Ofiste çalışanların günün uzun saatlerini çalışma koltuğunda geçirdikleri düşünülürse bu koltuğun ne kadar önemli olduğu da anlaşılacaktır. Herhangi bir çalışma koltuğu ile bel ve boyun ağrılarının, kas – iskelet sistemi sorunlarının önüne geçmek mümkün değildir.
Doğru Çalışma Koltuğu Nasıl Olur?
Çalışanlar alacakları küçük önlemlerle gün boyu oturarak ve bilgisayar başında çalışıyor olmalarının meydana getireceği rahatsızlıkları önleyebilirler. En sağlıklı çalışma koltuğu nasıl olur? Doğru çalışma koltuğunun özellikleri nelerdir?
“Doğru ofis koltuğu nasıl olur?” sorusunun bir diğer cevabı da kolçaklarının ayarlanabiliyor olmasıdır. Çalışanların masaya uzanırken kol ve dirseklerinin doğru uzaklıkta ve yükseklikte olması bu bölgelerdeki sinirlere baskı uygulanmasının önüne geçer.
Çalışma şekline göre yüksekliği ayarlanabilir ofis koltuklarının tercih edilmesi çalışanların zaman zaman değişen pozisyonlarına uyum sağlaması demektir. Çalışma ortamında verimin artması için bir koltuğun çalışanın sağlığına uygunluğu esastır.
Karşıdan çok rahat görünen bir ofis koltuğunun gerçekten sağlıklı ve ergonomik olup olmadığını anlamak için belli bir zaman geçmesi gerekir. Oturarak çalışmak ayakta çalışmakla karşılaştırılırsa risklerinin daha büyük olduğu görülür. Çalışanların uzun saatler oturmasından kaynaklı olan pek çok rahatsızlığın nedenlerinin başında sağlıksız çalışma koltukları gelir.
Dinamik Duruşu Desteklemeli
Ofis çalışanlarının kullanması önerilen doğru çalışma koltuğu kişinin çalışma şekline uygun bir şekilde bir yandan dinamik duruşu da desteklemelidir. Bunun anlamı koltuğun değişik pozisyonlara göre kolay ayarlanıyor olması demektir. Sağlıklı çalışma koltuğunun aldığı tüm pozisyonlarla omurgayı desteklemesi gerekir.
Çalışma koltuklarının özellikleri arasında yüksekliğinin ve derinliğinin uygun olması, bele ve sırta doğru desteği veriyor olması da vardır. Çok derin bir koltuk öne doğru oturmaya mecbur bırakarak bele yük binmesine neden olur.
Çalışma koltuğunun tekerlekli olması çalışma alanında hareket özgürlüğü sağlar. Ofis ortamında çalışılan bölgede küçük hareketler hem çalışanın işlerini kolaylaştırır, hem de ani hareketlerin önüne geçer. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatlerin ardından çalışanlar kısa süreli de olsa rahatlamak ister. Uygun çalışma koltuğu ergonomik olmasının yanı sıra rahat da olmalı.