzyıllar öncesinden bilinen ve insanların yolunu aydınlatan protokoller, ağır tahribatların da önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Unutmamalıyız ki, tarih her zaman tekerrür eder!

 

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.