Reddedilmek, bu hayatta en az bir kere hepimizin başına gelmiştir. Bazılarımız bu durumu olağan kabul edip, hayat akışına devam ederken, bazılarımız için hayat neredeyse duruyor. Reddedilmek, öz benliğimiz düşünüldüğü zaman kabul edilmezi zor bir durum olabilir. Peki u durumda psikolojimiz nasıl etkileniyor biliyor muyuz?
Reddedilme Hassasiyeti Nasıl Bir Duygu?
Hepimiz günlük yaşantımızda isteyerek ya da istemeyerek de olsa sosyal ilişkiler kuruyoruz. Tüm ilişkilerimiz ve hayatımız bu sosyal ilişkiler etrafında gelişme gösteriyor. Hepimiz bir yerlere ait olmak istiyoruz. İnsanlarla yakın ilişkiler kurmak bizleri rahatlatırken, aidiyet duygumuzun gelişmesine de yardımcı oluyor. Ancak hayatımızın anlamı olarak görebildiğimiz bu ilişkiler, bazı durumlarda işlerin raydan çıkmasına da neden olabiliyor. İşte işlerin kötüye gittiği ilk süreç ‘Reddedilme hassasiyeti’ olarak ifade edilebilir.
Reddedilme hassasiyeti bulunan kişiler genel olarak, hatayı ilk aşamada kendilerinde aradıkları için bu kişisel benliğe zarar veren bir durum olarak ifade edilebilir. Reddedilme süreci içerisinde partnerlerin davranışlarını incelemek ve sorunun kaynağını doğru şekilde tespit etmek yerine, kendilerini sevilmeye layık görmedikleri için büyük bir buhran içerisine giriyorlar. Özellikle romantik ilişkileri bulunan kişilerin, reddedilme sürecine karşı vermiş oldukları tepkilerin çok daha hassas olduğu ve hayatlarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
Reddedilme Hassasiyeti Olan Kişiler Nasıl Davranıyor?
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, reddedilme sürecine karşı ciddi bir hassasiyeti olan kişilerin, partnerleriyle girdikleri tartışmalar sırasında seslerini yükselttikleri, karşı tarafı suçlama eğilimine girdikleri ve hatta ruhsal bunalım belirtileri gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu durumu kabul edememek, daha kolay geldiği için, kıskanç ve saldırgan kişiler haline dönüşebiliyor. Bu durum ikili ilişkilerdeki ayrılıkları çok daha hızlı bir şekilde tetikleyebiliyor.
Reddedilme hassasiyeti olan kişiler, reddedildikleri kişiye ya da gruba karşı kendilerini kanıtlama çabası içerisine giriyorlar. Bu durumda para harcama oranı yükseliyor. Hatta kişilerin ekonomik sorunlar yaşamalarına dahi sebep olabiliyor. Bu kişilerin, ergenlik dönemlerinde ciddi problemler yaşadıkları belirleniyor. Bu noktada, erkek arkadaşlarına ya da belirli bir arkadaş grubuna kendilerini kanıtlamak ve kabul görmek amacıyla istemedikleri şeyler yapabiliyorlar. Bu durum pek çok kişi için istismar ya da travmalarla sonuçlanabiliyor. Hassas kişiler, birkaç kez reddedildikleri zaman, durumla başa çıkamadıkları için, ilerleyen yıllarda kendine zarar verme ya da intihar etme eğilimi içerisine girebiliyorlar.
Reddedildiniz! Nasıl Başa Çıkacaksınız?
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara bakıldığı zaman, reddedilme duygusuyla başa çıkmanın en etkili yolu ‘öz farkındalık’ kazanmaktır. Bu sayede kendi duygu ve düşüncelerimizi tahlil ederek, doğru şekilde başa çıkabiliriz. Potansiyel bir reddedilme durumu ile karşı karşıya kaldığımız zaman, beynimiz geçmiş tecrübelere dayanarak bu durumu olumsuz algıladığı için panik şekilde hareket edebiliyor. Bu noktada sakin davranmak ve yıkıcı sonuçlara neden olabilecek davranışlarımızı bir süre gözlemleyerek yavaş yavaş minimum seviyeye indirebiliriz. İkili ilişkilerde her zaman kendimizi suçlamak doğru değil. Biraz sakinleşmeli ve her şeyin bizimle ilgili olmadığının farkına varmalıyız. Bu sayede karşı tarafın hatası olduğunu ve bu konuda boşuna sorumlu hissetmenin doğru olmadığını göreceksiniz.