Talk Like TED – TED Gibi Konuş kitabının yazarı olan Carmine Gallo, bu kitabında girişimci olmak isteyen ve iş hayatında “bir şeyler” yapmak isteyen kişilere özel tavsiyelerde bulunmaktadır. Gallo, kitabı yazmadan önce dünya çapında bilinen markaların üst düzey yöneticilerine iletişim koçluğu yapan kişilerden biriydi. Bu kitabı yazmadan önce 500’ü aşkın TED sunumunu izleyen, TED sunumlarına katılan kişilerle görüşen, sinirbilimciler, psikologlar ve iletişim uzmanlarıyla röportajlar yapan Gallo, bu kitabıyla oldukça büyük bir ses getirdi.
“TED Gibi Konuş” Ne Demek?
Teknoloji, eğlence ve dizayn kelimelerinin baş harfinden oluşan TED, 1984 yılından bu yana sürdürülen etkinliklerden biri olarak yer alıyor. İlk olarak Richard Saul Wurman tarafından 1984 yılında gerçekleşen TED Konferansı, o yıllarda tek günlük bir etkinlik olarak gerçekleştirilmekteydi. Fakat zaman içerisinde sektörlerin büyümesi, iş dünyasının değişmesi ile birlikte dünya çapında büyük bir ilgi ile takip edilen konferans haline gelen TED, günümüzde 5 gün süren bir etkinlik olarak yer almaktadır.
TED Konferansı’nın bu kadar büyük bir ilgiyle takip edilmesinin temelinde ise günlük ve sıradan insanların elde ettiği başarıları, tecrübeleri bu sahnede dile getiriyor olması bulunmaktadır. Sahnede anlatılan her olayın iş yaşamında büyük bir öneme sahip olması, çeşitli dersler çıkartılmasının sağlanması ve insanların iş hayatına dair söylemekten korktuğu acı gerçekleri ortaya koyması, bu ilgiyi de günden güne arttırmaktadır.
Carmine Gallo tarafından ele alınan TED Gibi Konuş kitabı da uzun zamandır gerçekleştirilen konferanslara farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmasını sağlıyor. Sahnede hayranlıkla izlenen ve dinlenen kişilerden birinin neden siz olmayacağını, size büyük bir incelik ve ustalıkla anlatıyor.
İçimizdeki Usta
Kitabın üç ana ve her bölümün üç alt bölümden oluşması da kolay bir anlatım sunuyor. İlk bölüm “Duygusal” olarak yer alıyor. Bu bölümde ilk olarak “İçinizdeki Ustayı Çıkarın”, ikinci olarak “Hikaye Anlatma Sanatında Ustalaşın” ve son olarak “Sohbet Edin” alt başlıkları yer alıyor.
Gallo, insanların sürekli olarak kariyer yaşamları içerisinde neye tutkulu olduğunu keşfetmesi gerektiğini bulmasını söylüyor. Bunun için de “İçimi ne şenlendirir?” sorusunun sorulması gerektiğini ifade ediyor. Bu sorunun cevabı, size bir hikaye anlatma potansiyeli de sunuyor. Yaptığınız iş, bulunduğunuz sektör ne olursa olsun Gallo, “kendisini pazarlamasını bilen” kişilerin iş hayatında yer edinebildiğini söylüyor. Öyle olacak ki “10 TED Emri” hatırlatmasını gerçekleştiren Gallo şu cümlelere yer veriyor;
“Hikâye anlatmak, onu dinleyenlerle aranızda derin ve anlamlı duygusal bağ kurar, beyin daha aktiftir. Fikrinize, tutkunuza ikna etmeniz kolaylaşır. Fikri bulmak kadar yaymak da mühim. Dilimlenmiş ekmek keşfedildiğinde, ilk 15 yıl kimse almamış. Varlığının nasıl bilinir kılınacağı, fikrin nasıl yayılacağı bulununca satın alınmaya başlanmış. Bakmasını bildikten sonra herkesin bir hikâyesi vardır. Kişisel, başkalarına ait ya da ürün/marka hikâyeleri anlatırken Aristoteles’in ikna bileşenlerinden yararlanabilirsiniz. Ethos (güvenilirlik), Logos (kanıt ve veriler), Pathos (duygulara hitap). Duygusal etki olmadan, sadece mantık ikna için yeterli değil.”