Tarım ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamalara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gözetimi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sorumluluğu altında, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde yapılacak olan 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne önümüz hafta itibari ile start verilecek.
2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen iki bilim seferinde de katılımcı ülkelerin üslerinde gözetmen olarak yer alan Türkiye, bu yılki etkinlikte bir ilke imza atarak bir Türk Bilim Üssü kurma faaliyetlerinde bulunacak.
Türk Bilim Üssü Antarktika’da Kurulacak
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde pek çok üniversiteden bilim insanları görev alırken, bu sene bilim insanları ile beraber yine bir ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden mühendis Mehmet Yıkılmaz da görev üstlenecek. Toplamda 11 bilim insanının iştirak etmesiyle gerçekleştirilecek olan projede, ülkemizin “Ulusal Kutup Programı” kapsamında pek çok bilimsel çalışma ve araştırma yapılacak.
Kıtada Türk OMGİ’leri Yerine Alacak
Düzenlenen bu bilim seferi ile alakalı olarak elde edilen bilgilere göre, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi dahilinde kıtaya iki farklı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu yapılacak. Belli bir bölümü yerli ve milli ürün geliştirme faaliyetleri dahilinde Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen bu teknolojilerin, dış ülkelerden temin edilen teknolojilerle Türk mühendislerinin sistem mühendisliği oluşturarak entegre etmesi sayesinde elde edilen Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarından iki sene boyunca veri alınacak.
Türkiye Antarktika’ya Yerleşmeye Niyetli
Öte yandan yine elde edilen bu bilgilere göre Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ve Antarktika’da görev yapacak olan Türk mühendis Mehmet Yıkılmaz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi makamında ziyaret etti. Coşkun ve Yıkılmaz’dan bilim seferi ile alakalı gerekli bilgileri edinen Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu 3. Ulusal Bilim Seferi’nde yer alacak 30 ülkeden biri olma hedefi doğrultusunda Tarım Bakanlığı olarak kıtaya kurulacak olan Türk Bilim Üssü’ne mühendis görevlendirdiklerini dile getirdi. Mühendisimizin kıtada yaklaşık olarak 40 gün kadar görev yapacağını söyleyen Bakan Pakdemirli, en kısa sürede olağanca hızıyla danışman ülke statüsü elde ederek kıtada kalıcı bir hal alacaklarını belirtti.
Açıklamalarında meteoroloji açısında dünyayla yarışan bir ülke olma konusunda oldukça kararlı olduklarını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, özellikle mühendisimiz Mehmet Yıkılmaz olmak üzere Antarktika’da yer alacak olan bütün bilim insanların başarı dileklerini iletti.
O “Danışan Ülke” Statüsü Bizim Olacak!
Hatırlayacak olursak 1 Aralık 1959 tarihinde imzalanan Antarktika Anlaşması’na göre, bu kıtanın yönetiminde 53 farklı ülke görev alıyor. Bu ülkelerin 29’u danışman statüsünde olurken, 24’ü ise gözetmen statüsüne sahip bulunuyor. Üstelik Türkiye de, kıtada gözetmen statüsü ile yer alıyor. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefinde ise, Türkiye’nin Antarktika’ya düzenlemiş olduğu bilimsel seferler ve yürütmüş olduğu çalışmalarından sonra “danışman ülke” statüsünü elde etmek olduğu ifade ediliyor.