Plan Yapmak İstiyorsanız Buna Zaman Ayırmalısınız

Planlı, programlı olmak istiyorsanız ve nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız, bu yazı ile yeni size “merhaba” deyin. Bu adımları uygulayıp, bilgileri öğrendikten sonra plan yapmak daha kolay olacak. Öncelikle kendinize sormanızı istediğimiz birkaç soru var.

Zamanınızı Nelere Harcıyorsunuz?

Şimdi ilk olarak gününüzü plansız olarak nasıl geçirdiğinizi bilmelisiniz. Elinize kağıt, kalem alın ve kendinizi eleştirmeden yaptıklarınızı yazın. Uyandıktan sonra, duş, spor, kahvaltı, işe-okula gidiş, arkadaşlarla gezmek ders çalışmak, yemek yemek, televizyon izlemek, sosyal medyada takılmak, oyun oynamak, kitap okumak, müzik dinlemek gibi şeylerin listesini yapın.

Günlük rutininize ek olarak yaşadığınız şeyleri de yazabilirsiniz. Mesela bir arkadaşınız size telefon ettiğinde, yanına gidiyorsanız bu ihtimalleri de en sona eklemelisiniz.

Sizin İçin Hangileri Önemli, Hangileri Değil?

Her sabah kahvaltı yapmak çok önemlidir ancak siz bunu önemsiz buluyor olabilirsiniz. Yine kendinizi yadırgamadan olmazsa olmazlarınızı en önemliden önemsize olacak şekilde sıralayın. Son sıralarda kalanlar olmazsa olmazlar arasında olmayacaktır.

Bu nedenle onların arasında da eleme yapmalısını. Eleme yaptığınız sırada hedefinize ulaşmanıza yararı olmayacaklardan başlayabilirsiniz. Aynı zamanda sizi motive eden bir şey ise zamanını kısaltmanız da yararlı olabilir. Mesela saatlerce ders çalıştıktan sonra bir saat bilgisayar oyunu oynamayı seviyor olabilirsiniz. Bu durumda gerçekten kafanızı rahatlattığına inanıyorsanız bunu yapmaya devam edin. Ancak sadece sıkıldığınız için yapıyor ya da çalışma esnasında oyun oynamak için sabırsızlanıyorsanız, oyunu hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.

Zamanınızı Nelere Ne Kadar Harcıyorsunuz?

Artık elinizde sizin için en önemli olan eylemler kaldı. Bunların yanlarına net olarak ne kadar zaman harcıyorsanız onları yazmanız gerekiyor. Doğru ve etkin bir program yapabilmeniz için olduğu kadarını yazmanız gerekmektedir. Duş alma sürenizin 30-45 dakika olması durumunda yuvarlama ya da ortalama yapmamalısınız.

Artık listeniz hazır, sıra yapacağınız planı seçmeye geldi. İki tür çalışma planı bulunur. Biri alışkanlık gerektiren plan, diğeri ise esnek plandır.

Alışkanlık Gerektiren Plan

Hangi gün, hangi saatte ne yapacağınızın belirli olduğu plandır. Planı aylık, yıllık, günlük ya da haftalık olarak hazırlayabilirsiniz. Eğer planlı bir hayat istiyorsanız, “hayır” demeyi de öğrenmeniz gerekiyor.  Planınızı hazırladıktan sonra uygulama sürecinde zorlanabilirsiniz. Ancak kararlı olduğunuz takdirde mutlaka başaracağınızı unutmamalısınız.

Esnek Plan

Esnek plan da ise alışkanlık gerektiren aylık, yıllık ya da haftalık yaptığınız plana göre daha az disiplin gerektiren bir plandır. Dilerseniz öncelikle kendinize esnek bir plan yaparak daha sonra alıştırma gerektiren plana geçiş yapabilirsiniz.

Bu sayede hem kendi sınırlarınızı zorlar hem de yapabileceklerinizi görebilirsiniz.

Hayatımızın her noktasında mutlaka planlar yer alıyor aslında. Ya da istemeden de olsa bir şeyleri plan haline getirebiliyoruz. Ancak daha sağlıklı olması ve zamanın iyi değerlendirilmesi açısından plan hazırlamak kendinizi akışa bırakmanızdan daha iyi olabilir. Bu sayede daha büyük planlarınız için plan yapın.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.