Beyin günün her dakikasını pek çok uyarıcıya karşı tepki göstermektedir. Beyin uyarıcılara karşı sürekli olarak öğrenmek ister. Bu nedenle gün içerisinde hafızaya gerekli ve gereksiz tüm bilgiler depolanır. Bilgi tekrar edildiği müddetçe kalıcı hale gelir. Fakat öğrendiğiniz her bilgiyi görsel hafızanızda kalıcı hale getirecek olan zihin hilesi de bulunmaktadır!
Bilim insanları bilgilerin akılda kalıcı hale gelmesi için pek çok yöntem önermektedir. Çeşitli beyin egzersizleri yapmak, bilgileri sık sık tekrar etmek bu yöntemlerin başında gelir. Bilgiyi sürekli olarak tekrarlamak beyindeki sinaps ağını güçlendirir. Dolayısıyla benzer kelimeler ya da bilgilerle karşılaşıldığı takdirde beyin çağrışımlar yaratarak bilgiyi kalıcı hale getirir. Lakin bunu yapmak için belli bir zamana ihtiyacınız vardır. Bu durumu tıpkı sınava çalışmak gibi düşünebilirsiniz. Fazla zamanınız yoksa ve bilgiyi kısa zamanda hafızanıza depolamak istiyorsanız zihin hilelerini kullanabilirsiniz.
Bilgiyi kalıcı hale getirmek için yapmanız gereken şey, bilgiyi çizimle betimlemektir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre görsel hafızanızı ne kadar güçlü tutarsınız, bilginin kalıcı olma olasılığı da o kadar artmaktadır. Bu nedenle “görselleştirme” tekniğini kullanmalısınız. Örneğin İngilizce öğrenmek istiyorsunuz ve hayvan isimlerini hafızanızda tutmanız gerekiyor. Bu durumda kediyi betimlerken kedi figürü çizerseniz, bilgi aklınızda daha kalıcı hale gelecektir.
Bilgiyi sürekli olarak çizim yaparak betimlemeniz aynı zamanda ileriki yaşlarda Alzheimer ve Demas gibi hastalıklara yakalanmanıza karşı da önlem almanızı sağlıyor. Hafızanızı daha güçlü kılıyor ve bu sayede unutkanlık yaratan hastalıklardan uzak kalmış oluyorsunuz. Bu yöntemin en iyi yanı ise muhteşem bir çizim yeteneğine sahip olmanıza gerek kalmaması! Bilim insanlarına göre kelimeyi hatırlatacak herhangi bir objeyi çizseniz bile, hafızanız güçleniyor…
Konuya yönelik olarak çeşitli araştırmalara katılan Melissa Meade, yapılan son araştırmada kesin bir sonuca vardıklarını belirtmektedir. Meade, “Bu sonuçlar bize ciddi anlamda cesaret verdi ve şimdi bunun, hafıza ve dil işlevinde ani gerilemeler yaşayan demanslı insanlara yardım etmek için ne şekillerde kullanılabileceğini araştırıyoruz.” demektedir.
Yapılan araştırmada 48 adet denek bulunduğunu söyleyen Meade, bu grubun yarının 20’li yaşlarda, yarısının da 80’li yaşlarda olduğunu belirterek, katılımcılara çeşitli zihin egzersizleri yaptırdıklarını ve katılımcılara sırası ile zihinlerinde tutmaları gereken kelimeleri gösterdiklerini, bu kelimeleri yazmalarını ya da kelimelerle ilgili olarak akıllarında çağrışım yaratan görüntüleri çizmelerini istemiştir. Bu aşamadan sonra katılımcılardan hatırladıkları kelimeleri saymalarını istenmiştir. Genç yetişkinlerin daha fazla kelime hatırladığı da ortaya çıkmıştır.
Kendisiyle yapılan bir röportajda yapılan araştırmayla ilgili olarak Meade, “Resim çizmek çok basit bir iştir ve günlük hayatta kolayca uygulanıp, hafıza geliştirilebilir.” demiştir. Bu durumda zihindeki bilgiyi kalıcı hale getirmenin en kısa yolu olarak çizim yapmanın başarılı sonuçlar verdiği ortaya çıkmıştır. Bilgi çizim yapılırken, görsel, sözlü, motorsal ve uzamsal olarak temsil edilmektedir. Bu sayede öğrenme biçimi daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.