Stres Yönetiminde Başarılı Olmak İsteyenlere: Mindfulness Tekniği

Gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların en büyük problemlerinden biri stres olarak yer alıyor. Toplumdaki nüfus arttıkça, stres seviyesi de artış gösteriyor. Her ne kadar yaradılıştan bu yana stres problem olsa da günümüz iş dünyası içerisinde stres yönetimi ön plana çıkan bir kavram olarak yer alıyor. Son zamanlarda stres yönetiminde başarılı bir teknik olarak görülen “Mindfulness Tekniği”, psikolojik süreçte insanoğlunun stresi başarılı bir şekilde kontrol altında tutmasını sağlıyor.

Türkçe karşılığı “Bilinçli Farkındalık” olarak yer alan Mindfulness Tekniği, kişinin içinde bulunmuş olduğu durumu ya da ortamı bilinçli bir şekilde fark etmesi anlamına gelmektedir. Yani, bulunulan durum ya da ortamın özelliklerinin farkında olup değişimleri ve algıları hissetmektir. Doğu kültüründe 2 bin 500 yıldır kullanılan bu teknik 70’li yıllarda hayatımıza girmiş ve son zamanlarda popüler bir hale gelmiştir.

Tekniğin temel amacı, çalışanlarının zihnini tamamen boşaltmak değildir. Bu teknikteki amaç, dolu bir zihin yapısı olmasına rağmen duyuları kontrol altında tutmak, yaşanan karmaşa içerisinde olayları ve durumları hissetmek, algılamaktır. Yani, hızlı yaşam içerisinde birkaç dakikalık durgunluk yaşanarak olayları ve durumları kavramaktır. Bu sayede kişi, bulunduğu ortamı ve çevresini kısa bir gözlem ve 5 duyu yeteneğiyle anlayabilmektedir.

Mindfulness Tekniği, kişinin kendisine aynadan bakması ya da karşıdan bakması anlamına da gelmektedir. Karşılaşılan her duygu ve düşünceye karşı yönetilebilir hale gelmek ve bu yönetimi kontrol altında tutmaktır. Teknikte yaşanılan “an” önemlidir. Geçmiş ve gelecek değil, “şu an” kavramı vardır. Stres yönetiminde de bu nedenle popüler bir teknik haline gelmiştir. Peki bu teknik stresle nasıl mücadele etmemizi sağlamaktadır?

Teknik, bir meditasyon aracı olarak görüldüğü ve uygulandığı takdirde kişilerin streslerini kontrol altında tutmasını sağlamaktadır. Bilinçli bir şekilde yapılan meditasyon, stresi azaltır ve başarılı bir şekilde stresten uzaklaşılmasını sağlar. Bir nesneye ya da olaya odaklanılarak avantajlarının ve dezavantajlarının hesaplanması, endişe ve kaygıdan uzaklaşılmasına yardımcı olur. Böylelikle birey kendi alanı içerisinde ruhsal olarak kendisini daha özgür ve rahat hisseder.

İş hayatı dışında da kişinin aile ortamında, sağlık ve tıbbi sorunlar içerisinde fiziki ve ruhsal açısından acı çektiği durumlarda bu acıyı kontrol altında tutmasını sağlamaktadır. Meditasyon olarak uygulamak için kişinin kendi hayatını gözden geçirmesi gerekir. Bu sayede kendisiyle yüzleşme fırsatı bulur. Yüzleşme sonucunda kaygılardan ve endişelerden uzak kalan birey, içsel huzur yaşar, hayatında kendisi için en doğru ve en uygun kararı alarak başarıya doğru ilerler.

Mindfulness Tekniği uygularken egzersizlerin yapılması önemlidir. Bu egzersizler, yeteneklerinizin ve zihninizin gelişmesine yardımcı olur. Günde yalnızca 10 ile 15 dakikalık bir zaman ayırarak gerçekleştireceğiniz egzersizler sayesinde her anın farkında olabilir ve anlık değerlerinizi geliştirebilirsiniz. Yaklaşık olarak 8 hafta süren egzersizleri uygularken öncelikle vücudunuzdaki “Amigdala” denen stres bölgesini tespit etmelisiniz. Bu bölge tıbbi alanda beyin MR’ı çekilirken kullanırken yerdir. Bir doktor aracılığıyla bu bölgenizi öğrenebilirsiniz.

Amigdala bölgesini öğrendikten sonra günde 15 dakika kadar inzivaya çekilmeye başlamalısınız. Stres bölgenize odaklanarak, hayatınızdaki zorlukları gözden geçirip bu zorluklara karşı farkındalık uyandırmalısınız. Yani meditasyon sırasındayken yaşadığınız soruna odaklanmalı, neden kaynaklandığını tespit etmeli, hatanızı bulmalı ve çözüm yolları üretmelisiniz. Bu sayede hem yaratıcılığınız hem de çözüm odaklı yetkinlikleriniz gelişecektir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.