Satürn Gezegeninin Halkaları Aslında Yokmuş!

Milyarlarca yıldır etrafındaki halkayla bildiğimiz Satürn gezegeninin halkası olmadığı ortaya çıktı. Satürn’ün uydusu Titan tarafından görüntülenen kum fırtınaları bilim insanlarını araştırma yapmaya itti. Yapılan araştırmalar sonucunda gezegenin halkalarının aslında olmadığını ortaya çıkardı.

Araştırma İtalyan gök bilimciler tarafından gerçekleştirildi. Bir grup İtalyan gök bilimci tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda Satürn hakkında farklı bilgilerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Güneş Sistemi’nde yer alan her gezegen gibi Satürn gezegeninin de 4,5 milyar yıl önce ortaya çıktığı keşfedildi.

Halkalar Daha Sonra Oluştu

Satürn gezegeninin ilk oluştuğu zamanlarda halkalarının bulunmadığı keşfedildi. 4,5 milyar yıl yaşında olan gezegenin halkasız olarak milyarlarca yıl var olduğu tespit edildi. İtalyan gök bilimciler tarafından yapılan araştırmaya göre gezegenin halkaları günümüzden 10 ya da 100 milyon yıl önce çıkmaya başladı.

Yapılan araştırmada Satürn gezegeninin etrafındaki halkaların nasıl oluştuğuna dair bir bulgu ise bulunamadı. Fakat gezegenin milyarlarca yıl boyunca gizemini koruyan halkaları olmadan var olduğu tespit edildi.

Cassini Satürn’ü Gözlemledi

Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından oluşturulan Cassini aracının gözlemleri üzerinde çalışan bilim insanları, halkaların yaşlarını hesap etmeye çalıştı. Cassini aracı tarafından gözlemlenen gezegenin halkalarının yaşı, çekim kuvveti ölçümü ve bu ölçümle kütlelerinin hesap edilmesi yoluyla tahmin edilmeye çalışıldı.

İtalyan gök bilimciler tarafından oluşturulan ekibin lideri Sapienza Üniversitesi’nden Luciano Less, elde edilen sonuçları değerlendirdi. Less, “Bu harika görevden edindiğimiz bir diğer armağan” ifadelerine yer verdi. Ekip lideri açıklamalarının devamında Cassini aracından bahsederek, “Cassini, tüm diğer devler gibi ardında uzun süre devam edecek bir miras bıraktı” dedi.

Cassini aracı Satürn gezegeninin etrafında 13 yıl boyunca keşif yapmıştı. 13 yıllık keşif yolculuğu 2017 yılının Eylül ayında tamamlanmıştı. Cassini 13 yıl boyunca gezegenin halkaları arasında bulunmuş ve halkaları incelemişti.

Halkalar Toz ve Buzdan Oluşuyor

Ekip üyeleri tarafından her ne kadar halkaların neden oluştuğu tespit edilemese de halkaların büyük bir ölçüde neyden oluştuğu bulundu. Satürn gezegeninin etrafında yer alan halkaların büyük bir çoğunluğu toz ve buzdan oluşuyor. Çok az miktardaki kısmı ise toz ve muhtemel organik kirleticilerden meydana geliyor.

Yapılan çalışmaların tüm ayrıntıları ve elde edilen sonuçların tamamı Science dergisinde yayımlanarak halka aktarıldı.

Satürn Hakkında İlginç Bilgiler

Tüm bunlar haricinde gezegen hakkında bilmek isteyeceğiniz bazı ilginç bilgiler bulunmaktadır. Gezegenin halkaları ilk keşfedildiğinde gezegenin uydusu olarak sanılmıştı. Yıllar sonra bunların uydu değil halka olduğu keşfedilmişti. Bu halkalar kimi zaman tamamen kaybolmuş gibi gözüktüğü için birçok bilim insanı Satürn hakkında yanılgıya uğramıştır.

Tüm bu halkaların keşfedilmesi için 4 kez ziyaret edilen gezegen, bu ziyaretler sebebiyle en çok gidilen gezegen olmuştur. Gezegenin günümüzde toplamda 62 adet de uydusu bulunmaktadır ve gezegen Dünya üzerinden çıplak gözle görülebilen en uzak gezegen olma özelliğine sahiptir.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.