Sosyal medya platformları ve çeşitli sosyal uygulamalar hayatımızın neredeyse vazgeçilmez bir parçası halini aldı. Hepimizin en az bir sosyal medya platformuna üyeliği bulunuyor. Bunun dışında kullandığımız uygulamalar da cabası.. Bir takvim uygulaması, bizi mutlu edecek eğlenceli oyunlar, alışveriş appleri… Bu listeyi çeşitlendirmenin mümkün olduğunu biliyorsunuz. Siz en çok hangi sosyal medya platformlarını ve uygulamalarını kullanıyorsunuz?
Bir süre önce yapılan bir araştırma sonucuna göre, mobil cihazlar üzerinde geçirilen zamanın, sosyal medya etkinliklerinin hemen ardından geldiği ve sadece mobil oyunlar için aylık bazda insanların 1.15 milyar saatini harcadıkları belirlendi. Kişisel veriler incelendiğinde, sosyal medya uygulamalarına harcanan süre ise 2 saat.. Böyle söylediğimiz zaman çok büyük bir zaman dilimi gibi gelmiyor ancak günün 24 saat olduğunu ve kendinize ayırıp daha aktif rol oynayabileceğiniz işler yapmak varken, 2 saatinizi mobil oyunlara harcadığınızı düşündüğümüz zaman rakamlar son derece korkutucu. Bu süreçte kaybettiğimiz sadece zaman değil. Bu arada zamanın hayatımızdaki en değerli şey olduğunu söylememize gerek yok sanırım..
Sosyal Uygulamalara Milyonlarca Dolar Harcıyoruz
Düzenli olarak kullandığımız, ara sıra merak ettiğimiz için girdiğimiz ya da tek seferlik indirdiğimiz pek çok sosyal uygulama bulunuyor. Bu uygulamalara kayıt olmak ve faydalanmak çoğu zaman ücretli. Bu durumda bir ya da iki dolar gözümüze son derece cüzzi rakamlar olarak görünüyor olabilir. Ancak birden fazla uygulama olduğunu düşünüp uzun vadede hesaplama yaptığınızda sonuç oldukça korkutucu.
Bir dönemin çılgınlık yaratan oyunu Pokemon Go’yu hatırladınız mı? Hani sıcacık evlerimizden çıkıp, sokaklarda çılgınca pokemon avına çıktığımız şu meşhur oyun.. O dönem yapılan incelemelerde oyunun günlük kazancının 2, 3 milyon dolar arasında değiştiği ortaya çıkmıştı. Bir başka popüler oyun ise Candy Crush.. Eski bir oyun olmasına rağmen hala pek çoğumuzun telefonunda yüklü durumda değil mi? İşten eve dönerken, uzun yolculuklarda ya da sıkıcı bekleme sürelerinde kendimizi oyaladığımız ve zaman geçirmek için aktif olarak oynadığımız şeker patlatma oyunu.. Bir dönem yapılan değerlendirmeler sonrasında günde 1.1 milyon dolar kazandırdığı belirlendi. Bu oyunlarda çok uygun fiyatlara aldığınız canlara ne kadar para harcadınız? Peki ya harcadığınız zamanı hiç düşündünüz mü? Böyle söyleyince kulağa son derece korkutucu geldiğinin farkındayız. Peki kendi adınıza bu süreci daha az yaşamak ve hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek için neler yapmalısınız?
Asıl Sorun Can Sıkıntısı!
Günlük yaşamımızda çok fazla can sıkıntısıyla boğuştuğumuz an yaşıyoruz. Bu durumun üstesinden gelmek ve kendimizi daha mutlu hissetmek için dürtüsel olarak cep telefonlarına sarılıyoruz. Biliyoruz ki cep telefonları ile farklı bir dünyaya giriş yapabilir ve zaman geçirebiliriz.
Canımız sıkıldığı an kendimizi sosyal medya platformlarında gezinirken buluyoruz. Yaşanıldığını düşündüğümüz hayatlar, yeni trendler, yeni haberler ve daha nicesi hayatımıza biraz olsun renk katıyor. Hayatımızı renklendirdiğimizi düşündüğümüz cep telefonlarına ulaşmak çok kolay. Sadece birkaç saniye içerisinde ekran kilidini açıyoruz ve kendimizi başka bir dünya içerisinde buluyoruz. Can sıkıntımıza çare bulduğumuzu düşünsek bile aslında durum tam olarak öyle değil. Temple Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonrasında, rastgele sarıldığımız ve oynamaya başladığımız cep telefonlarının, özdenetimimize ve sabrımıza zarar verdiği belirlenmiş. Mobil uygulamalara ne kadar fazla para harcarsak aslında o kadar hızlı sıkılırız. Kendiniz için yapabileceğiniz en güzel adım, 2020 yılında sosyal medya bağımlılığından kurtulmak olacak. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız sizin için detaylı bir yazı hazırlayacağımızı ve bu konuda hayatınızda yeni bir sayfa açacağımızın müjdesini verelim. Bizi takipte kalın J