İş yaşamında kişisel gelişim hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gereken konulardan biridir. İnsan yaşamı boyunca kendisini geliştirmeye devam etmelidir. Yetkinliğe, deneyime ve çeşitli becerilere sahip olmak için bu becerilere sahip olunması gerekir. Adayın iş yaşamında sahip olduğu becerileri kanıtlaması için alabileceği “sertifikalı eğitimler” bulunmaktadır. Özgeçmiş bilgileri içerisine eklenen her bir sertifika, adaya pek çok iş kapısını da açacak demektir.
İş ilanları içerisinde yer alan “takım çalışmasına uyumlu, liderlik özelliklerini taşıyan, etkili iletişim becerilerini kullanabilen” vb. gibi pek çok niteliği ispatlamayı sağlayan sertifikaların bir diğer önemi, adayın deneyim kazanmasını sağlamaktır. Henüz iş hayatına atılmayan ve deneyim elde etmeyen adayların bu eğitimlere katılarak deneyim, pratik elde etmesi mümkündür.
İş Hayatında Eğitimin Önemi
Teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde ilerlemesi sayesinde, sertifikalı eğitimlerin büyük bir çoğunluğu internet üzerinden verilmeye başlamıştır. Adaylar, bu eğitimleri gerek ev ortamlarından gerekse internet bağlantısı kurabildikleri her ortamdan alabilmektedir. Her şirket, mikro anlamda donanımlı olan personelleri himayesinde barındırmak ister. İş hayatında hem temel becerilere hem de mikro becerilere sahip olmak oldukça önemlidir. Bu becerileri kazanmak için fiziksel olarak bir eğitime gitmenize gerek yoktur. İnternet aracılığıyla da sertifikalı eğitim programlarına katılım sağlanabilmektedir.
Bugünkü teknoloji, iş yaşamında pek çok yenilik getirmiştir. Şirketler, personellerinin gelişimine destek sağlamak amacıyla yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı eğitimler de vermektedir. İş hayatındaki eğitim, personelin ufkunu açmasını sağlar. Personel zaman içerisinde aldığı eğitimleri uygulamaya başladıkça pratik ve deneyim kazanır. Kariyer hedefleri arasında sürekli olarak ilerlemek isteyen biriyseniz, kendinizi sürekli olarak geliştirmeniz gerekir. Ne kadar çok deneyim, o kadar çok başarı demektir. Riskleri ve tehlikeleri önceden görebilmek anlamına gelir. Bu da iş yaşamında oldukça önemlidir.
Sertifikalar Neden Gerekli?
Şirket içinde veya şirket dışında düzenlenen bu eğitimlerin sonunda çoğunlukla katılımcılara sertifika verilmektedir. Çalışanlar ayrıca çalıştıkları şirketler haricinde düzenlenen organizasyonlara da katılarak bu sertifikalara sahip olabilirler. Kariyer siteleri tarafından da sonunda sertifika verilen eğitimlerin düzenlendiği bilinmektedir.
Günümüzde bir çalışanın profesyonel sayılabilmesi için sadece okul diploması yeterli olmamaktadır. Eskiden yeterli sayılsa da gelişen iş dünyasında farklı beceriler, yetkinlikler ve deneyimler aranmaktadır. Tek bir yabancı dil bilgisi nasıl yeterli olmuyorsa, tek bir beceri de yeterli görülmemektedir. İş dünyasında oluşan farklı beklentilerden dolayı çeşitli uzmanlık alanlarında eğitim alınmış ve bu eğitimlerin başarıyla tamamlandığının belgelenebilir olması, dolayısıyla önem kazanmıştır. Kısacası çalışma hayatında profesyonel olmak ve kariyer hedeflerine ulaşabilmek için çalışanların belirli eğitimleri almaları ve bazı alanlarda uzmanlaşmaları gerekmektedir.
Çalışılan iş koluyla ilgili katılım gösterilen eğitimler ve sonunda alınan sertifikalar o iş koluyla ilgili tüm yenilik ve gelişimlerin öğrenilmesini ve adım adım takip edebilmesini de sağlar. Mesleki ve kişisel eğitimler alınarak teknik ve donanım bilgisi geliştirilmelidir. Kişisel gelişim eğitimlerinin mesleki becerilere uygulanması, personelin başarılı olmasını sağlayacaktır.