Eğer rüyalarımızı hatırlar ve doğru yorumlarsak, günlük yaşantımıza daha pozitif şekilde devam edebiliriz. Bazılarımız sürekli kabus görürken, bazılarımız rüya görmediklerini söylerler.
Rüya Nedir?
Rüya ya da düş, uykunun genel ve karakteristik özelliklerinden biri olup, görsel ve işitsel algı ve duyguların tamamıdır. Rüyaların biyolojik içeriği, işleyişi ve amacı tam olarak anlaşılmış değildir. Bazılarımız sürekli kabus görürken, bazılarımız rüya görmediklerini söylerler. Bütün günümüzü etkileyen ya da uyandığımız anda unuttuğumuz rüyalar da mümkün. Bu durumlar uykunun REM evresinden kaynaklanır. Aslında hepimiz mutlaka rüya görüyoruz. Bazılarımız ise daha sık rüya görüyor. Rüyada bir zaman kavramı olmadığı için, birkaç saniyelik rüyalarda bile çok sayıda olay yaşayabiliriz.
Yapılan araştırmalara göre bizi mutlu eden rüyaların çoğunun unutulduğu ve üzen rüyaların daha çok hatırlandığı yönünde sonuçlanmıştır.
Neden Rüya Görürüz?
Bazı araştırmacılara göre rüya beyindeki etkilerin yan ürünü, bazı araştırmacılara göreyse bilinçaltının geride kalmış düşüncelerinin ürünü olarak açıklanıyor.
Sigmund Freud’a göre rüyanın amacı, günlük hayatta bastırarak bilinçaltına gönderdiğimiz isteklerimizin dışa vurması şeklinde yorumlanmıştır. Rüyalarda geçen ögelerin çoğunluğu bastırılmış isteklerimizi yansıtmaktadır. Bu nedenle görülen ögelerin anlamlarını bulmak ve yorumlama olukça önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre eğer çok yorgun bir şekilde uyumadıysak en az 4, en fazla 7 rüya görüyoruz. Ancak sadece çok etkilendiğimiz kısmı ve o kısmında çok azını hatırlayabiliyoruz. Bazılarımız ise rüyalarının tamamını hatırlayabiliyor ya da eklemeler yapabiliyor.
Bazı araştırmalara göre ise rüyalar önsezi oluşturuyorlar. Bu da “Ben bunu bir yerden hatırlıyorum, daha önce yaşamıştım.” gibi cümlele önsezi kazanmış oluyorsunuz.
Rüya Türleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre rüyanın çok farklı türleri bulunuyor. Bazı insanlar gün içinde yaşadıkları olaylardan etkilenerek bazıları ise gördüğü rüyayı yaşadığını söyler. Bu da rüyalara gruplandırmaya yardımcı olur.
- Basit Rüyalar
Gün içinde yaşadığı olaylardan etkilenerek görülen rüyalara denir. Sürekli meşgul ve yoğun olan insanlar genellikle karmaşık rüyalar görürler. Bu gibi rüyalar yorumlamaya açık değillerdir.
- Gerçek Rüyalar
Gördüğü rüya ile önsezi yaşayan kişilerde bulunuyor. Gerçek rüya gören kişilerin gördükleri rüyaları birebir gerçek hayatta da yaşanabiliyor. Yorumlama yapılırken dikkat edilmeli ve iyi değerlendirilmelidir.
- Güzel Rüyalar
Aslında sahip olmadığımız ama rüyalarımızda gördüğümüzde mutlu olduğumuz şeyler bu rüyaların konusudur. Örneğin uçarak bir yerlere gitmek gibi. Bu gibi rüyalar ise sabahın erken saatlerinde görülür.
- Tekrar Eden Rüyalar
İnsanlar bazen aynı rüyayı tekrar tekrar görebilirler. Bu rüyalarda mekan yabancı gelmeyen ama bilmediği bir yere olabilir. Sürekli aynı kişi ile konuşması, aynı yere gitmesi de mümkündür. Genellikle rüya gören kişinin mutlu anıları zihinde döndüğü için görüldüğü düşünülür.
- Rüya İçinde Rüya Görmek
Bazı durumlarda kişi rüya içinde uyuduğunu ve rüya gördüğünü fark eder. Bu gibi rüyaların yorumlanmasında da çok dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü rüya içinde görülen rüyaların yorumun gerçekleşme ihtimali yüksektir.
- Kabuslar
Zaman zaman sıçrayarak uyandığımız rüyalar görebiliriz. Bu gibi rüyalara kabus ya da karabasan olarak isim verilir. Yorumlanması güçtür ancak çok sık kabus görenlerin doktora danışmasında fayda vardır.