Hepimizin öfkeden deliye döndüğü, öfkeli olduğunda kendini kaybettiği zamanlar mutlaka yaşanmaktadır. Üstelik böyle hissettiğiniz zamanlarda birinin sizi sakinleştirmeye çalışması da durumu daha kötü bir hale getirebilmektedir. İnsan her zaman kendi kendisinin ilacıdır. Kendi öfkenizi kendiniz kontrol altına almalısınız.
Yapılan araştırmalara göre aşırı derecede öfkeli olmak ya da olaylar karşısında ani öfke patlamaları yaşamak, klinik psikoloji alanında tedavi gerektirmektedir. Çünkü öfkelenmek insan vücudunun tam anlamıyla enerjisini israf etmesine neden olmaktadır. Yorgunluk, halsizlik, stres, uyku bozuklukları ve tüm diğer sağlık sorunlarının da temelinde öfke vardır. Fakat hayatımızda ne yaşarsak yaşayalım sinirlerimizi kontrol altında tutmayı öğrenmeli, öfkemizi kabul etmeyi bilmeli ve bu anlarla başa çıkabilmeliyiz.
“Sağlıklı bir insan, duygularını ifade eder. Dile getirir, içine atmaz. Sinirlendiğinde etrafındaki herkesten uzaklaşanlara ne olur biliyor musun? İçten içe çürümeye başlarlar.”
1. Öfkeli Anlarınızda Hareketlerinize Dikkat Edin
Öfkenizi ve hareketlerinizi birbirinden ayırmalısınız ve bunu bir tek öfke anında yapmamalısınız. Genel olarak duygularınız ile eylemlerinizi birbirinden ayırmayı öğrenmelisiniz. Sinirlendiğiniz zamanlarda bağırmanın, etraftaki objelere ya da insanlara zarar vermenin hiçbir anlamı yoktur. Bu sadece bir şeyleri yok etmenize neden olur. Eyleme geçmeden önce neden öfkelendiğinizi kabul edin. Kabullenirseniz, davranışlarınızı da kontrol altına alabilirsiniz. Duygunuzun yoğunluğuna bağlı olarak kendinize bir müddet tanıyın. Bu süre zarfında başka işlere yoğunlaşın ve sakinleşmeyi bekleyin.
2. Spor Yapın
Öfkeli anlardan uzaklaşmanın en basit ve insan sağlığı açısından da en yararlı yolu spor yapmaktır. Fiziksel aktivitede bulunmak gerilen kaslarınızın gevşemesini sağlayacaktır. Her sinirlendiğinizde kendiniz için 10 dakikalık meditasyonlar, yoga, pilates ya da herhangi bir fiziksel aktiviteyi gerçekleştirin. Öfke ile birlikte gerilen kaslarınızın yumuşamasını sağlayın. Bu sayede yeni bir alışkanlık da kazanmış olacaksınız. Düzenli beslenmek ve düzenli olarak spor yapmak, sağlıklı bir yaşam açısından önemlidir. Üzerinizdeki baskıyı, stresi ve gerginliği atmanın da en iyi yolu spor yapmaktır. Üstelik spor yapmanın düşünceleri kontrol altında tutma gibi bir özelliği de vardır. Farklı bakış açılarından yaşadığınız olayı düşünmenizi sağlayacaktır.
3. Müzik Dinleyin
Müzik dinlemenin, rahatlatıcı bir etkisi olduğunu kabul etmemiz gerekir. Müzik, ruhun gıdasıdır ve günde 10 adet farklı şarkı dinlemek zihnin açılmasını, daha dikkatli olunmasını ve odak seviyesinin artmasını sağlamaktadır. Sizi rahatlatan, öfkeli anlarınızda size keyif veren şarkıları dinlemeniz, duygularınız hakkında kontrollü olmanızı da sağlar. Anlık öfke patlamalarının önüne geçer. İmkanınız varsa yüksek bir ses tonla şarkıya eşlik etmeniz de rahatlatıcı bir etki sunar.
4. Mağdur Rolünden Kendinizi Çıkarın
“Neden hep benim başıma geliyor?” ya da “Bıktım artık bu tarz şeyler yaşamaktan” diyorsanız, mağduru oynuyorsunuzdur. Öfkeli olduğunuz zamanlarda kendinizi sorgulamaktan ya da başka insanlara sorumluluk yüklemekten vazgeçmelisiniz. Başınıza herhangi bir olumsuz durum geliyorsa, bunun tek sorumlusu sizsiniz. Bir başkası sizin adına karar almadı. Bir başkası sizin hayatınıza etki edecek şekilde de davranmadı. Sorumluluklarınızdan kaçmamalısınız. Eğer yaşadığınız şey sizi sinirlendiriyorsa önce kendinize kızmalısınız.