Sosyopat bir diğer ismiyle, antisosyal kişilik bozukluğu olarak biliniyor. Toplumun çizdiği kuralların dışında kalan, alışılmış davranışlarda bulunmayan, kanunları çiğneyen ve kendisine verilen cezalardan dolayı bir türlü ders almamış kişilerden oluşur. Bencilce davranan bu kişiler, başkalarının haklarına saygı duymayı sürekli olarak reddederler. İlerleyen dönemlerde suça olan yatkınlıkları ile ön plana çıkarlar. Tıp dilinde bir rahatsızlık olarak adlandırılan süreç, 15 yaş ile 22 yaş arasında kendisini göstermektedir.
Sosyopatlık çeşitli durumların birbirlerini tetiklemesi ile ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminin etkileri son derece fazladır. Çocukluk yaşlarda görülen şiddet, taciz ve ilgisizlik gibi çeşitli travmatik sorunlar süreci tetiklemektedir. Bu tür bir eğilim içerisine giren kişiler suç işlemekten asla pişman olmazlar. Hatta yaptıkları kötü şeyler karşısında kızdıkları kişilerden intikam aldıklarını düşündükleri için rahatlayabilirler.
Sosyopatlar Nasıl Davranışlar Sergilerler?
Toplumun bize dayattığı kurallara uymayı reddederler.
Yaptıkları hatalar ya da işledikleri suçlar sebebiyle herhangi bir pişmanlık hissi duymazlar.
Sürekli olarak etrafındaki insanlara hükmederler ve kendi istediklerini yaptırmak için uğraşırlar.
Söylediklerinin büyük bir kısmı yalandır.
Etrafında gerçek dostları bulunmaz.
Tehlikeli ve korkutucu durumlar karşısında soğukkanlılığını yitirmezler.
Karşısındaki insanları anlamak için empati kurmayı reddederler.
Sosyopat Kişiler Nasıl Anlaşılırlar?
Bir insana ilk bakışta sosyopat diyemeyiz. Yakın ilişki kurmaya başladığımızda birtakım şüpheler ortaya çıkmaya başladıkça kendimize ve karşımızdaki insana sorduğumuz sorularla gerçekler ortaya çıkabilir. Çok fazla yalan söylemek, saldırgan tavırlar sergilemek, çok fazla hayal aleminde yaşamak, ego tatmini için başka insanları kırmak bu kişiler için son derece olağan durumlar arasında yer alıyor. Sizde bu tür davranışlar sergiliyor musunuz? Ya da etrafınızdaki insanlarda bu konuda çeşitli şikayetler alıyor musunuz? Bunlar son derece önemli. Eğer bir sosyopatsanız kendinize bu teşhisi koymanıza egolarınız izin vermeyecektir. Etrafınızda bulunan insanlardan bu tür şikayetler almanız durumu biraz daha açıklayabilir.
Sosyopatlık Tedavi Edilebilir mi?
Bir hastalığın tedavi edilmesi için kişinin hasta olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Sosyopatlar, davranış biçimleri gereği hastalıklarını pek kabul etmemektedirler. Kendilerini hasta olarak görmedikleri için bir hastaneye gitme ve tedavi etme gereği duymazlar. Genellikle soruna neden oldukları için yakın çevresinde bulunan kişiler tarafından bir doktora gitmesi yönünde telkin edinirler. Sosyopatlığın bulunmuş bir tedavisi yoktur. Bir akıl hastalığı ya da davranış bozukluğu olarak nitelendirilmediği için tedavi edilmesi pek mümkün değildir. Tıp dilinde kişilik bozukluğu olarak isimlendirilir. Uzmanlar tarafından sosyopat olan kişiler üzerinde farklı bir teknik uygulanır. Bu noktada herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. İlaçların düzenli şekilde kullanılması son derece önemlidir. İlaçların kesin sonuç oluşturabileceği konusunda da herhangi bir açıklama yapılmaz. Önemli olan kişinin kendisini düzeltme isteği ile kendisini kontrol etmesidir. Aksi takdirde sonuç vermesi pek mümkün değildir.